Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääbudjetista unohtuvat yllättävät kustannukset

Hääbudjetista unohtuvat yllättävät kustannukset

Hääbudjettia laatiessa kannattaa muistaa, että yllättäviä kustannuksia syntyy aina. Vaikka kuinka yrittäisi ottaa kaiken huomioon, aina kaikki ei välttämättä tule mieleen budjettisuunnitelmia tehdessä tai sattuu jotain yllättävää.

Hääbudjetti kannattaakin laskea aina realistisesti, mieluummin vähän yläkanttiin. Hääsuunnittelijat neuvovat varaamaan yllättäviin kustannuksiin 5-10 % budjetista. Ihan vain varmuuden vuoksi! On mukavampi yllätys alittaa hääbudjetti, kuin tuskailla ja stressata ylitysten kanssa.

Häät.fin Hääpolulla saat helposti selville mitä häät maksavat helppokäyttöisen Hääbudjetti-työkalun avulla. Aseta ensin käytettävissä oleva kokonaissumma, ja saat sen perustella ehdotuksen kulujen jakamisesta eri osa-alueille. Tutusty työkaluun Häät.fissä.

Uusi sukunimi, uusi ajokortti ja passi

Jos aiot vaihtaa avioitumisen yhteydessä sukunimeäsi, älä unohda lisätä hääbudjettiisi ajokortin, passin ja henkilökortin uusimisesta koituvia kustannuksia. Myös pankki-, luotto-, bonus-, matka- ja opiskelijakortit on uusittava jollain aikavälillä. Näiden kustannukset vaihtelevat yrityksittäin. Kela-kortti postitetaan automaattisesti kun tiedot päivittyvät heidän rekisteriin.

Lisätietoa maistraatin sivulta
Lisätietoa uuden ajokortin hankkimisesta
 

Matkakulut

Muista varata hääbudjettiin paikka myös matkakuluille. Jos juhlapaikan löytäminen vaatii useita reissuja tai jos käyt pitkän matkan takaa hääpukuostoksilla, matkakulut saattavat nousta yllättävän korkeiksi. Kannattaa muistaa myös että juomien hakureissu Viron puolelle pitkän matkan takaa ei ole myöskään ilmaista.

Hääbudjetista unohtuvat yllättävät kustannukset

Tullimaksut

Monet tilaavat häihinsä ulkomailta koristeita ja jopa hääpukuja. Vaikka tilaushinta nettikaupasta tuntuu halvalta, tilanne saattaa muuttua kun ostoksen päälle listään mahdolliset tullimaksut ja arvonlisävero.

Lisätietoja Tullin-sivuilta
 

Paperiversiot hääkuvista

Moni mieltää hääkuvauksen ainoaksi kustannukseksi valokuvaajan palkkion. Lähes poikkeuksetta hääkuvauksen kokonaiskustannus kattaa kaiken muun, paitsi hääkuvien paperikopiot. Jos haluat paperisia muistoja valokuvien tai valokuvakirjojen muodossa, ne ovat useimmissa tapauksessa itse tilattava. Joidenkin kuvaajien palveluun voikuulua paperikuvat tai valokuva-albumi, mutta kannattaa varmistaa, mitä hääkuvauspakettiisi kuuluu ja tarvittaessa budjetoida nekin kulut.
 

Postimerkit

Hääkutsujen kustannusten kohdalla muistaa helposti kutsujen tilaamiseen tai valmistamiseen kuluvat kustannukset, mutta usein kutsujen lähetyskustannukset unohtuvat. Budjetista unohtuu postimerkit sekä hääkutsujen että kiitoskorttien kohdalla. Postin postimaksujen muutokset ovat myös asia jota kannattaa seurata. Ne kun tuppaavat tavan takaa muuttumaan!

Kauneuden hoito

Häämeikkikustannukset saattavat muistua hääbudjettia tehdessä mieleen jos olet menossa meikattavaksi, mutta muista laskea kustannuksiin myös kosmetologikäynnit. Varsinkin jos kosmetologilla käynti ei kuulu normaaleihin rutiineihisi arjessa. Olisi hyvä huomioida myös ns. ylimääräiset meikki- ja ihonhoitotuotteiden kustannukset. Aika usein tulee hankittua uusia huulipunia, luomivärejä, meikkivoiteita sekä ihon puhdistustuotteita jne., sillä arkisessa meikkipussissasi ei aina ole sopivia tuoteita. 

Pienet edulliset heräteostokset

Moni sortuu pieniin näennäisen edullisiin ja harkitsemattomiin hankintoihin hääsuunnittelussaan. Miettimättään ja laskemattaan ajansaatossa esimerkiksi hääkoristeluista on saattanut kertyä iso määrä pieniä kuluja, joista yhteensä saattaa kertyä satasien kustannus. Pienistä näennäiset halvoista kustannuksista kasvaa yllättävän suuria, jos niiden kertymistä ei muista seurata!


Kuvat FreeImages

Lue lisää häiden raha-asioita Häät.fissä

Onko häitä varten säästäminen edes mahdollista? Lue Häät.fistä

Lue muutamat vinkit hääbudjetti ja raha-asioihin Häät.fistä

Apua oman hääbudjetin laadintaan saat Häät.fin Hääpolulta, jossa voit luoda henkilökohtaisen budjettilaskurin

Muokattu: 21.12.2022