Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kultaa kalliimpi kaaso

Kultaa kalliimpi kaaso

Kaasoperinne on vuosisatoja vanha, mutta kaason tehtävät ovat vaihtuneet vuosien varrella.

Kaase, ruunari, ruunukaaso, hopiafrouva, hankkija, hankihtija, vaatissija, vaateittaia – rakkaalla kaasolla on monta nimeä. Kaaso on morsiamen uskottu henkilö ja avustaja häihin liittyvissä asioissa, ja siksi tehtävään valitaan yleensä morsiamen sisar tai paras ystävä.

Nykyään kaasoja voi olla häissä useampi tai vaihtoehtoisesti ei yhtään. Myös mies voi toimia kaasona. Ennen kriteerit olivat tiukemmat. Kaason tuli olla nainen ja naimisissa, jottei mustasukkaisuus aiheuttaisi ongelmia morsiusparille.

Kaason ulkonäölläkin oli väliä, sillä sen uskottiin ennustavan sitä, minkä näköisiä hääparin lapsista tulisi. Myös kaason taloudellinen asema oli tärkeä, sillä häneltä lainattiin häihin mekko ja koruja.

Kultaa kalliimpi kaaso

Taikoja ja noituutta

Kaasoperinne juontuu todennäköisesti alun perin roomalaisista, joissa avioliitolle vaadittiin todistajiksi viisi naista ja viisi miestä. Tarkoituksena oli suojautua pahoilta hengiltä: uskottiin, että ne eivät löytäneet morsiusparia samankaltaisiin asuihin pukeutuneesta joukosta.

Anglosaksisessa kulttuurissa kaason virkaa toimitti perheen paras palvelusneito, joka avusti morsianta hääjuhlaan liittyvissä asioissa. Suomessa kaasot olivat perinteisesti morsianta iäkkäämpiä suojelijoita ja tukijoita. Keskiajalta aina 1900-luvun alkuun kaasot ja morsiamet kiersivät ennen häitä keräämässä morsiamenapua häämenojen kattamiseksi.

1800-luvulta lähtien kaaso on osallistunut myös morsiamen pukemiseen. Tehtävänkuvaan kuului myös auttaa häiden eri vaiheissa, suojata morsianta noituudelta ja neuvoa avioliittotaikoja.

Kultaa kalliimpi kaaso

Puheita ja polttareita

Tekemistä riittää tämän päivän kaasollakin. Kauhutarinoissa kaasona uurastaminen vie vapaaillat, viikonloput ja pilaa lopulta koko ystävyyden. Hääsuunnittelija Petra Kiiskisen mukaan yhä useampi pari tahtoo kuitenkin ennen kaikkea nauttia tärkeästä päivästä yhdessä kaason ja bestmanin kanssa, heidän ”orjuuttamisensa” sijaan.

– Olisi tärkeää, että morsian ja kaaso saisivat viettää aikaa yhdessä, rentoutua ja valmistautua yhdessä tärkeään päivään, Kiiskinen sanoo.

Työjuhdan rooli siirtyykin nykyhäissä yhä useammin hääsuunnittelijalle. Perinteisesti kaaso on mukana hääjärjestelyissä alusta alkaen, auttaen esimerkiksi ohjelman suunnittelussa, hääpuvun valinnassa ja muissa käytännön asioissa. Suurin yksittäinen työ on usein polttareiden järjestäminen.

Hääpäivänä kaaso ja morsian pukeutuvat ja kaunistautuvat yhdessä. Alttarilla kaaso seisoo morsiamen vasemmalla puolella. Hääjuhlassa perinteeseen kuuluu kaason puhe morsiusparille. Moni kaaso hoitaa myös seremoniamestarin tehtäviä, ehkä yhdessä bestmanin kanssa, ohjaten vieraita ja johtaen juhlan kulkua.

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus

Lue myös muut kaasovinkit Häät.fistä

Kaason muistilista. Lue Häät.fistä >>

Kuinka järjestetään oikeasti hauskat polttarit? Lue Häät.fistä >>

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville. Lue Häät.fistä >>

Miten hääpukuun pukeudutaan? Katso videolta nyöritysohjeet Häät.fistä >>

Miten hääpuku napitetaan? Katso videolta pukeutumisohjeet Häät.fistä >>

Muokattu: 30.3.2023