Johanna Kempf ikuisti ohikiitävän hetken – tässä Vuoden Hääkuva

Morsiamen tytär Mona sovittelee äitinsä hääkenkiä yläkerran morsiuskamarissa, ja hääkuvaaja huomaa hetkensä koittaneen. Aikaa ei ole kuin hetken sadasosa, sommittelu tulee selkärangasta ja lopputuloksena on – ei enempää eikä vähempää – Vuoden Hääkuva 2016! Dokumentaarisen hääkuvasarjan parhaana palkittu, Johanna Kempfin ikuistama kuva Lainakengissä valittiin myös kokonaiskilpailun parhaaksi otokseksi.

Johanna Kempf ikuisti ohikiitävän hetken – tässä Vuoden Hääkuva 2016

Kuva Johanna Kempf

VUODEN HÄÄKUVA 2016

Kokonaiskilpailun VOITTAJA
LAINAKENGISSÄ

KUVAAJA JOHANNA KEMPF
JOHANNA KEMPF PHOTOGRAPHY, ESPOO

 

Erityinen hetki

– Näitä dokumentaarisen kuvauksen helmiä tulee jokaisen hääkuvauksen yhteydessä, mutta tässä kuvassa oli alusta saakka jotain erityistä. Heti kun näin yhdistelmän tytöstä, kengistä ja huoneesta ymmärsin, että saan kuvan, joka edustaa sitä herkkyyttä, kauneutta, höttöistä hääunelmaa ja samaan aikaan perhekeskeisyyttä, mistä häät on tehty, Johanna Kempf kertoo.

– Valokuvaajana olen äärimmäisen kriittinen omien tuotosteni suhteen, ja harvoin saan enää wow-elämystä, mutta tämän kuvan nähtyäni tiesin sydämessäni, että olin luonut jotain kaunista ja sellaista, joka puhuttaa katsojaa. Mietin jo häissä kameran ruudulta kuvaa katsoessani, että tämän kuvan lähetän hääkuvakilpailuun! Johanna muistelee.

Myös hääpari oli erittäin tyytyväinen yhteistyöhön.
– Johanna Kempf kuuntelee asiakkaita ja saa taltioitua heidän parhaat puolensa ja tilanteet niin, että aito tunnelma välittyy kuvia katsoville. Johanna on herttainen ja huomioiva, joten hänen kanssaan oli helppo työskennellä. Hänellä on pelisilmää ja tilannetajua. Johanna sai paljon kehuja myös vierailtamme, kertoo häiden morsian Julia Liimatta.

Johanna Kempf ikuisti ohikiitävän hetken – tässä Vuoden Hääkuva 2016

Kuva Matti Immonen

Kipinä hääkuvaukseen syttyi omista hääkuvista

Johanna Kempf kertoo kuvanneensa ammattimaisesti jo pidemmän aikaa sekä päivätyön ohella että kokopäiväisesti. Kuvaaminen alkoi kuitenkin jo ”ihan kakarana” harrastuksenomaisesti, ja ammattikuvaus lähti lentoon jo vuoden harjoittelun jälkeen. Tuolloin kyseessä olivat lähinnä potretti- ja lehtikuvaukset.

– Hääkuvaajani aloitin tämän vuosikymmenen alussa asuessani Saksassa. Innostuin alasta suunnattomasti omien häideni jälkeen, kun näin valokuvaajamme ottamat kuvat; satoja kuvia, joissa olimme onnistuneet mieheni kanssa loistavasti, puhumattakaan dokumentaarisista-, yksityiskohta- ja miljöökuvista.

– Kuvaajamme Flo oli aivan ihana myös ihmisenä ja hän sai minusta, ujosta ja kameraa kauhistelevasta tytöstä, esiin kameran edessäkin viihtyvän itsevarman naisen. Halusin antaa tämän kokemuksen eteenpäin, ja aloitin hääkuvauksen yhdessä Flon kanssa vuonna 2010. Tämän jälkeen olen tehnyt kuvausta päätoimisesti niin Saksassa kuin Suomessakin.

Uutta näkökulmaa hääkuvaamiseen

Hääkuvauksen rinnalla Johanna Kempf kuvaa huomenlahja-, potretti- ja vauvakuvia, kuvia mediaan sekä tekee ns. voimaannuttavaa kuvausta.
– Valokuvaus on itselleni enemmän kuin kauniin kuvan ottamista kuvattavasta, sillä haluan antaa kuvattavalle aina erityisen hetken, joka vahvistaa hänen itsetuntoaan ja tuo esille ne voimavarat ja sisäisen kauneuden, jotka hänellä oikeasti on ulkoisen kauneuden lisäksi.

– Toivon, että työni kuvaajana kehittää hää- ja potrettikuvausta Suomessa. Haluan rikkoa rajoja ja tuoda uutta näkökulmaa kuvaamiseen. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsen kuvaamaan ympäri maailmaa ja tekemään enemmän omia taideprojekteja, Johanna Kempf unelmoi.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Johanna Kempfin omakuva Matti Immonen

 

Yhteistyössä

Vuoden Hääkuva -kilpailun järjestävät Häät-lehti ja Häät.fi, Rajala Pro Shop ja Color-Kolmio sekä yhteistyökumppanina Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Kilpailun tarkoituksena on edistää suomalaisen hääkuvauksen kehitystä ja tehdä alan taitavimpien ammattilaisten työtä tunnetuksi suomalaiselle yleisölle.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus