Väriteeman mukaiset hääkukat värjäämällä

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Väriteeman mukaiset hääkukat värjäämällä

Bridelisa-blogin Elisa päätti ottaa selvää, kuinka kukkien värejä voi vaihtaa kun tietoa ei oikein tuntunut löytyvän. Nyt voit hänen vierasblogikirjoituksestaa lukea millaisia vaihtoehtoja on. Kukkatalo Kouhian Elina piti Elisalle vielä työpajan, jossa kädestä pitäen harjoiteltiin värjäämistä.

Syksyllä erilaisissa hääryhmissä nousi keskusteluissa esiin kukkien värjääminen. Ihmiset kaipasivat tietoa siitä, voiko värjättyjä kukkia käyttää hääkukissa, miten kukkia värjätään, kestävätkö kaikki kukat värjäystä, voiko kukkia värjätä itse?

Tämä aihe jäi mieleeni pyörimään ja päätinkin etsiä floristin, jolta saisin tietoa kukkien värjäämisestä. Kukkatalo Kouhian järjestämässä morsiuskimppunäyttelyssä lähdinkin tiedustelemaan, olisiko heillä tarvitsemaani tietoa aiheesta.

Heidän työntekijän Elina Kouhian kanssa keskustellessani ilmeni, että kyllä, he värjäävät kukkia ja hän oli halukas siitä minulle enemmän kertomaan. Sovimme myöhemmäksi myös workshopin, jossa pääsin itse testaamaan kukkien värjäämistä.

Kukkatalo Kouhia Turenki

Kuva Valokuvaus Laura Heijari

Miten kukkia värjätään?

Kukkia voidaan värjätä kahdella tapaa, sprayvärjäämällä sekä imeyttämällä väri kukkaan. Sprayvärjääminen tapahtuu nimensä mukaisesti eli maali sprayjataan suoraan kukkaan. Tällä tekniikalla voidaan värjätä vain osa kukasta, kuten esimerkiksi vain kukan uloimmat terälehdet. Spraymaalin ollessa vielä märkä, kukkiin voidaan lisätä erilaisia kimalteita ja hileitä. Kukkien värjääminen spraymaalilla on nopea tapa saada kukkiin haluttu väri.

Imeyttämistekniikka on toinen keino värjätä kukkia. Kun kukat värjätään imeyttämällä, väri lisätään veteen ja värjättävät kukat laitetaan siihen imeytymään. Kukkiin täytyy tehdä tuoreet imupinnat, jotta väri imeytyy hyvin kukkiin. Myös veteen laitetun väriaineen määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon kukat värjäytyvät.

Imeyttämistekniikalla kukkien värjäämiseen menee hieman kauemmin aikaa. Kukkien tulisi olla vedessä useampi tunti tai mielellään jopa vuorokausi, jotta väri alkaa kukassa näkyä. Imeyttämistekniikkaa käyttäen kukkiin saa hivenen luonnollisemman ulkomuodon kuin sprayvärjäämisellä.

Voiko värjättyjä kukkia käyttää hääkukissa?

Niin imeyttämällä kuin spraymaalilla värjätyt kukat saattavat päästää väriä ja näin värjätä myös vaatteet. Imeyttämällä värjätyt kukat saattavat päästää väriä myös varresta, ei pelkästä kukinnosta. Näin ollen värjättyjä kukkia ei suositella käytettäväksi sellaisissa asetelmissa tai kimpuissa, jotka voivat olla kosketuksissa vaatteiden kanssa, sillä vaatteiden värjäytymisen riski on oleellinen. Tällaisia ovat esimerkiksi morsiamen kimppu, kukkakorut ja vieheet.

Värjätyt kukat sopivat hyvin käytettäväksi erilaisissa kukka-asetelmissa ja muussa koristelussa. Esimerkiksi sellaisissa häissä, joissa on tiukka väriteema, värjätyt kukat ovat yksi keino saada myös kukat sopimaan täydellisesti teemaan. Myöskin silloin, jos halutaan tiettyä kukkaa tietyssä värissä, voidaan toteutus tehdä värjäämällä kukat.

Jos haluaisit hääkimppuusi värjättyjä kukkia, mutta et halua kukkien värjäävän hääpukuasi hääpäivänä, miltä kuulostaisi Trash the dress -kuvaukset värjättyjen kukkien kanssa häiden jälkeen, jolloin puku saa luvan kanssa värjäytyä? Näin hääpuku saisi yhden käyttökerran lisää ja sinä voisit toteuttaa villeimmätkin ideasi.

Inspiroidu Trash the dress -kuvauksesta Häät.fissä >>

Voiko kaikkia kukkia värjätä? Vaikuttaako värjäys kukkien säilyvyyteen?

Kukista eniten värjätään ruusuja. Kuitenkin kaikkia kukkia voidaan värjätä. Imeyttämistekniikka on sopiva leikkokukkien värjäämiseen. Sprayvärjäys sopii leikkokukkien lisäksi myös ruukkukukille.

Tällöin täytyy kiinnittää enemmän huomiota sellaisten osien suojaamiseen, joihin ei väriä halua laittaa. Mitä kauempaa maali suihkutetaan kukkaan, sitä kevyempi värjäys on kukalle. Tällöin kukkien rakenne ei pääse kärsimään.

Värjäys ei vaikuta kukkien säilyvyyteen, joten myös värjätyt kukat näyttävät upeilta koko hääjuhlan ajan.

Kukkien värjääminen Kukkatalo Kouhia

Kuva Valokuvaus Laura Heijari

Voiko kukkia värjätä itse?

Kyllä, kukkia voidaan värjätä ihan kotioloissa. Mikäli haluaa säästyä suuremmalta sotkulta tai pöytien suojaamiselta, kannattaa kokeilla imeyttämistekniikkaa. Kukkia voidaan värjätä muun muassa elintarvikeväreillä ja vesiväreillä.

Jos haluat kokeilla sprayvärjäämistä, käy lukemassa Bridelisa -blogistani workshopista, jossa pääsin värjäämään kukkia Elinan opastuksella. Lue kirjoitus täällä.

Värjäyksen jälkeen teimme kukista vielä muutaman erilaisen vieheen, joka oli myös yllättävän yksinkertaista.

Myös Metallipäät menee naimisiin -blogin Sanna on kokeillut kukkien sprayvärjäämistä. Käy kurkkaamassa miltä Sannan mustat ruusut näyttävät täällä.

Apua ja neuvoja kukkien värjäykseen sain turenkilaisesta Kukkatalo Kouhiasta.

Terveisin Elisa

Blogiani Bridelisa voit seurata täällä. Blogini kuuluu Häät-blogiyhteisöön.

Muokattu: 9.4.2024