Toteuta vastuullinen häämatka - 12 helppoa vinkkiä!

vastuullinen haamatka

Kuva Yoann Boyer Unsplash

Vastuullinen matkailu on myös häämatkojen tulevaisuutta. Ilman sitä maailman kauneimmat kolkat murenevat jalkojemme alla.

Ilmastoystävällinen häämatka

– Kestävä matkailu ei ole tylsää pohdintaa, eikä sen tulisi olla jatkuvaa syyllisyydentuskissa pyörimistä. Päinvastoin! Siitä voi saada jopa enemmän elämyksiä, tiedottaja Anu Häkkinen Reilun matkailun yhdistyksestä selventää. 

Anu vinkkaa, että ilmastoystävällisessä lähihäämatkailussa voi lähteä tutustumaan naapurikuntaan ja yllättyä kauniista järvenrannasta.  Taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullisessa häämatkailussa, esimerkiksi paikallisia palveluntarjoajia suosimalla, voi päästä oikeasti kosketuksiin matkakohteen paikallisten ja kulttuurin kanssa.

vastuullinen haamatka

Kuva Roberto Nickson Unsplash

Älä matkusta sesonkiaikana

Paratiisisaari Malediiveilla vai kotimaan lumiset maisemat? Mihin tahansa päädyttekin, tutustukaa etukäteen kohteeseen hyvin. Anu Häkkinen tietää, ettei maapalloa pelasteta yhdellä pienellä teolla, mutta sillä voi jo aloittaa. Toisaalta taas on turhaa ajatella, ettei omilla valinnoilla olisi mitään väliä.

– Ehkä helpoin vinkki häämatkalaiselle on se, että pyrkii valitsemaan lomansa ajankohdan huippusesongin ulkopuolelta. Näin matkailun kuormitus jakaantuu tasaisemmin koko vuodelle.

Musta lista matkailumaista?

Yhdistyksellä ei ole mustaa listaa kohdemaista.

– Kannattaa tutkia kohdemaan ihmisoikeustilannetta ja punnita omien arvojen pohjalta sitä, kannattaako maahan matkustaa. Kaikkialla voi pyrkiä matkustamaan vastuullisesti, mikäli tukee lompakollaan sellaisia toimijoita, jotka kunnioittavat ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä toiminnassaan, Anu korostaa. 

vastuullinen haamatka

Kuva Wayan Parmana Unsplash

5 x tee näin

 1. Vastuullinen matka alkaa huolellisesta suunnittelusta. Perehdy kohteeseen ja tiedosta, että kestävät valinnat vaativat selvitystyötä. Samalla opit kohdemaasta uusia asioita.

 2. Suosi paikallisten palveluja. Kunnioita maan tapoja.

 3. Kiinnitä huomio hiilijalanjälkeen. Sillä, miten matkustat, on suuri merkitys. 

 4. Voisitteko kaukomaan sijasta lähteä lähikaupunkiin? Romantiikkaa, upeita maisemia ja kutkuttavia elämyksiä löytyy Suomestakin.

 5. Älä heitä aivoja narikkaan lomamoodin vuoksi! Vastuullinen matkailu herättelee omien arvojen punnitsemista. Mikä sinulle on tärkeää elämässä ja maailmassa? Samat arvot tulisi kulkea mukana matkalla. 
vastuullinen haamatka

Kuva Tanja Hakala

7 tapaa välittää maapallosta

 • Kuluta paikallisia palveluja tuliaiskrääsän ostamisen sijaan.
 • Suosi paikallisia palveluja ja yrittäjiä.
 • Yritä olla tuottamatta liikaa jätettä, sillä kaikissa paikoissa ei ole kunnollista jätteenkierrätysmahdollisuutta.
 • Vältä liikaturismin valtaamia paikkoja. Näissä kohteissa ympäristön kanto- ja sietokyky on ylittynyt. 
 • Valitse hotelli, joka on perillä ekologisuudesta. Green Key -sertifikaatti on hyvä kansainvälinen mittari. Pienet ja paikalliset toimijat voivat toimia vastuullisesti ilman sertifikaattiakin.
 • Jos epäröit kohteen eläinsafareita tai -puistoja, kyseenalaista eläinten hyvinvointi. Vastuullinen yrittäjä osaa vastata kysymyksiin.
 • Pakkaa mukaan vain tarpeellinen. Jokainen lisäkilo kuluttaa enemmän lentokoneen polttoainetta. 

 

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2020. Voit ostaa lehden digiversion itsellesi täältä.

 

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämatka