Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kaaso ja bestman

Kultaa kalliimpi kaaso – hääperinteet ja kaason tehtävät nykyhäissä

Kultaa kalliimpi kaaso

Kaasoperinne on vuosisatoja vanha, mutta kaason tehtävät ovat vaihtuneet vuosien varrella.

Kaase, ruunari, ruunukaaso, hopiafrouva, hankkija, hankihtija, vaatissija, vaateittaia – rakkaalla kaasolla on monta nimeä. Kaaso on morsiamen uskottu henkilö ja avustaja häihin liittyvissä asioissa, ja siksi tehtävään valitaan yleensä morsiamen sisar tai paras ystävä.

Nykyään kaasoja voi olla häissä useampi tai vaihtoehtoisesti ei yhtään. Myös mies voi toimia kaasona. Ennen kriteerit olivat tiukemmat. Kaason tuli olla nainen ja naimisissa, jottei mustasukkaisuus aiheuttaisi ongelmia morsiusparille.

Kaason ulkonäölläkin oli väliä, sillä sen uskottiin ennustavan sitä, minkä näköisiä hääparin lapsista tulisi. Myös kaason taloudellinen asema oli tärkeä, sillä häneltä lainattiin häihin mekko ja koruja.

Kultaa kalliimpi kaaso

Taikoja ja noituutta

Kaasoperinne juontuu todennäköisesti alun perin roomalaisista, joissa avioliitolle vaadittiin todistajiksi viisi naista ja viisi miestä. Tarkoituksena oli suojautua pahoilta hengiltä: uskottiin, että ne eivät löytäneet morsiusparia samankaltaisiin asuihin pukeutuneesta joukosta.

Anglosaksisessa kulttuurissa kaason virkaa toimitti perheen paras palvelusneito, joka avusti morsianta hääjuhlaan liittyvissä asioissa. Suomessa kaasot olivat perinteisesti morsianta iäkkäämpiä suojelijoita ja tukijoita. Keskiajalta aina 1900-luvun alkuun kaasot ja morsiamet kiersivät ennen häitä keräämässä morsiamenapua häämenojen kattamiseksi.

1800-luvulta lähtien kaaso on osallistunut myös morsiamen pukemiseen. Tehtävänkuvaan kuului myös auttaa häiden eri vaiheissa, suojata morsianta noituudelta ja neuvoa avioliittotaikoja.

Kultaa kalliimpi kaaso

Puheita ja polttareita

Tekemistä riittää tämän päivän kaasollakin. Kauhutarinoissa kaasona uurastaminen vie vapaaillat, viikonloput ja pilaa lopulta koko ystävyyden. Hääsuunnittelija Petra Kiiskisen mukaan yhä useampi pari tahtoo kuitenkin ennen kaikkea nauttia tärkeästä päivästä yhdessä kaason ja bestmanin kanssa, heidän ”orjuuttamisensa” sijaan.

– Olisi tärkeää, että morsian ja kaaso saisivat viettää aikaa yhdessä, rentoutua ja valmistautua yhdessä tärkeään päivään, Kiiskinen sanoo.

Työjuhdan rooli siirtyykin nykyhäissä yhä useammin hääsuunnittelijalle. Perinteisesti kaaso on mukana hääjärjestelyissä alusta alkaen, auttaen esimerkiksi ohjelman suunnittelussa, hääpuvun valinnassa ja muissa käytännön asioissa. Suurin yksittäinen työ on usein polttareiden järjestäminen.

Hääpäivänä kaaso ja morsian pukeutuvat ja kaunistautuvat yhdessä. Alttarilla kaaso seisoo morsiamen vasemmalla puolella. Hääjuhlassa perinteeseen kuuluu kaason puhe morsiusparille. Moni kaaso hoitaa myös seremoniamestarin tehtäviä, ehkä yhdessä bestmanin kanssa, ohjaten vieraita ja johtaen juhlan kulkua.

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus

Lue myös muut kaasovinkit Häät.fistä

Kaason muistilista. Lue Häät.fistä >>

Kuinka järjestetään oikeasti hauskat polttarit? Lue Häät.fistä >>

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville. Lue Häät.fistä >>

Miten hääpukuun pukeudutaan? Katso videolta nyöritysohjeet Häät.fistä >>

Miten hääpuku napitetaan? Katso videolta pukeutumisohjeet Häät.fistä >>

Muokattu: 6.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Bestmanin muistilista

Bestmanilta odotetaan paljon, eikä tehtävä ole välttämättä aivan helppo, varsinkaan jos ei ole aiemp...

Kaason muistilista

Häät.fi keräsi pienen muistilistan kaason ja morsiamen avuksi. Lista on suuntaa antava keskustelun ...

Hääparin luottotyypit – isoveli ja suunnannäyttäjä bestmanina

Joonakselle oli täysin selvää valita oma isoveli parhaan miehen rooliin hääjuhlassaan. Valinnallaan ...

Hääparin luottotyypit – Helmi nautti olostaan kaason kengissä

Helmi sujahti kaason rooliin luontevasti. Kaasokosinta taphtui innostuneissa tunnelmissa häämekon so...

Bestman on sulhasen luottomies

Bestman on sulhasen luottomies, jonka tehtävänä on tukea sulhasta häihin liittyvissä asioissa.

Tee itse kaunis juhlakampaus, joka sopii kaasoille tai juhlavieraille – katso video

Kauniin ja kestävän kiharakampauksen juhliin voi loihtia itselleen helposti oikeilla tuotteilla ja p...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024