Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääpäivät

Kuinka juhlia häiden vuosipäivää?

kuohuviini pullo auton penkillä

Kuva Katri Tamminen

Häiden vuosipäivät ovat hyvä syy irtautua hetkeksi arjesta ja juhlistaa suhdetta – ihan joka vuosi.

Häiden jälkeen ensimmäinen hääpäivä koittaa yllättävän pian. Silloin kaivellaan hääpäiväkalentereita esille ja pohditaan, ovatko nämä nyt paperi- vai pumpulihäät ja miten niitä tulisi juhlistaa. Toisilla taas ensimmäiset hääpäivät hujahtavat ohi huomaamatta ja jossain vaiheessa tarkistetaan sormuksen kaiverruksesta, monesko vuosi olikaan menossa.

Eniten juhlittuja vuosipäiviä ovat hopeahäät 25-vuotishääpäivänä ja kultahäät 50-vuotishääpäivänä, jolloin juhliin osallistuvat ystävät ja sukulaisetkin. Hopeahääpäivän järjestää perinteisesti hopeahääpari itse, ja miehellä on tuolloin tapana muistaa vaimoaan korulla. Kultahääpäivän järjestävät ja kustantavat kultahääparin lapset, jotka antavat korun äidilleen.

Yhdessä vietettyjen aviovuosien juhlimista ei kuitenkaan kannata säästää hopea- tai kultahäihin saakka, sillä vuosipäivät ovat aina hyvä syy kahdenkeskiseen irtiottoon arjesta. Siinä missä perinteisesti mies on muistanut vaimoaan vuosipäivinä yhtä monella kukalla kuin on kertyneitä aviovuosiakin, voi jokainen pari tehdä vuosijuhlaperinteestä näköisensä. Perinteistä ei kannata tehdä liian vaativia, vaan ruuhkavuosina päivää voidaan juhlistaa hellillä pusuilla ja kun hetki on oikea, toteutetaan se kauan haaveiltu ulkomaanmatka.

Pidempään naimisissa olleet korostavat, että vuosilahjoista arvokkain on yhteinen aika ja toisen huomioiminen. Omaa rakastaan voi muistaa vaikkapa sänkyyn tuodulla aamiaisella, hieronnalla, hyvällä ruualla tai kylpyläreissulla. Puolison voi viedä yllätyksenä sinne, missä on ensi kerran tavattu tai tälle voi muuten vain pysähtyä kertomaan rakkaudestaan sanoin tai sävelin. Tärkeintä on olla läsnä. Hyvä idea voi olla ideoida jo vaikka häitä seuraavana päivänä, miten tulevia vuosipäiviä muistetaan.

pariskunta kalliorannalla sylinkkäin

Kuva Emilia Hoisko / VisitFinland

Miten me juhlimme?

Häät.fin kävijät kertovat, millainen on paras vuosipäivälahja. Nappaa parhaat ideat omaan käyttöösi.

”Lomamatka etelän lämpöön ja siellä hemmotteluhoitoja.” – Ossi

”Vietimme hääpäivää ystävänpäivänä. Aamulla kävimme uimassa ja illalla mieheni vei minut syömään sushia ja minä vein mieheni katsomaan stand upia. Tämän jälkeen jatkoimme vielä juhlimista yömyöhään. Mielestäni yhteinen mukava päivä on paras vuosipäivälahja.” – Sanni

”Juhlimme vuosipäivää aina esimerkiksi kylpyläreissulla ja kunnollisen ravintolaruuan äärellä. Meillä on tarpeeksi tavaraa, joten elämyksiä ja yhteistä aikaa kun on antaa toiselle, on se paras lahja hektisen arjen keskellä.” – Eveliina

”Kirjoitin miehelleni runokirjan, joka oli omistettu henkilökohtaisin rakkausrunoin sekä kuvin ja leivoin suklaakakun. Mies oli kovin otettu.” – Mira

”Vuosien varrella olen kuunnellut vaimon juttuja sillä ajatuksella, että siellä saattaa vilahdella toiveita ja unelmia. Niitä olen sitten itselleni kirjoitellut ylös. Aika ajoin, ei mitenkään säännöllisesti vuosipäivinä, olen sitten toteuttanut niin isompia kuin pienempiä muisti­kirjan asioita.” – Karri

”Paras vuosipäivälahja olen minä, uusissa hörhelöissä.” – Ulla

”Kerron jollain itselle ominaisella tavalla, että viime vuosi on ollut elämäni parasta ja onnellisinta aikaa.” – Riku

”Tietenkin paras lahja on aina se, mitä toinen oikeasti haluaa. Kysy niin tiedät!” – Kati

Teksti Miia Kärnä

Hopea-, kulta- ja timanttihääpäivä? Paperi- vai tinahäät? Tarkista Häät.fistä!

Hääpäivien nimitykset – hääpäivät järjestyksessä

Muokattu: 9.4.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvää hääpäivää rakas!

Keskellä vilkasta pääkaupunkiamme Helsinkiä sijaitseva Marski by Scandic on tyylikäs sekoitus romant...

Hääpäivien nimitykset – hääpäivät järjestyksessä

Useimmille hopea-, kulta- ja timanttihääpäivä ovat tuttuja juhlapäiviä, mutta mitä muita avioliiton ...

Mainos: Marski by Scandic

Hyvää hääpäivää rakas!

Keskellä vilkasta pääkaupunkiamme Helsinkiä sijaitseva Marski by Scandic on tyylikäs sekoitus romantiikkaa, yllätyksellisyyttä ja moderneja makumaailmoja.

hotelliaaminen huoneessa Marski by Scandic

Marski by Scandic on todellakin mainio valinta häiden vuosipäivän viettoon. Sijainti aivan Helsingin ytimessä Mannerheimintiellä mahdollistaa ensinnäkin sujuvan saapumisen esimerkiksi junalla, sillä kävelymatkaa Rautatieasemalta kertyy vain muutaman minuutin verran. Myös kulttuuri- ja ostosmahdollisuudet ovat vain askeleen päässä.

Auringonlasku Helsingissä Marski by Scandic

Huonetyyppejä on kaikkiaan 11, joista Marski Suite on oletetusti ylellisin. Spacious Double osoittautuu myös nappivalinnaksi, sillä huoneessa on tilavuuden tuntua, näkymä suoraan Mannerheimintielle ja kylpyamme. Muista esittää toiveet ammeesta ja näkymästä varausta tehdessäsi!

hotellihuone Marski by Scandic

Ruoka on tämän hotellin yksi valttikortteja, sen huomaa Kuusi Palaa -ravintolassa. Nimikkoannoksista löytyy mielettömiä makuja, joten romanttinen illallinen täällä kannattaa kokea vaikkei hotellissa yöpyisikään. Ravintola käyttää puhtaita suomalaisia raaka-aineita, mikä näkyy annoksissa hienosti. Lasilliset samppanjaa, jaettavat alkuruoat ja suussa sulavaa pääruokaa, huippua!

Marskin aamupalasta on kuulunut kehu jos toinenkin, eivätkä puheet todellakaan jää vain puheiksi. Viikonloppuisin kahteentoista asti tarjolla oleva aamiainen hipoo nimittäin täydellisyyttä. Tarjolla on vaihtoehtoja vohvelibaarista mehubaariin ja kaikkea siltä väliltä. Erikoisruokavaliot on huomioitu kerrankin huolella, sillä esimerkiksi laadukkaita vegaanipohjaisia ruokia on paljon, gluteenittomasta itse leivotusta siemenleivästä puhumattakaan.

Vaikka on ihana päästä itse valitsemaan todella runsaista valikoimista, vie voiton lopulta huoneeseen tuotu aamiainen. Kylmä kuohuviini, tuore kahvi ja huolellisesti valikoitu herkkuvalikoima maistuu kyllä aika hyvältä peiton alla rakkaan kanssa. 

 

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Tanja Hakala ja Marski by Scandic 

 

Marski by Scandic

Mannerheimintie 10, Helsink

Marski by Scandic

Instagram @marskibyscandic

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä MARSKI BY SCANDIC

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024