Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääpuku

10+1 vinkkiä hääpuvun valintaan – lähde liikkeelle positiivisella ja iloisella mielellä

Lotta Näkyvä Häät-lehti 1/2017

Kuva Camilla Bloom Photography

Morsiuspukuliikkeet ovat syksyllä ja talvella tulvillaan ihania luomuksia, on siis paras aika lähteä hääpukuostoksille. Liikkeelle kannattaa lähteä myös siksi, että hääpukujen toimitusajat vaihtelevat suuresti ja voivat olla yllättävänkin pitkiä.

Sen jälkeen kun olet löytänyt unelmiesi häämekon, voi mennä 3–10 kuukautta, ennen kuin pukusi on vaatekaapissasi. Tilausajat vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi kesämorsianten on siis syytä tehdä valintansa viimeistään marras-tammikuussa.

Unelmien hääpuvun valintaan kannattaa varata runsaasti aikaa ja malttia. Muista, että kun itse olet liikkeellä positiivisella ja iloisella mielellä, saat osaksesi parempaa palvelua!

Tässä kymmenen hyvää vinkkiä morsiuspuvun valintaan!

1. Tutki häälehdet ja nettisivut tarkasti

Katsele morsiuspukuja häälehdissä ja surffaa morsiuspukumerkkien ja morsiuspukuliikkeiden nettisivuilla. Pinterest on myös huikea aarreaitta löytää itseäsi miellyttäviä tyylejä.

Tsekkaa myös Häät.fistä Hääpukukone. Hääpukukoneesta löydät Suomen kattavimman kokoelma hääpuvuista ja hääpukumerkeistä, joita meillä Suomessa ihan oikeasti myydään ja pääsee sovittelemaan.

Valitse sinua miellyttäviä pukuja ja pukumerkkejä ja selvitä, mitkä liikkeet niitä Suomessa myyvät. Ota käyntilistallesi vain muutama potentiaalinen liike, joiden yhteystiedot löydät helposti Hääpukukoneesta tai Hääpalvelut-hakemistosta.

2. Tee alustava valintasi

Tutki merkki- ja pukuvalikoimaa alustavasti myymälöiden nettisivuilla tai käy ikkunaostoksilla, ja valitse itsellesi sopivin tai sopivimmat liikkeet. Kaikkien liikkeiden valikoimasta ei löydy kaikkia tyylejä. Tutustu pukujen lisäksi myös liikkeen muuhun valikoimaan: kenkiin, huntuihin ja muihin asusteisiin. 

hääpuvun sovitus

Kuva Nawonil / Pixabay.com

3. Varaa sovitusaika hääpukuliikkeeseen

Kaikki juhlapukuliikkeet suosittelevat varaamaan sovitusajan. Ajan varaamalla varmistat, että liikkeessä on asiantunteva henkilö palvelemassa juuri sinua. Ruuhka-aikoina, etenkin iltapäivisin ja lauantaisin, ilman ajanvarausta saapuvat asiakkaat voivat joutua odottamaan pitkiäkin aikoja palvelua tai heitä ei voida ottaa vastaan ollenkaan.

Muista että sovittaminen vie aikaa ja on myös henkisesti vaativaa, joten yhdelle päivälle ei kannata varata kuin yksi tai kaksi sovitusaikaa. Varaa ensimmäinen sovitusaika noin 7–10 kuukautta ennen suunniteltua hääpäivää.

Lue myös Koska kannattaa lähteä ostamaan hääpukua?

4. Kerro myyjälle toiveistasi avoimesti

Kerro sovituksestasi vastaavalle myyjälle, minkä tyylisistä puvuista pidät ja mistä et. Kerro myös budjetistasi sekä siitä, millaisia häitä suunnittelette. Kertoessasi mieltymyksistäsi ja ajatuksistasi, annat myyjälle paljon tietoa tyylistäsi. Näin hän voi ehdottaa sinulle myös sellaisia pukuja, joita et itse ole vielä nähnyt tai tullut ajatelleeksi, mutta joiden hän arvelee sopivan sinulle.

Kerro myyjälle myös, jos aiot laihduttaa, olet raskaana tai odotettavissa on muita vartaloosi vaikuttavia asioita. Näin juhlapukeutumisen ammattilainen osaa kertoa sinulle paremmin, minkä mallinen ja kokoinen puku sinun kannattaa hankkia ja minkälaiset muutokset siihen ovat mahdollisia. Yleensä yksi painokilo vastaa noin yhtä senttiä vartalon ympärysmitassa ja neljä kiloa jo yhtä kokonumeroa. Laihdutushaaveissa kannattaa olla realistinen ja itselleen rehellinen.

5. Ota mukaan korkeintaan yksi tai kaksi makutuomaria

Muista, että olet ostamassa pukua itsellesi, joten voit hyvin tehdä päätöksesi yksin. Jos tarvitset tukea lopullisen päätöksen tekemiseen, ota 1–2 hyvää ystävääsi tai puolisosi mukaan vasta, kun uskot löytäneesi sen oikean. Tällöin makutuomaritkin jaksavat keskittyä ja olla kiinnostuneita asiasta.

6. Laita hiukset ja meikkaa kevyesti

Sinun on helpompi nähdä itsesi kauniina morsiamena, kun olet hieman kaunistautunut sovitusta varten. Jäljittele suunnittelemaasi hääkampausta parhaan taitosi mukaan.

Jos haluat hääpäivänäsi nostaa hiukset ylös, rakenna itsellesi myös sovituspäivänä kevyt nuttura vaikkapa hiussoljen ja pinnien avulla. Tee myös kevyt meikki, jotta tunnet olosi huolitelluksi ja juhlalliseksi. Älä kuitenkaan käytä huulipunaa, joka tahrii arvokkaat sovituspuvut.

Hääpuvun sovitus

Kuva Thomas ae / Unsplash.com

7. Muista syödä ja rauhoittua

Muista, että kiireisenä tai alhaisesta verensokerista kärsivänä, et jaksa keskittyä puvun valintaan. Varaa aikaa sekä sovitukselle että mukavalle kahvihetkelle, ja hemmottele myös makutuomariasi. Anna tilaa myös muille liikkeessä samaan aikaan asioiville asiakkaille.

8. Kysy hääpuvun toimitusaikaa

Unelmiesi puku ei välttämättä löydy suoraan rekistä. Joidenkin valmispukumallistojen puvut toimitetaan 2–4 kuukauden kuluttua tilauksista, toisissa voi kestää yli puoli vuotta. Lisäksi on varattava aikaa  korjaus- tai muutosompeluun.

On myös hyvä tietää, että monissa liikkeissä pukua voi säilyttää vaikka häiden alusviikolle asti. Tilauksen yhteydessä puvusta maksetaan yleensä varausmaksu, joka on usein puolet puvun hinnasta, tai maksat puvun hinnan kokonaisuudessaan.

9. Selvitä mitä hääpuvun hintaan kuuluu

Korjaukset ja muutostyöt eivät yleensä kuulu puvun hintaan. Muutoksia on tehtävä esimerkiksi silloin, jos puku on liian pitkä, se ei sellaisenaan istu täydellisesti vartalollesi tai haluat siihen muita muutoksia. Joissain liikkeissä tarvittavat korjaukset tehdään lisämaksusta itse, toisissa ohjataan muille ompelijalle. Puvun myynyt liike ei ole vastuussa ulkopuolisilla teetetyistä korjaustöistä.

10. Morsiuspuku mittatilaustyönä

Jokaiselle morsiamelle ei löydy oikeaa pukua valmisvaatteiden joukosta. Makusi voi olla hyvin persoonallinen tai mittasi erittäin yksilölliset. Jos etsintäkierroksesi ei tuota tulosta, voit teettää puvun morsiuspukuliikkeessä tai muulla ammattitaitoisella ompelijalla, mikäli aikaa on riittävästi. Yleensä morsiuspuvun valmistuminen vaatii 2–3 sovituskertaa puvun mallin ja kankaan valinnan jälkeen eli noin kolmisen kuukautta.

+1 Muista arvostaa itseäsi

Kun katsot peilistä itseäsi, arvosta ja hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Olet ihan riittävä, eikä sinun pidä olla mitään muuta kuin se mitä olet. Rakasta itseäsi!


Teksti Sari Yli-Salomäki

Muokattu: 29.11.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Häämuodissa 2025 hehkuu rakkaus kukkiin

Intohimo romanttisista kukista hääpuvuissa ei ota laantuakseen häämuodissa! Eturivin hääpukusuunnitt...

Housupuvusta vaihtoehtoinen ”twist” häätyyliin – 3 löytöä hääpukumuodista 2025

Housupuku on mukava päällä ja se näyttää upealta kehon muodosta riippumatta. Haalari ei myöskään tar...

Millainen hääpukumalli sopii minulle?

Hääpukuostoksilla oman vartalon mallin tunteminen on kaiken a ja o. Löydä näiden ohjeiden avulla oma...

Pudotettu vyötäro tekee paluuta häämuotiin – 3 löytöä hääpukumuodista 2025

Häämuodissa 2025 nähdään laskettua vyötäröa enenevässä määrin. Se on mielenkiintoinen paluutrendi, j...

Säkenöintiä, säihkettä ja hohtoa – 3 löytöä hääpukumuodista 2025

Kimaltavat helmi- ja paljettikoristeiset häämekot huokuvat glamouria ja tuovat hääpäivääsi kaivattua...

Halkio tuo mekkomallin kuin mekkomallin 2020-luvulle – 3 löytöä hääpukumuodista 2025

Lisää viehättävyyttä ja hekumallisuutta häämekkoon saat valitsemalla puvun, jossa näyttävä halkio. H...

Hääpuku

3 tärkeintä vinkkiä vastuullisille hääpukuostoksille

Häät.fi neuvoo, miten sinäkin voit helposti tehdä häämekkohankintasi mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

1. Osta hääpukusi Suomessa

Osta hääpuku suomalaisesta asiantuntijaliikkeestä, jolloin saat ammattitaitoista asiantuntija-apua häämekon valintaan, ja mahdollisesti tarvittavat mittamuutostyöt tehdään taitavasti ja helposti saman katon alla. Varmista etukäteen liikettä valitessasi, mitä palveluita myymälä sinulle tarjoaa.

Kun ostat hääpuvun suomalaiselta yritykseltä, lisäät työtä Suomessa keskimäärin yli 50 prosentilla ostoksesi kokonaissummasta. Jos puku myös ommellaan Suomessa, kotimaisuusaste nousee 80–90 prosenttiin tai jopa 100 prosenttiin, jos materiaalina käytetään kierrätettyä tai kotimaista kangasta. Kotimaassa teet ostoksesi turvallisesti, sillä yritykset noudattavat Suomen kuluttajansuojalakia, tuotevastuulakia ja muuta lainsäädäntöä, joiden myötä liiketoiminnan vastuullisuus on kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

2. Toimi ajoissa ja tee pre-order -tilaus – estät ylituotannon

Ole liikkeellä ajoissa! Suurin osa hääpuvuista tehdään käyttäjälleen tilauksesta. Jotta tämä vastuullinen tuotantotapa on mahdollinen, tulee asiakkaan tehdä ostopäätös hyvissä ajoin, mikä tarkoittaa 4–10 kuukautta ennen hääpäivää merkistä riippuen. Pre-order- eli tilausmalli on yleisin tapa tuottaa hääpukujen erikoisliikkeissä myytävät hääpuvut. Liikkeisiin saapuu vain rajoitettu määrä sovituskappaleita uusista kausimallistoista, joita sovittamalla asiakas voi turvallisesti tilata oman hääpuvun. Näin ei synny luonnonvaroja tuhlaavaa ylituotantoa eikä luontoa kuormittavaa jätettä. Sovituskäytössä olleet kausimallit myydään ulos kauden lopulle sijoittuvissa alennusmyynneissä.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

On hyvä pitää mielessä, että suurin osa kansainvälisistä verkkokaupoista tilattavista tai muodin ketjuliikkeistä tai tavarataloista ostettavista juhlavaatteista on valmistettu massatuotantoerinä varastoon etukäteen samaan tapaan kuin katumuoti, jolloin eettisyys ja vastuullisuus eivät yleensä toteudu yhtä hyvin.

Pre-order -tuotanto takaa myös sen, että merkillä eli valmistuttajalla on pitkäaikainen ja vastuullinen suhde puvut valmistavaan tuotantolaitokseen tai tuotanto on kokonaan omissa käsissä. Ammattitaitoisia hääpukuompelijoita ei kouluteta hetkessä, joten heitä arvostetaan ja heistä pidetään hyvää huolta olivat he sitten lähellä tai kaukana. Valmistus- ja toimitusprosessi on äärimmäisen herkkä eikä viivästyksiin ole varaa, sillä hääpuvun valmistaminen tilauksesta on kunnia-asia eikä myöhästymistä voida sallia yhdenkään asiakkaan kohdalla.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

3. Valitse laatu joka kestää käyttökertoja

Laadukas hääpuku ei ole kertakäyttövaate vaan modernissa kiertotaloudessa häämekko palvelee useampia käyttäjiä heidän ainutkertaisissa hetkissään. Jos ostat mekon uutena, voit häiden jälkeen antaa sen edelleen myytäväksi pre-loved -hääpukuja välittäviin erikoisliikkeisiin tai myydä tai lahjoittaa puvun itse seuraavalle käyttäjälle. Laadukas merkkihääpuku on valmistettu siten, että ammattilainen voi tehdä pukuun mittamuutoksia tai muodistusta uutta käyttäjää varten, ja vaate koristeineen kestää ohjeiden mukaisen pesun vaurioitumatta.

Kun mekko useamman käyttökerran jälkeen on hääpukuna elämänkaarensa päässä, siitä voi ehkä vielä ottaa irti osia, esimerkiksi helman kangasta tai pitsikoristeita, ja käyttää niitä uuden vaatteen valmistukseen tai sen voi toimittaa tekstiilikierrätykseen.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

Kuvat on otettu hääpukuillasta, joka järjestettiin Häät.fin, Hääpukuneuvonnan ja Hotell U14:n yhteistyönä hääsomevaikuttajille toukokuussa 2023. Heillä oli mahdollisuus ennakkoon tutustua mm. Monica Loretti, Daniela di Marino, Angela Bianca ja Amelie Bridalin kauden 2024 hääpuku-uutuuksiin.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Stelios Kirtselis

Suomessa edustettuja hääpukumerkkejä ja suomalaisia hääpukuliikkeitä löydät Häät.fi Hääpukukoneesta

Hääpukukoneeseen

Kuva Barcelona Bridal Fashion Week

Lue Häät.fistä myös hääpukujen kotimaisuudesta

Lue häämekkomuodista 2024: Trendikäs morsian muokkaa häälookiaan pitkin hääpäivää 

Muokattu: 12.8.2024