Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Malediivit Intian valtameressä tarjoaa häämatkalaisille hunajaa kaikille aisteille

Hyväilevän lämmin Intian valtameri on punonut pienistä korallisaarista kauniita helminauhoja vuosituhansien ajan. Ilmasta katsoen valkoisten hiekkarantojen kehystämät pienet saaret ovat kuin mereen pudonneita helmiä. Häämatkalaisille Malediivit tarjoaa hunajaa kaikille aisteille.

Malediivit Villa Park

Kuva Sari Yli-Salomaki

Aallot ryskyvät rytmikkäästi turkoosina hehkuvan laguunirenkaan ulkoreunalla pienen korallisaaren äänimaisemaa tahdittaen. Villamme auki työnnetyistä pariovista tulvivat sisään myös aamuauringon lämpö, lintujen kirkaisut ja meren suloinen tuoksu. Samalla kun heräilen ja venyttelen matkamme ensimmäiseen päivään, saan vihjeitä siitä, että päivät Malediiveilla ovat aistien juhlaa ensihetkistä alkaen.

Lämpöä ja valoa vuoden ympäri

Kontrasti vilpoiseen koti-Suomeen ei voisi olla suurempi. Malediivit on yli tuhannesta matalasta saaresta koostuva tasavalta päiväntasaajan kohdalla Intian valtameressä, Intian eteläkärjen ja Sri Lankan lounaispuolella. 26 atolliksi ryhmitellyistä saarista parisataa on paikallisten asuttamia, ja kokonaan matkailijoiden käytössä olevia lomasaaria on yli 160. Lämpötila pysyttelee vakaasti 26–32 asteen haarukassa ympäri vuoden, mutta jopa täällä on jo koettu korkeampiakin lämpöasteita ilmaston lämpenemisen myötä.

Malediiveille voi mainiosti matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta parhaat tarjoukset ajoittuvat hiukan hiljaisempaan kesäaikaan. Toukokuusta heinäkuuhun vallitsee lounaismonsuuni, jolloin lämpimät sadekuurot pyyhkivät saaria kuivaa talvikautta tiheämmin.

Jokainen lomakeskus toimii omalla saarellaan kuin alleviivaten, että lomalla saa vain olla ja nauttia eikä tarvitse mennä minnekään. Kun useimmiten majapaikkana toimii oma rantahuvila saarella tai laguunin ylle pylväille rakennettu villa, ylellinen etäisyys muihin lomanviettäjiin ja täydellinen rauha vain teille kahdelle on taattu.

Vesitaso lomasaaren edustalla Malediiveilla

Kuva Sari Yli-Salomaki

Vaivattomasti saarelta toiselle

Suomesta käsin Malediivien kansainväliselle Velanan lentokentälle voi lentää yhdellä koneen vaihdolla esimerkiksi Qatarin pääkaupungin Dohan kautta, jolloin matka-aikaa vaihtoineen kertyy vähintään 14 tuntia. Malediivien paikallinen yhteysliikenne toimii Velanan kansainvälisen lentokentän kautta, jossa lomakeskusten eli resortien palvelupisteet odottavat Malediiveille saapujaa. Hotellinne edustaja luotsaa teidät eteenpäin ja huolehtii, että matka jatkuu mahdollisimman pian lennolla paikallisen atollin eli saariryhmän omalle lentokentälle tai vesitasolla lomasaaren edustalle. Lähimmille saarille voi siirtyä pikaveneen kyydillä. Kaikki jatkoyhteydet lähtevät näppärästi samalta lentokenttäsaarelta eikä matkailijan tarvitse tietää oikeastaan muuta kuin se, mihin resortiin on menossa.

Jos teitä kiinnostaa kurkata myös tavallisten malediiviläisten elämää, pääkaupunki Malé City ja urbaani tekosaari Hulhumalé ovat ekskursion tai taksimatkan päässä Velanan lentokentältä saaria yhdistävän uljaan sillan ansiosta.

Malediivit

Kuva Sari Yli-Salomaki

Korallihiekan lumoissa

Auringonnousu on ravistellut minut hereille jo ennen seitsemää, enkä millään malta olla lähtemättä aikaiselle aamukävelylle auringon kiivetessä horisontin ylle. Minun lisäkseni rannalla näyttävät olevan liikkeellä vain vaalean korallihiekan väriset haamuravut, jotka vilistävät karkuun ja sujahtavat pieniin koloihinsa vikkelästi. Rantaviivalla tepastelee myös ylväs haikara, joka antaa aamukävelijän tulla melko lähelle kameroineen mutta ponnahtaa sitten lentoon voimakkaiden siipiensä iskuilla, äänekkäästi rääkäisten. Kamera laulaa muutenkin tiheästi, sillä tätä instagrammattavampaa lomakohdetta on vaikea keksiä.

Silkinpehmeä hiekka hyväilee jalkapohjiani ja lämmin aalto hipaisee nilkkojani silloin tällöin. Hiekkarannan ylle kaartuvia kookospalmuja ihaillessani olen täysin trooppisen luonnon lumoissa. Pieni aamuretkeni korallisaaren ympäri ei kestä varttia kauempaa, mutta painuu mieleni sopukoihin iäksi.

Malediivit Villa Park

Kuva Sari Yli-Salomaki

Metri meren pinnan yläpuolella

Matkailu on ylivoimaisesti Malediivien tasavallan taloutta kannatteleva elinkeino, ja erityisesti ylellistä mutta mutkatonta bare foot luxury -matkailua edistetään pieteetillä. Kestävä kehitys on erityisen tärkeä aihe näillä saarilla, joiden koko olemassaolo on uhattuna merenpinnan nousun myötä. Lähes kaikki saaret ovat alle metrin korkeudella ja korkeinkin kohta vain reilut pari metriä meren pinnan yläpuolella. Vielä tällä hetkellä suurin osa energian tuotannosta ja veden puhdistuksesta on tuontidieselin varassa, mutta aurinkopaneelien asentaminen ja resursseja säästävät toimet resorteissa on aloitettu.

Malediivit Velassaru

Kuva Sari Yli-Salomaki

Makunystyöitä hellivät elämykset

Lomahotellien ravintoloissa on tarjolla kansainväliset menut, ja varsinkin buffet-pöydissä valinnan varaa on hengästyttävän paljon. Kun menusta löytyy currya, johon on käytetty tonnikalaa ja kookoskermaa, ollaan lähimpänä paikallisia makuja. Myös tuoreesta jauhetusta tonnikalasta tehtyä tartar-raakapihviä kannattaa ehdottomasti maistaa. Rikkaiden kalavesien äärellä kaikenlaisia meren herkkuja on tarjolla yllin kyllin, mutta myöskään herkullista liha- tai kasvisruokaa etsivä ei pety. Aamiaisen tähtihetket koet, kun vatsasi täyttyy tilauksesi mukaan valmistettavasta munakkaasta, juuri paistetuista sämpylöistä tai sen seitsemästä sortista tuoreita eksoottisia hedelmiä ja smoothieita.

All inclusive -paketti on Malediiveillä aivan ehdoton valinta. Hinnat paikan päällä resorteissa ovat huimat, joten ennakkoon paketin ostamalla säästää varmasti, vaikkei kaikkia aterioita edes hyödyntäisi.

Malediivit Halaveli

Kuva Timo Yli-Salomaki

Illalliselle paljain varpain

Astelemme illalliselle hiekkapolkua pitkin, käsi kädessä. Hämärä tiivistyi pimeydeksi iltaseitsemän jälkeen, ja nyt saaren polkuja valaisevat himmeät lamput ohjaavat kulkuamme samettisessa yössä. Puut huojuvat ja oksistossa rapisee, mutta silti trooppisen metsän tunnelma on ihmeellisen rauhaisa, kun luonto vetäytyy levolle.

Kun istuudumme juuri sopivan etäälle seuraavista seurueista asetettuun pöytäämme hiekkarannalle ja kuuntelemme edessämme tyrskyävää merta, toteamme ymmärtäneemme pukukoodin aivan oikein. Malediiveiltä löytyy jopa viiden tähden hotelleja, joissa illallista ei mennä nauttimaan viilennettyihin saleihin tai edellytetä miehiltä puvun takkia tai pitkiä housuja, vaan upeasta ruoasta kukin saa nauttia rennosti omalla tyylillä vaikka t-paidassa ja shortseissa – varpaat hiekalla.

Iia ja Jante häämatkalla Malediiveilla

Kuva Iian ja Janten kuva-albumi

"En sateenkaariparina välttelisi Malediiveille matkustamista"

Iia ja Jante matkustivat häämatkalleen Veligandu Island Resort & Spahan Malediiveille. Etukäteen heillä oli ollut jonkin verran huolta siitä, miten ystävällisesti heidät sateenkaariparina otettaisiin vastaan muslimimaassa, mutta matka osoitti valinnan osuneen nappiin.

– Resortissa meihin suhtauduttiin mielestämme täysin neutraalisti. Saimme ihan normaalisti honeymoon-etuja ja spa'ssa mun sateenkaaritatuointia kehuttiin, Iia kertoo.

– Meillä ei ollut mitenkään sellainen olo, että joutuisimme salailemaan itseämme tai suhdettamme. Toki kohtasimme jatkuvasti sukupuolittamista, kun meitä molempia puhuteltiin madam-termillä. Tämä kuitenkin oli odotettavissa, ja tätä tapahtuu myös Suomessa, Iia ja Jante pohtivat.

– Lentoasemalla vältimme käsi kädessä kulkemista ja muutenkin toistemme koskettamista – tämä muuten pätee myös heteropareihin, sillä julkset hellyydenosoitukset ovat paikallissaarilla ihan no-no. Resortissa kävelimme käsi kädessä, mutta muuten emme juuri jakaneet hellyydenosoituksia julkisesti. Mielestämme se on tahdikasta muutenkin, joten emme kokeneet asiaa ongelmaksi. Omassa villassamme saimme olla omassa rauhassa, ja se riitti meille. 

– En siis sateenkaariparina olisi huolissani tai välttelisi Malediiveille matkustamista. Se, sopiiko se omiin arvoihin, on sitten toinen juttu, Iia toteaa.

Snorklausta Malediiveilla

Kuva Timo Yli-Salomäki

3 x koe Malediiveilla

1. Kokeile snorklausta

Et usko mitä kaikkea meren pinnan alla näkyy ennen kuin testaat! Jos vesi on sinulle elementtinä tuttu, ensikertalainenkin oppii snorklauksen turvallisesti ohjaajan kanssa. Lämpimissä vesissä on mukavaa myös suppailla, meloa tai surffata. Aloittakaa uusi laji yhdessä!

Malediivit Villa Park Floating Breakfast

Kuva Sari Yli-Salomaki

2. Tilaa kelluva aamiainen

Jos koskaan, häämatkalla Malediiveilla floating breakfast on ihan must. Tämä trendikäs vaihtoehto aloittaa päivä lienee tarjolla useimmissa lomahotelleissa.

Malediivit Velassaru Spa

Kuva Sari Yli-Salomaki

3. Nauti spa-hoidoista

Ravistakaa harteiltanne häästressit ja lentomatkan rasitukset rentouttavassa parihieronnassa tai yksityisellä joogatunnilla.

Qatar Airways Malediivit

Kuva Qatar Airways

Suomesta Malediiveille

Suositelluin reitti Suomesta Malediiveille on Skytraxin vuodesta toiseen maailman parhaimpana palkitseman lentoyhtiön Qatar Airwaysin tarjoama reittivaihtoehto, joka tällä hetkellä tarkoittaa käytännössä Finnairin noin 7 tuntia kestävää lentoa Helsingistä Dohaan ja Qatar Airwaysin 4,5 tunnin jatkolentoa Dohasta Maléen. Vaihtoineen matka-aikaa kertyy helposti vähintään 15 tuntia ja hotellin saavuttamiseen saattaa mennä kokonainen vuorokausikin.

Vaikka pitkät lennot vaativat veronsa aina, mukavammaksi matkustamisen tekee hyvät jalkatilat turistiluokassakin, runsaat ateriat juomineen sekä henkilökohtainen viihdekeskus. Palvelussakaan ei todellakaan ollut moitteen sijaa! Qatar Airways lentää modernilla, keskimäärin alle 5 vuotta vanhalla kalustolla, joka koostuu yli 200:sta Airbusin ja Boeingin koneesta.

The Orchard -puutarha Hamad International Airport -lentokentällä Dohassa Qatarissa

Kuva Sari Yli-Salomaki

Jos Dohassa jää lentojen väliin aikaa enemmän kuin 2–3 tuntia, jonka siirtyminen lennolta toiseen vaatii, tarjoaa Dohan kansainvälinen lentokenttä Hamad International Airport aivan huikeat shoppailu- ja ruokailumahdollisuudet sekä aivan uuden elämyksen The Orchard, joka on valtavan kokoinen elävistä puista ja kasveista rakennettu trooppinen sisämetsä ja maksuton viihtymiskeidas keskellä tätä kansainvälistä ja vuorokauden ympäri kuhisevaa lentokenttää.

Matkasuunnitelmia tehdessään kannattaa vaikka paluumatkan varrelle punnita stopoveria Dohassa eli parin yön kaupunkilomaa modernissa arabimetropolissa, jossa olisi tuhannen ja yhden yön elämyksiä tarjolla paljon pidemmäksikin aikaa.

 

Teksti ja kuvat Sari ja Timo Yli-Salomäki

Malediivit Intian valtameressä

Kuva Sari Yli-Salomaki

Maldives World's Leading Destination

Kuva Timo Yli-Salomäki

Matka on toteutettu yhteistyössä Visit Maldivesin, Qatar Airwaysin ja Aktiv-Resorin kanssa.

Osia jutusta on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.

Haluatko lukea lisää Malediiveista?

Tutustu 3 resortiin: Malediivien parasta antia häämatkalaisille on pienen saaren rauha ja oma villa. Lue Häät.fistä >>

Matkatoimisto on porttisi häämatkojen ihmeelliseen maailmaan. Lue Häät.fissä >>

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Voit lukea Häät-lehtiä myös huokeina ja ekologisina näköislehtinä Issuusta uusinta ja aiemmin ilmestyneitä numeroita.

Issuu.com

 

Muokattu: 10.4.2024