Iskikö häähäpeä? Hävettääkö käyttää häihin paljon rahaa?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Iskikö häähäpeä? Hävettääkö käyttää häihin paljon rahaa?

Iskikö häähäpeä? Hävettääkö käyttää häihin paljon rahaa?

Kuva Daiga Ellaby / Unsplash

Kuka häitä suunnitellut myöntää havainneensa kehnosti peiteltyjä taivasteluja puhuessaan siitä, mihin kaikkeen rahaa on mennyt? Jos vanhempani käyttivät tämän verran rahaa häissään kasarilla kylätalon vuokraan, niin kehtaammeko me sijoittaa hävettävän summan mammonaa viinitilan vuokraan tällä vuosisadalla?

Kannattaako vertailu ylipäätään vai pääsisikö henkisesti vähän helpommalla, kun jättäisi sen tekemättä? Maailma muuttuu ja läpyt sille, mutta pohjimmainen häpeän tunne riittävyydestä ja tarpeesta miellyttää muita pysyy meissä sitkeämmin kuin punaviinitahra mekon helmassa.

Sitä löytää itsensä hokemasta tuttua mantraa: nyt kun sitä kerran mennään naimisiin, niin tehdään se koko rahan edestä. Samaan aikaan suojamuurit nousevat pystyyn, kun tulee puheeksi hääbudjetti työpaikan kahvihuoneessa.

On ihan tervettä pysähtyä toviksi pohtimaan, mihin pisteeseen asti ja miksi päätöksiään pitääperustella niin itselleen kuin muille. Olisikin olemassa joku automaatti, joka sylkäisee parille optimaaliset vastaukset kaikkeen, jottei tarvitsisi tuntea poskissaan häpeän hellää sivelyä.

Se, mikä on itselle kohtuullista, voi toiselle tuntua pöyristyttävältä pröystäilyltä. Jos taas pysyy koristeluissa maltillisena, niin jollekin kolmannelle sitä onkin pihipena, kun ei ole jokaiselle pöydälle omaa pitsiliinaa ja suupuhallettua maljakkoa hommannut.

Mikä on turhamaista, mihin on sulkakynällä kalligrafioitu kitsastelunraja? Muista lohdullinen vasta-ajatus: moni muu kuitenkaan ei ajattele juuri mitään, vaan kelaa ihan eri asioita. Tärkein pelinappula yhtälössä ovat sinä ja puolisosi. Vanhasta vitsistäkin sitä opittiin: vainukoira, joka seuraa omaa vaistoaan, pääsee vihille.

Teksti Anni Daugas

Lue 3 x eri budjetin häät -juttusarja Häät.fistä

Sarjassa pääset kurkkaamaan kolmen eri budjetin häihin. Ja luet myös niistä parien kokemukset ja vinkit häiden suunnitteluun.

Linda & Emil järjestivät 110 henkilölle hääjuhlat Portugalissa 65 000 €:lla. Lue täältä >

Aada & Bertwin järjesti 70 henkilölle hääjuhlat 13 000 €:lla. Lue täältä >

Nooran & Kallen häitä juhli noin 40 henkilöä, hääbudjetin ollessa 6 600 € Lue täältä >

Lue lisää häähäpeästä Häät-lehden 1/2023 näköislehdestä

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.

Muokattu: 14.12.2023