Maistraatissa vihitään vilkkaasti kesäisin etelässä – pohjoisessa talvi on selvästi suosituin

hääpari siviilivihkiminen

Kuva Zeynep Sude Emek / Pexels

Digi- ja väestötietovirasto, joka tunnetaan myös nimillä Rakkausvirasto ja maistraatti, vihki viime vuonna 10 638 paria avioliittoon. Siviilivihkimisiä virastossa ahkeroi 140 vihkijää eri puolilla Suomea. Töitä heille riittää erityisesti kesällä, sillä vihkimisiä on varattu kesä-elokuulle  2023 jo reilusti yli 1300. Siinä missä muualla maassa elokuun jälkeen vihkimisten tahti hidastuu, Lapissa sesonki vasta alkaa. Talvi on selvästi suosituin vihkiaika Pohjoisessa.

Muista varata vihkiminen ajoissa

Avioliittoja solmitaan niin virka-aikana virastotaloissa kuin virka-aikojen ulkopuolella parien toivomissa kohteissa.

Jos tahtoo naimisiin suosittuina kesäkuukausina, on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin. Helsingissä kesäkuu sekä kaikki kesäperjantait ovat täyttyneet jo aikaisin keväällä. Virka-ajan vihkimisiin on kesäisin noin kuukauden varausaika. Muilla paikkakunnilla vihkimisvaraukset ovat väljemmässä – vihille pääsee 2–3 viikon päästä varauksesta.

– Juhannushäiden suosio on hiljaisessa nousussa, vaikka huippuvuosista näiden määrä on laskenut. Tänä juhannuksena vihimme kahdeksan paria eri puolilla Suomea, johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

Myös Suomen suosituimmat kirkot pääkaupunkiseudulla hiljenevät juhannuksen aikaan. Helsingin Sanomien haastattelma tilavaraussihteeri Miia Tilli Helsingin tuomiokirkko­seurakunnasta kertoi, että seurakunnan kirkoissa vihkiytyy keskikesän juhlan aikaan ”parista muutamaan” pariskuntaa eli määrä on suhteellisen pieni.

Juhannushäät eivät ole olleet suosittuja enää vähään aikaan. Hääparien jopa epäillään välttelevän häiden järjestämistä juhannuksena, koska häävieraiden oletetaan viettävän mieluummin keskikesää vaikkapa mökillä.

Vihille virastossa tai omassa lempipaikassa

Maistraattihäät onnistuu virastossa maksutta arkipäivisin. Iltaisin ja viikonloppuisin vihkijän voi tilata maksusta parin itse toivomaan paikkaan. Vihkijöitä on kutsuttu mitä luovimpiin paikkoihin: tilausraitiovaunuun, syvälle luonnon helmaan, festivaaleille, igluun ja suopotkupallo-tapahtumaan.

– Olemme vihkineet niin maalla, merellä ja ilmassa. Eräskin tuore vihkipari poistui kuumailmapallosta laskuvarjolla vihkimisen jälkeen, Ari Torkkel muistelee.

Isot vai pienet häät?

Moni hääpari valitsee pienimuotoisen siviilivihkimisen, jossa parin ja vihkijän lisäksi paikalla on kaksi todistajaa.

– Kesähäissä puolestaan on usein runsaastikin vieraita: juhlien vieraslista voi ylittää jopa sata henkeä. Nämä vierasmäärät vastaavatkin jo samoja, mitä ne olivat ennen koronapandemiaa. Koronavuosina vieraita oli tyypillisesti noin 20–30 henkeä, Aki Torkkel arvioi.

Muista avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä parien täytyy pyytää avioliiton esteiden tutkintaa, jotta varmistetaan, että avioliitolle ei ole esteitä, kuten alaikäisyys tai voimassa oleva avioliitto.

– Esteiden tutkintaa voi nykyään pyytää helposti sähköisen palvelun kautta. Pyyntö kannattaa tehdä viimeistään muutamaa viikkoa ennen vihkimistä, Ari Torkkel muistuttaa.

Esteiden tutkinnassa kannattaa kuitenkin muistaa, että jos toinen hääparista on ulkomaalainen, esteiden tutkinta ulkomailla saattaa kestää yllättävän pitkään. Todistus on voimassa 4 kuukautta, joten mieluummin hyvissä ajoin kuin viime tipassa.

Sukunimivaihtoehtoja on monia

Sukunimen valinnassa pareilla on monia vaihtoehtoja. Avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä pari voi ilmoittaa, haluavatko he ottaa käyttöön toisen puolison sukunimen tai yhdistelmänimen vai säilyttää omat nimensä.

– Viime vuosien aikana oman sukunimen säilyttäminen on tullut yhä suositummaksi ja vastaavasti puolison nimen ottaminen on vähentynyt. Enää alle puolet valitsee puolison sukunimen. Pieni osa pareista ottaa käyttöön uudissukunimen. Tämä ei onnistu vihkimisen yhteydessä, vaan nimenmuutosta pitää hakea erikseen ja hyvissä ajoin, Ari Torkkel muistuttaa.

Muistilista ennen vihkimistä

• Varaa vihkiminen hyvissä ajoin Digi- ja väestötietovirasto >>
• Pyydä avioliiton esteiden tutkintaa viimeistään muutamaa viikkoa ennen vihkimistä. Digi- ja väestötietovirasto >>
• Ilmoita esteiden tutkinnan yhteydessä sukunimivalintanne
• Jos tahdotte käyttöön uudissukunimen, pitää sitä hakea erikseen ja hyvissä ajoin. Lue lisää uudissukunimen hakemisesta Digi- ja väestötietovirasto >>

Lue lisää siviilivihkimisestä Häät.fistä

Siviilivihkimisen ei tarvitse olla nopeasti naimisiin ruokatunnilla -tilaisuus. Lue Häät.fistä >>

Ilman esteiden tutkintaa ei naimisiin pääse. Lue Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääpaikan valinta