Jousikvartetti hääbändinä ei rajoitu klassiseen musiikkiin

Jousikvartetti hääbändinä ei rajoita musiikkityyliä klassiseen musiikkiin

Neljän jousisoittajan muodostaman kvartetin sointi on aina juhlava, tarvittavan iso ja elävä. Äänen volyymi on helposti sovitettavissa juhlatilan mukaan. Musiikin rooli voi vaihdella taustamusiikista erikseen seurattavaan ohjelmanumeroon. Musiikki ei tarvitse erillistä äänentoistoa, vaikka vihkitilaisuus olisi ulkona ja häävieraita paljon.

– Itse musiikkityylikään ei rajoitu vain perinteiseen klassiseen musiikkiin, kunhan tilattavan jousikvartetin ohjelmisto ja asenne on tarpeeksi monipuolinen, kertoo Lauri Hämäläinen, Allegros-jousikvartetin jäsen.

Hääjuhliin laaditaan hääparin kanssa useimmiten yhdessä ohjelma, joka alkaa perinteisistä, hyvin tunnetuista klassisen musiikin teoksista. Illan ohjelman mittaan musiikin tyyli kääntyy usein kevyempään musiikkiin, jolloin ohjelmistoon sopii luontevasti myös romanttinen musiikki elokuvista, oopperoista, musikaaleista ja tämän päivän kevyen musiikin artisteilta.

Valssit, tangot, ja amerikkalaisten elokuvien suuret hitit ovat toteutettavissa hyvin soivalla jousiyhtyeellä vallan mainiosti. Jousisoitinten klassinen ääni mielletään aina korkeatasoiseksi, perinteiseksi ja laadultaan hyväksi, vaikka soitettava musiikki olisikin aivan puhtaasti ns. kevyttä musiikkia.

Jousikvartetti hääbändinä ei rajoita musiikkityyliä klassiseen musiikkiin

Vikhitilaisuuden musiikkivalintoja

Jousikvartettien kanta-ohjelmistoon kuuluva Sibeliuksen Andante Festivo soitettiin ensimmäistä kertaa säveltäjän veljentyttären Riitta Sibeliuksen hääjuhlissa kahdella kvartetilla vuonna 1929. Tämä alkujaan Säynätsalon tehtaan vuosijuhlassa kuultu juhlakantaatti on tänä päivänä yksi suosituimmista vihkitilaisuudessa esitettyjä sisääntulomarsseja. Muita suosittuja vihkitilaisuuden teoksia ovat mm. Toivo Kuulan, Erkki Melartinin, Mendelssonin tai Wagnerin häämarssit sekä Griegin A Wedding Day At Troldhaugen.

Tässä muutama esimerkki:

Melartin Häämarssi Allegros-jousikvartetti

Kuulan häämarssi Allegros-jousikvartetti

Poistumismarsseina kuullaan usein mahdollsimman iloisia ja tempoltaan nopeita kappaleita, kuten Handelin Arrival Of Queen Sheba tai Hornpipe sekä Mozartin kepeitä Divertimentoja. Suomalaisiin kesähäihin kotimainen, perinteinen romanttinen musiikki sopii erityisen hyvin. Koivut, lehtipuiden havina, vihreä nurmikko ja Kuulan häämarssi.

Elokuvien suosion nousun myötä elokuvamusiikista on tullut yksi hääjuhlien suosituimmasta musiikkilajista. Tämä heijastuu paljon myös hääjuhlien musiikkitoiveisiin. Vihkitilaisuuksien uudempaa musiikkia edustavat mm. elokuvat Taru Sormusten Herrasta (säv. Howard Shore), Viimeinen Mohikaani (Trevor Jones), Gladiaattori (Hans Zimmer), Pirates Of The Caribbean (Klaus Badelt, Zimmer). Musikaaleista tuttu sävelmä on taas All I Ask Of You (Lloyd-Webber, Phantom Of the Opera).

Hääjuhlan ohjelmat

Jos hääjuhliin on varattu klassien soittajakoulutuksen saaneita muusikoita, on hyvä idea pyytää heiltä erikseen valmistettu ohjelmanumero. Lyhyt konsertti voi sisältää esim. hääparille tärkeiden elokuvien musiikkia tai musiikkia tietystä maasta (esim. Italialaista, Espanjasta, Irlannista, Kreikasta). Jos juhlaväestä löytyy musiikkia harrastavia häävieraita, kvartetti voi esittää kappaleen hääparille yhdessä heidän kanssaan. Jos uskaltaa, voi muusikoille antaa täyden vapauden toteuttaa konsertti ilman minkäänlaisia ohjeita, ja esiintyminen voi olla tärkeän juhlapäivän todellinen yllätys.

Jousikvartetti sopii hyvin hääjuhliin, joihin halutaan iloista, korkeatasoista, tunnelmaltaan monipuolista musiikkia taustalle ja ohjelmanumeroksi alku-iltaan. Jos hääjuhlat jatkuvat myöhään ja hääväki haluaa bilettää loppuillasta tanssilattialla, paikalle on hyvä varata myös hääbändi tai dj loppuillaksi.

Teksti Lauri Hämäläinen, Allegros-jousikvartetin alttoviulisti, sovittaja, säveltäjä

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden ohjelma