Varaudu sateiseen hääpäivään – Antaa sataa vaan!

Suomen kesän vaihtelevat sääolosuhteet ovat joskus arvaamattomat, ja sääennuste saattaa synkistyä yllättäen hääpäivän aamunakin. Sateen ei kuitenkaan tarvitse antaa pilata hääpäivää. Päättäkää ennakkoon suhtautua sateen mahdollisuuteen oikein ja ehkä varautukin siihen!

Tanja ja Jaakko boheemi hääpari

Kuva Kirsi Tasala Photography

Esimerkkinä rennosta suhtautumisesta sateeseen käy Tanjan ja Jaakon rouhean riemukas hääfest, joka suunniteltiin muutamassa kuukaudessa. Heidän hääpäivänsä tunnelma ei kärsinyt tippaakaan, vaikka koko päivän satoi vettä.

Häitään muistellessaan Tanja ja Jaakko eivät turhia sure, vaikka koko päivän satoikin.

– Meidän höntti huumori on parasta suhteessamme! Se on aika iso voimavara elämän tuulissa, Tanja ja Jaakko toteavat.


Pariskunta vastailee kysymyksiin rivitaloasunnossaan. Nojatuolissa lepäilee Peppi-koira pallonsa kanssa. Jaakko siirtyy vähitellen kokkaamaan nakkipataa, ja ruoanlaitto paljastuukin molempien intohimoksi. Hääjuhlassa intohimo tuotiin myös vieraiden lautasille, sillä juhlan ruoat tehtiin itse. Tai oikeastaan yhdessä vieraiden kanssa.


– Cateringin saaminen paikkakunnalle oli haastavaa syrjäisen sijainnin vuoksi, joten päädyimme streetfood-tyyppiseen ratkaisuun sisältäen meidän lemppareita: hodareita päivälliseksi ja pizzaa illaksi. Vaikka ruoka suunniteltiin helppouden ja nopeuden mukaan, meille oli tärkeää tehdä se hyvistä raaka-aineista, Jaakko selventää.


Ruuan valmistamiseen ostettiin iso muurikka ja pizzauuni, joista olisi hyötyä häiden jälkeenkin. Valmiin ruuan sijaan ideana oli myös, että ruuan valmistaminen olisi hauskaa tekemistä yhdessä.

Tanja ja Jaakko häät hääpari vasta vihitty

Kuva Kirsi Tasala Photography

Nopeasti naimisiin!

Jaakko kosi Tanjaa keväällä 2022 ja elokuussa oli hääpäivä.


– En todellakaan olisi jaksanut suunnitella juhlia vuotta, saati kahta, Tanja tokaisee.


– Tanja on aika malttamaton ja tiputti jo aika pian sohvapöydälle vihkosen, mihin hän oli suunnitellut juhlia aika paljonkin. Itse ajattelin ensin, että olisihan sitä myöhemminkin voinut mennä, mutta tuumasin että mikäpä siinä, järjestetään häät heti, Jaakko nauraa.


Luonnonrauhaa arvostavina häät suunniteltiin Tanjan äidin kodin laajalle ja kauniille piha-alueelle.

Tarja ja Jaakko häävieraat traktorin lavalle

Kuva Kirsi Tasala Photography

Tähdenlentoparvet häiden yllä

Alkuperäinen ajatus oli kuskata vieraat traktorin peräkärryllä läheisen lammen rannalle vihkiseremoniaa varten, mutta vesisade pilasi suunnitelmat.


– Kaikki olisivat olleet litimärkiä ja kuraisia tieltä lentävän veden vuoksi. Edellisenä iltana järkkäiltiin uusi seremoniapaikka juhlapaikan pihamaalle.


Sade jatkui tuntikausia.


– No eipä siinä mitään voinut, vaikka harmittihan se. Seuraavana päivänä olikin sitten 30 asteen helle!

Vaan illaksi sade loppui ja taivas selkeni. Yötaivaalla loisti upea kuutamo, ja harvinaiset tähdenlentoparvet tekivät aika upean viimeistelyn huikealle päivälle.

Vieraita oli yhteensä 40, kaikki lähimpiä ystäviä ja perheenjäseniä.


– Ei ollut pelkoa, että joku pahoittaa mielensä, kun ruoka on vähän rosoisempaa ja se syötiin käsin. Tässä porukassa oli helppo olla oma itsensä, pelleillä ja nauraa!

Vähän bohoa, vähän hippiä ja vähän rockia

Tanja ja Jaakko ovat yhdessä ja erikseen ihanan aitoja ja rempseitä, avoimia luonnonlapsia rockilla maustettuna. Nämä piirteet kävivät esiin myös juhla-asuissa.

– Halusin boheemin ja rennon hippityylin, eikä sellaisia mekkoja, jotka sopivat budjettiini, tahtonut Suomesta löytyä. Tilasin asun Espanjasta Etsyn kautta. Jännitti tilata netistä, mutta mekko saapui ajallaan ja suurimmaksi osaksi sellaisena mitä halusin. Muokkasin helmikirjailuja ja tukirakenteita sekä vähensin glitterin määrää.


Myös Jaakko halusi jotain muuta kuin perinteitä.


– Ongelmaksi muodostui Suomen tarjonta puvun ja sormusten suhteen. Halusin bohoa ja rockia sekä rentoutta. Olin jo aika tuskissani asian kanssa, sillä aikaa ulkomailta tilaamiseen ei ollut. 
Lopulta Jaakko löysi vuokraliikkeestä mustan puvun hienolla pintakuvioinnilla sekä molemminpuolisella napituksella. Kuluneet mustat farkut ja maiharit toivat asuun rentoutta.

Telttailijoille pizzaa ja jäätelöä

Seuraavana aamuna osa yöksi jääneistä vieraista heräili teltoistaan ja kerääntyi paistamaan krapulapizzoja. Tanja sai vihdoin tarjoilla jäätelöbaaristaan herkkuja telttoja purkavalle porukalle mielettömässä helteessä.


– Se oli niin kivaa! Eipä kylmää jätskiä kukaan halunnut sateisen koleana hääpäivänä syödä, mutta onneksi se sopi tuohon hetkeen.


Herkkujen osalta jotain muutakin meni vähän mönkään. Pari oli tilannut kauniin kerroskakun maistelujen perusteella. Kakkua hakiessa hinta olikin paljon enemmän kuin oli sovittu, ja juhlissa paljastui, ettei sisältö ollut sitä mitä piti. Raikkaan mansikka-vadelmatäytteen sijaan lautasella olikin tuhtia suklaakakkua.

Kommellukset ja viime hetken muutokset kertovat hienosti näiden häiden luonteesta. Hippityyliset festaribileet itse tehdyllä hyvällä ruoalla, juomalla ja ennen kaikkea seuralla terästettynä olivat vertaansa vailla. Ja vaikka saappaita sekä sateenvarjoja tarvittiin ja välillä oli todella kylmä, se ei haitannut.


– Sade sitä paitsi tietää onnea, joten sehän oli meille vallan hyvä homma!

Häävinkki!

Uskomuksen mukaan sade hääpäivänä tuo onnea, joten sateen ei tarvitse olla huono asia. Sanotaan, jos hunnulle sataa, se merkitsee suurta onnea. Taikauskoisimmat ennustavat myös, että jos sade peittää morsiamen jäljet hänen matkallaan kirkkoon, tulee hänestä onnellinen uudessa avioliitossaan.

Hääpäivän suunnittelussa kannattaa silti yrittää ottaa huuomioon sateenmahdollisuus. Kokeneet hääammattilaiset, kuten hääkuvaajat, suosittelevat aloittamaan häiden suunnittelun joustavalla asenteella. Miettikää ja listatkaa mihin kaikkeen sade voisi vaikuttaa, ja jos sade oikeasti ahdistaa, tehkää sitten jokaiselle niistä jonkilainen B-suunnitelma varmuuden vuoksi.

Tanja ja Jaakko hääpari häätyyli

Kuva Kirsi Tasala Photography

 

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Kirsi Tasala Photography

Tanjan look hääpäivänä täydentyi maihareilla, jotka olivat sateen kannalta hyvä valinta. Jaakon jaloissa Dr Martensit.

Tanja & Jaakko

Vihkiminen ja juhlat Tanjan äidin kotona Pyhäjoen Yppärissä

Tanja, 33, on puutarhurina työskentelevä muotoilija ja Jaakko, 35, ensihoitaja.

Tyylin avaimet

JAAKKO
Puvuntakki ja liivi Juhlapukuliike Glamour
Solmio, paita ja vanhat farkut Dressmann
Kengät Dr. Martens
Taskukello papan vanha
Rintakukka Korhosen Kukkatalo
Korvakorut Romeo & Julia
Solmiopidike Lumoava


TANJA
Häämekko, huntu ja sukkanauha BellezaNovia
Korvakorut perheen korurasiasta

Helmikorvakorut Berdor Beads
Kaulakorut isänäidin kameekoru ja Puolikuu-lempiriipus
Nenäkoru Romeo & Julia
Valkoiset kanervat hiuksissa löytö äidin kanssa lähimetsästä
Meikit ja hiukset Tanja teki itse
Kengät Toni Pons


Catering itse tehty
Valokuvaus Kirsi Tasala Photography


Vierasmäärä 40

Budjetti 5 000 €

 
Lue sateesta lisää Häät.fistä

Usko tai älä, mutta sadepisarat voivat hurmata hääkuvissa! Lue Häät.fistä >>

Jaa juttu