Hääpuku joustavasti suunnittelijan valmismallistosta

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääpuku joustavasti suunnittelijan valmismallistosta

Perinteisesti morsiamella on ollut kaksi vaihtoehtoa hankkiessaan hääpukua. Hääpukuliikkeiden valmismallistot tai sitten ompelijan luona teetetty uniikkipuku. Näiden rinnalle on viime vuosina tullut kotimaiset pukuompelijat, jotka ovat ryhtyneet suunnittelemaan omia valmismallistoja.

Häämekon hankkiminen suunnittelija-ompelijan omasta mallistosta mahdollistaa joustavuuden, joka yhdistää molempia puolia perinteisistä tavoista ostaa hääpuku.

Kuva Dominika Montonen-Koivisto

Yksi omaa mallistoa tarjoavista on Heidi Tuisku Ateljé Tuhkimotarinasta, joka palkittiin Vuoden Hääpukusuunnittelija 2018 -tittelillä. Hän suunnittelee ja valmistaa omaa nimeään kantavaa hääpukumallistoa.

– Minun Heidi Tuisku -mallistossa pitsejä ja materiaaleja voi hiukan vaihdella malliston sisällä, ja pukujen eri osia voi halutessaan yhdistellä keskenään. Näin voi myös mallistopukuun saadaan uniikkiutta, kertoo Heidi.

Tällainen on perinteisestä hääpukuliikkeestä ostetuissa hääpuvuissa harvoin, jos koskaan, mahdollista.

Olenko minä mallistopuku-morsian?

– Malliston morsiuspuku sopii sellaiselle morsiamelle, joka ei vielä välttämättä täysin tiedä mitä haluaa. Malliston pukuja pääsee etukäteen näkemään ja sovittamaan, joten ne eivät vaadi niin paljon kuvittelua kuin uniikkihääpuvut. Hääpuvun saa myös nopeammin, eli se sopii myös suhteellisen pikaisesti häitä järjestävälle, kertoo Heidi.

Yksi suunnittelijalta suoraan ostetun hääpuvun vahvuuksia on myös se, että mittamuutokset saa valmiissa paketissa kerralla. Perinteisesti hääpukuliikkeestä ostettu puku tilataan tietyn kokoisena, jonka jälkeen ompelija vielä korjaa pukua, useimmiten vähintään helman pituuden osalta.

Jos morsiamen vartalo on ns. eriparia eli esimerkiksi rinnat ovat suuret, mutta lantio pieni, perinteisen valmismalliston puvun korjaustyöt ovat helposti isoja. Ompelijan mallistossa tämä on helppo ottaa huomioon jo heti tilausta tehdessä.

– Vaikka malliston puvuissa suunnittelu- ja kaavoitustyö on jo valmiiksi tehty, kaavojen muokkaaminen on helppoa, jotta välisovituksessa jo päästään aika hyvään istuvuuteen. Silloin varmistetaan, että valmiin puvun mitata vastaavat asiakkaan mittoja täydellisesti, kertoo Heidi.

– Ja nopeasti välisovituksen jälkeen puku on valmis noudettavaksi kotiin ja puettavaksi hääpäivänä päälle, lisää Heidi.

Kuva Dominika Montonen-Koivisto

Kankailla on iso vaikutus hääpuvun hintaan

Mallistosta hääpuvut ovat keskimäärin hiukan edullisempia kuin vastaavat mittatilauspuvut. Erityisesti kankailla on iso vaikutus hääpuvun hintaan, mutta yksilöllinen kaavojen valmistaminen vie myös paljon aikaa.

–  Malliston puvuissa osa työstä on tehty etukäteen, joten myös sovituksia tulee yleensä vähemmän, tästä syystä niissä on myös työn osuus hinnassa pienempi. Minun mallistossani puvut maksavat noin 1000 €:sta aina reiluun 2300 €:oon, Heidi kertoo.

– Mittatilauspuvuissa hinnat vaihtelevat noin 1200-3000 € riippuen asiakkaan toivomista yksityiskohdista. Mittatilauspuvussa on enemmän työtä, sillä kaavoitus tehdään suoraan asiakkaalle ja puvusta tehdään aina ensin prototyyppi, jonka avulla varmistetaan etenkin yläosan kaavan istuvuus. Myös kankaiden hinnoissa on enemmän vaihtelua, sillä osa asiakkaista haluaa arvokkaampaa pitsiä tai silkkiä, ja osa toivoo mahdollisimman yksinkertaisia kankaita, lisää Heidi


Kuvat Dominika Montonen-Koivisto
Malliston kuvien hiukset Elisa Cavén ja malli Laura Roivainen

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä HEIDI TUISKU COLLECTION

Muokattu: 24.4.2019