Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

10+1 vinkkiä hääpuvun valintaan – lähde liikkeelle positiivisella ja iloisella mielellä

Lotta Näkyvä Häät-lehti 1/2017

Kuva Camilla Bloom Photography

Morsiuspukuliikkeet ovat syksyllä ja talvella tulvillaan ihania luomuksia, on siis paras aika lähteä hääpukuostoksille. Liikkeelle kannattaa lähteä myös siksi, että hääpukujen toimitusajat vaihtelevat suuresti ja voivat olla yllättävänkin pitkiä. Sen jälkeen kun olet löytänyt unelmiesi häämekon, voi mennä ainakin 3–6 kuukautta, ennen kuin pukusi on vaatekaapissasi. Esimerkiksi kesämorsianten on siis syytä tehdä valintansa viimeistään marras-tammikuussa.

Unelmien hääpuvun valintaan kannattaa varata runsaasti aikaa ja malttia. Muista, että kun itse olet liikkeellä positiivisella ja iloisella mielellä, saat osaksesi parempaa palvelua!

Tässä kymmenen hyvää vinkkiä morsiuspuvun valintaan!

1. Tutki häälehdet ja nettisivut tarkasti

Katsele morsiuspukuja häälehdissä ja surffaa morsiuspukumerkkien ja morsiuspukuliikkeiden nettisivuilla. Pinterest on myös huikea aarreaitta löytää itseäsi miellyttäviä tyylejä. Tsekkaa myös Häät.fistä Hääpukukone. Hääpukukoneesta löydät Suomen kattavimman kokoelma hääpuvuista ja hääpukumerkeistä, joita meillä Suomessa ihan oikeasti myydään ja pääsee sovittelemaan.

Valitse sinua miellyttäviä pukuja ja pukumerkkejä ja selvitä, mitkä liikkeet niitä Suomessa myyvät. Ota käyntilistallesi vain muutama potentiaalinen liike, joiden yhteystiedot löydät helposti Hääpukukoneesta tai Hääpalvelut-hakemistosta.

2. Tee alustava valintasi

Tutki merkki- ja pukuvalikoimaa alustavasti myymälöiden nettisivuilla tai käy ikkunaostoksilla, ja valitse itsellesi sopivin tai sopivimmat liikkeet. Tutustu pukujen lisäksi myös liikkeen muuhun valikoimaan: kenkiin, huntuihin ja muihin asusteisiin. 

hääpuvun sovitus

Kuva Nawonil / Pixabay.com

3. Varaa sovitusaika hääpukuliikkeeseen

Kaikki juhlapukuliikkeet suosittelevat varaamaan sovitusajan. Ajan varaamalla varmistat, että liikkeessä on asiantunteva henkilö palvelemassa juuri sinua. Ruuhka-aikoina, etenkin iltapäivisin ja lauantaisin, ilman ajanvarausta saapuvat asiakkaat voivat joutua odottamaan pitkiäkin aikoja palvelua tai heitä ei voida ottaa vastaan ollenkaan.

Muista että sovittaminen vie aikaa ja on myös henkisesti vaativaa, joten yhdelle päivälle ei kannata varata kuin yksi tai kaksi sovitusaikaa. Varaa ensimmäinen sovitusaika noin 7–10 kuukautta ennen suunniteltua hääpäivää.

Lue myös Koska kannattaa lähteä ostamaan hääpukua?

4. Kerro myyjälle toiveistasi avoimesti

Kerro sovituksestasi vastaavalle myyjälle, minkä tyylisistä puvuista pidät ja mistä et. Kerro myös budjetistasi sekä siitä, millaisia häitä suunnittelette. Kertoessasi mieltymyksistäsi ja ajatuksistasi, annat myyjälle paljon tietoa tyylistäsi. Näin hän voi ehdottaa sinulle myös sellaisia pukuja, joita et itse ole vielä nähnyt tai tullut ajatelleeksi, mutta joiden hän arvelee sopivan sinulle.

Kerro myyjälle myös, jos aiot laihduttaa, olet raskaana tai odotettavissa on muita vartaloosi vaikuttavia asioita. Näin juhlapukeutumisen ammattilainen osaa kertoa sinulle paremmin, minkä mallinen ja kokoinen puku sinun kannattaa hankkia ja minkälaiset muutokset siihen ovat mahdollisia. Yleensä yksi painokilo vastaa noin yhtä senttiä vartalon ympärysmitassa ja neljä kiloa jo yhtä kokonumeroa. Laihdutushaaveissa kannattaa olla realistinen ja itselleen rehellinen.

5. Ota mukaan korkeintaan yksi tai kaksi makutuomaria

Muista, että olet ostamassa pukua itsellesi, joten voit hyvin tehdä päätöksesi yksin. Jos tarvitset tukea lopullisen päätöksen tekemiseen, ota 1–2 hyvää ystävääsi tai puolisosi mukaan vasta, kun uskot löytäneesi sen oikean. Tällöin makutuomaritkin jaksavat keskittyä ja olla kiinnostuneita asiasta.

6. Laita hiukset ja meikkaa kevyesti

Sinun on helpompi nähdä itsesi kauniina morsiamena, kun olet hieman kaunistautunut sovitusta varten. Jäljittele suunnittelemaasi hääkampausta parhaan taitosi mukaan.

Jos haluat hääpäivänäsi nostaa hiukset ylös, rakenna itsellesi myös sovituspäivänä kevyt nuttura vaikkapa hiussoljen ja pinnien avulla. Tee myös kevyt meikki, jotta tunnet olosi huolitelluksi ja juhlalliseksi. Älä kuitenkaan käytä huulipunaa, joka tahrii arvokkaat sovituspuvut.

Hääpuvun sovitus

Kuva Thomas ae / Unsplash.com

7. Muista syödä ja rauhoittua

Muista, että kiireisenä tai alhaisesta verensokerista kärsivänä, et jaksa keskittyä puvun valintaan. Varaa aikaa sekä sovitukselle että mukavalle kahvihetkelle, ja hemmottele myös makutuomariasi. Anna tilaa myös muille liikkeessä samaan aikaan asioiville asiakkaille.

8. Kysy hääpuvun toimitusaikaa

Unelmiesi puku ei välttämättä löydy suoraan rekistä. Joidenkin valmispukumallistojen puvut toimitetaan 2–4 kuukauden kuluttua tilauksista, toisissa voi kestää jopa puoli vuotta. Lisäksi on varattava aikaa mahdolliseen korjaus- tai muutosompeluun.

On myös hyvä tietää, että monissa liikkeissä pukua voi säilyttää vaikka häiden alusviikolle asti. Tilauksen yhteydessä puvusta maksetaan yleensä varausmaksu, joka on usein puolet puvun hinnasta, tai maksat puvun hinnan kokonaisuudessaan.

9. Selvitä mitä hääpuvun hintaan kuuluu

Korjaukset ja muutostyöt eivät yleensä kuulu puvun hintaan. Muutoksia on tehtävä esimerkiksi silloin, jos puku on liian pitkä, se ei sellaisenaan istu täydellisesti vartalollesi tai haluat siihen muita muutoksia. Joissain liikkeissä tarvittavat korjaukset tehdään lisämaksusta itse, toisissa ohjataan muille ompelijalle. Puvun myynyt liike ei ole vastuussa ulkopuolisilla teetetyistä korjaustöistä.

10. Morsiuspuku mittatilaustyönä

Jokaiselle morsiamelle ei löydy oikeaa pukua valmisvaatteiden joukosta. Makusi voi olla hyvin persoonallinen tai mittasi erittäin yksilölliset. Jos etsintäkierroksesi ei tuota tulosta, voit teettää puvun morsiuspukuliikkeessä tai muulla ammattitaitoisella ompelijalla, mikäli aikaa on riittävästi. Yleensä morsiuspuvun valmistuminen vaatii 2–3 sovituskertaa puvun mallin ja kankaan valinnan jälkeen eli noin kolmisen kuukautta.

+1 Muista arvostaa itseäsi

Kun katsot peilistä itseäsi, arvosta ja hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Olet ihan riittävä, eikä sinun pidä olla mitään muuta kuin se mitä olet. Rakasta itseäsi!


Teksti Sari Yli-Salomäki

Muokattu: 25.9.2023