Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kihlaus

Kihlaus on avioliittolupaus

Kihlasormusta esittelevä morsian ja kaasot

Kuva Colin Maynard / Unsplash.com

Kihlaus on kahden ihmisen yhdessä tekemä sopimus aikeesta avioitua.

Kihlauksen voi katsoa tapahtuneen kosintahetkenä (jos vastaus kysymykseen on myöntävä), tai silloin kuin pari vaihtaa kihlasormuksia tai vain että kun yhdessä päätetään että mennä naimisiin tulevaisuudessa tai että aletaan yhdessätuumin järjestämään häitä.

Kihlautuminen kuitenkin voidaan katsoa tapahtuvan viimeistään sinä hetkenä, kun pari hakee avioliiton esteiden tutkintaa, eli viimeistään noin 7 päivää ennen vihkimistä. Lue lisää esteiden tutkinnasta Häät.fistä >

Vaikka kihlauksen katsotaan olevan sopimus, tänä päivänä kihlautumisella ei ole varsinaista lainopillista merkitystä. Lähes ainoa juridinen merkitys kihlauksella on se, että kihlatun ei tarvitse oikeudenkäynnissä todistaa vasten tahtoaan kumppaniaan vastaan.

Aikoinaan laki määritteli kihlausta tarkasti, mutta vuonna 1987 avioliittolain muutoksessa lopuistakin säännöistä luovuttiin. Nykyään kihlaus on henkilöiden välinen sopimus, jolla on samanlainen lain suoja kuin muillakin lupauksilla ja sopimuksilla. Kihlauksen peruminen on sopimuksen rikkomista, mutta kihlauksen purkamista ei kuitenkaan katsota sopimusrikkomukseksi.

Kihlasormuksien kanssa Suomessa on noudatettu pitkään vanhaa ruotsalaista tapaa, jonka mukaan sekä sulhaselle että morsiamelle ostetaan sileät kultasormukset. Tästä perinteestä on paljolti luovuttu, ja kihlapari ostaa juuri sellaiset sormukset kuin itse haluaa.

Lue lisää naisten kihlasormuksista ja kihlasormuksista miehelle Häät.fissä >>

Kihlasormusten kaiverruksissa useimmiten naisen kihlaan kaiverretaan miehen nimi ja miehen kihlasormukseen naisen nimi. Molempiin kihlauspäivämäärä. Tämäkin on ehkä perinteisin tapa, jota moni edelleen noudattaa.

Miehen kihlasormukseen usein myöhemmin kaiverretaan lisäksi vihkipäivämäärä, silloin kun kihlasormus jää miehen ainoaksi sormukseksi.

kihlapari ja kihlasormus

Kuva Taylor Heery / Unsplash.com

Julkinen juhla vai "salakihlat"

Kihlautumista ei tarvitse ilmoittaa kenellekään, jos ei halua. Tänä päivänä on hyväksyttävää olla ns. salakihloissa. Monessa tapauksessa kihlaus on edellen kihlasormus vasemmasssa nimettömässä sormessa ja somen statuspäivitys.

Vielä 2000-luvulle asti kihlautuminen oli kuitenkin tärkeänä pidetty asia, ja kihlajaisjuhlia pidettiin paljon ja sanomalehdissä julkaistiin kihlailmoituksia. 1900-luvun alussa sukulaisille ja tuttaville lähetettiin kihlakortteja. Kuulutusten lukeminen kirkossa oli myös tärkeä osa kihlausta. Nykyään kuulutukset luetaan, jos pari niin haluaa, ja useimmiten vasta vähän ennen vihkimispäivää.

Ennen aikaan myös kihlauksen kestosta pidettiin tarkkaan huolta. Ilman yleistä ihmettelyä kihloissa sai olla kolmesta kuuteen kuukauteen. Nykyään on tavallista seurustella, asua yhdessä avoliitossa ja olla kihloissa sen tarkemmin määrittelemättömiä aikoja. Kihloihin meno ei enää ole pelkkä häiden suunnittelun käynnistävä virstan pylväs, kuten ennen aikaan, vaan enemmän suhteen vakiintumisen merkki.

Kihlajaiset on perhejuhla

Kuva Askar Abayev / Pexels

Kihlajaiset Vuosisatoja kihlajaisiksi on kutsuttu Suomessa tilaisuuksia, joita tavallisesti morsiamen kodissa vietettiin aamupäiväkutsuina, jonka aikana morsiamen isä ilmoitti kutsuvieraille parin kihlauksesta. Vanhan tavan mukaan sulhanen kihlajaispäivänä antoi morsiamelleen lahjan, kuten korun tai rannerenkaan. Morsian puolestaan antoi sulhaselleen esimerkiksi kehystetyn kuvan itsestään.

Kihlajaisia on vietetty kihlautumisen kunniaksi yleensä vain pienimuotoisesti perhepiirissä, mutta esimerkiksi Pohjanmaalla perinteenä on edelleen isot juhlat, eräänlaiset harjoitushäät.

Nykyään tavat ovat hyvin moninaiset. Toiset pitävät kihlajaiset ja toiset eivät. Jotkut pitävät yllätyskihlajaiset, jolloin läheiset kutsutaan syntymäpäiville, illan istujaisiin tai muuten vain käymään, ja vasta paikan päällä kihlapari julkistaa kihlauksen. Vakiintuneimman perinteen mukaan järjestetään kihlajaiskahvit, joissa tarjotaan kihlajaisväelle kenties kuohuvaa ja kahvit kakun kera.

Lisää kihlaisista voit lukea Häät.fistä >

Kihlajaislahja

Kihlasormuksen lisäksi kihlapari voi antaa toisilleen kihlajaislahjan. Sen on tarkoitus jotain henkilökohtaista, pientä, jotain pysyvää ja romanttista. Ajatus on olla lahja, joka muistuttaa molempia rakastamisen onnenhuumasta.

 Kihlajaisissa kihlaparille puolestaan voi halutessaan tuoda lahjaksi vaikka kukkia tai jotain pientä. Lähimmät ystävät ja sukulaiset voivat antaa myös muita lahjoja halutessaan.

Kun häiden tarkempi hääsuunnittelu tulee ajankohtaiseksi, ota Häät.fin ilmaiset häiden suunnittelu -työkalut avuksesi. Lue täältä lisää millaista apua on tarjolla.

Jos kihlasormukset on vielä hankkimatta, lähde etsimään sopivaa vaihtoehtoa Häät.fin Sormuskoneesta >>

Muokattu: 12.4.2023

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Kihlakuvat on hääkuvauksen kenraaliharjoitus

Häiden järjestämiseen liittyy monia tutustumiskäyntejä, koemaistatuksia ja vaikka mitä, mutta voisik...

Kihlakuvat myös hääkäyttöön

Kihlajaiskuvaus on suosittu kihlautuneiden kuvaustapahtuma, jossa usein korostuu erityisesti rentous...

Huiskitaan pölyhiukkaset kihlajaisperinteiden yltä

Tärkeintä on aina tehdä niin, miltä itsestä tuntuu luontevimmalta. Arvokas kahvitustilaisuus, rennot...

Lemmenlukot symboloivat ikuista rakkautta

Lemmenlukko on yleinen ilmiö muualla Euroopassa, mutta Suomeen se on rantautunut vasta muutamia vuos...

Hääkirja tallentaa muistot häiden suunnittelusta hääjuhlaan

Hääkirja on upea muisto koko elämän varrelle ja myös tuleville sukupolville.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024