PRO Blogi | 7.6.2022

Sateenkaarihäät: olethan inklusiivinen palveluntarjoaja

Elli Ojankoski

tuottaja, digital strategist

Hääala on edelleen vahvasti heteronormatiivinen, ja tämä saattaa aiheuttaa stressiä tai huolta sateenkaaripareille. Suomessa vihitään vuosittain noin 300–500 sateenkaariparia, ja tilastoista saattaa jäädä ulkopuolella esimerkiksi transsukupuolisten avioliitot. Tässä artikkelissa sateenkaariparilla tarkoitetaan paria, joista toinen tai molemmat kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

 

Näin teet hääpalvelustasi inklusiivisemman

 

1. Käytä neutraaleja ilmauksia tutustuessasi hääpariin. Jos toinen osapuoli hääparista tulee tapaamaan sinua, älä oleta automaattisesti hänellä olevan sulhasta tai morsianta. Voit kysellä tulevasta aviopuolisosta käyttämällä esimerkiksi termejä kumppani, kihlattu tai rakas.

2. Tuo esille se, että sinua voi huoletta lähestyä ja kanssasi on turvallista asioida. Häät-blogiyhteisön Iia vietti juuri sateenkaarihäitä puolisonsa kanssa ja kertoi millaista on ottaa yhteyttä palveluntarjoajiin.

– Kyllähän se aina jännittää onko vastaanotto ihan neutraali. Mietin että onko meidän suuntautumisemme sellainen asia, joka pitäisi käydä läpi jo tarjouksia pyydettäessä, ettei tule ”ikävää yllätystä puolin ja toisin”.

3. Tuo esiin asiakkaidesi monimuotoisuus. Jaa esimerkiksi instagramissa inklusiivista sisältöä.

Me tykättin katsella esimerkiksi palveluntarjoajan sosiaalisesta mediasta näkyykö siellä sateenkaariparien häitä. Vähemmistöjen esiintuominen lisäsi omaa turvallisuuden tunnetta

– Iia @vinostivihille

4. Tarjoa paketteja ja tuotteita myös sateenkaaripareille. Älä siis tarjoa pelkästään miehille ja naisille suunnattuja koristepaketteja (esimerkiksi kakun päällinen), vaan pidä valikoimissa myös vaihtoehtoja. Muista myös ilmoittaa hääpakettien kustomoitavuus. Esimerkiksi kukkapaketeissa ei aina tarvita kimppua sekä viehettä.

5. Käytä neutraalia kieltä yleisesti. Vaikka suomen kielessä pronominit ovat sukupuolineutraaleja, ovat morsian ja sulhanen täysin muuta. Kaikki häämekkoa etsivät eivät siis välttämättä ole cis-naisia. Samoin kaikki pukua etsivät eivät ole välttämättä cis-miehiä. Non-binääriset ja muut häitään suunnittelevat henkilöt voi siis ottaa huomioon esimerkiksi näin ’’Tarjoamme häämekkoja morsiamille ja muille hääpukua etsiville’’. Joissain tapauksessa ilmaisun voi jopa jättää kokonaan pois, esimerkiksi ’’Boudoir-kuvaus huomenlahjaksi’’ eikä ’’Morsiamen boudoir-kuvaus sulhaselle huomenlahjaksi’’.

Muista vielä! Inklusiivisuus ei haittaa tai satuta ketään, mutta heteronormatiivisuus ja asenteellisuus voi aiheuttaa murhetta häitään suunnittelevalle sateenkaariparille.

Katso haastatteluja siitä, miten hääalan ammattilainen voi karsia asenteellisuutta pois omasta ajattelustaan

Häämessut netissä -ohjelmassa Elli Ojankosken kanssa keskustelevat valokuvaaja Sonja Siikanen ja designer Valentin Silvennoinen.

Kultaseppämestari Mika Tarkkasen haastateltavana We Speak Gay -yhteisön perustaja Hannu Medina.

Hyödyllisiä linkkejä

Sateenkaarisanastoa Seta.fi 

Trans.ry 

Pride.fi 

Sari Yli-Salomäki

päätoimittaja, founder 040 5057345 sari.yli-salomaki@editus.fi