Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Sininen jalokivi Gardajärvi – 8 vinkkiä häämatkalaisille Pohjois-Italiaan

Garda

Kuva Image by David Mark from Pixabay

Pohjois-Italiassa Alppien juurella sijaitseva Italian suurin järvi, Gardajärvi ottaa vastaan avosylin, halaa, hellii ja hemmottelee. Häämatkalaisille jää sydämiin lämmin kaipaus ja vieno toive paluusta uskomattomiin maisemiin. Lue millaisen loman Häät-lehden toimittaja Kaarina vietti Gardajärvellä ja poimi hänen vinkit häämatkalle.

1. Pala paratiisia lenkkeillen

Vaikka ette lähdekään sporttilomalle, kannattaa Gardajärveä ympäröivät polut kokeilla. Niiltä aukeavat näkymät ovat huikeat. Vehreällä rinteellä kulkeva polku pistäytyy välillä metsään tiheän kasvillisuuden sekaan ja avaa toisinaan eteen upean näkymän: sypressimetsien rytmittämät rinteet ja kukkulat, niiden välissä syvänsinisenä välkehtivän Gardajärven ja kaukaisuudessa kohoavien Alppien huiput.

Polun tiukat nousut ja laskut saavat aamulenkkeilijän pulssin kohoamaan, innokasta askelta ei meinaa millään saada pidettyä maltillisena. Välillä sykettä voi tasata pysähtymällä pitkälle levittyvän puutarhan vadelmapensaiden tai mulperipuiden ääreen ja napsia makeita marjoja suoraan suuhun. Oliivilehdossa vauhti katkeaa kyliltä kuuluvaa kukonlaulua kuulemaan. Aamulenkin jälkeen voi pulahtaa hotellin uima-altaaseen ja siirtyä aamupalan antimien ääreen.

Garda

Kuva Photo by Pietro Perbellini on Unsplash

2. Yövy tai järjestä häät täällä!

Paratiisimaiset olot löytyvät pienestä Villa Arcadio Hotel & Resort -hotellista, joka sijaitsee Salón kaupungin liepeillä, Gardajärven lounaisosassa ­Bresciassa. Hotelli on rakennettu vanhan luostarin raunioihin, jonka historia juontaa aina 1300-luvulle asti.

Pahinkin hääväsymys talttuu vähitellen paksujen kiviseinien suojassa, hillityn ylellisesti sisustetussa sviitissä, jonka ikkunoista aukeavat pittoreskit näkymät kolmeen suuntaan. Harmonisen huoneen rauhasta voisi nauttia vaikka koko päivän, mutta hullumpaa ei ole loikoilu uima-altaallakaan, jonka äärellä voi iltapäivän ottaa vastaan siemailemalla raikkaan Aperol Spritzin tai Hugo-drinkin.

Villa Arcadio on satumainen paikka järjestää myös destination wedding -häät.

Garda

Kuva Camilla Bloom

Villa Arcadio

3. Ihanin illallinen

Villa Arcadio Hotel & Resortin maineikas Ristorante La Palazzina tarjoaa mahdollisuuden nauttia ateriat tunnelmallisen ruokasalin sijaan myös romanttisesti viiniköynnösten verhoamassa pergolassa, joka valaistaan illan tullen lempeästi värivalaisimin. Ikkunalaudalta voit bongata myös Aalto-maljakoita tai ehkä korviisi kantautuu muutama sana tuttuakin tutumpaa kieltä, sillä hotellia isännöi suomalainen Jaana Nakari yhdessä italialaisen puolisonsa Francesco Gazzieron kanssa.

Isäntäparin huolenpito välittyy viimeistellyissä yksityiskohdissa ja ruokapöydässä, jonka herkut valmistetaan kunnioitettavalla tinkimättömyydellä. Mieleenpainuvat makumuistot jäävät vitello tonnato -lounaasta ja illalliseksi nautitusta spaghetti carbonarasta. Jälkiruoaksi pieni annos raikasta sorbettia tai talon omaa jäätelöä.

Villa Arcadio

Kuva Camilla Bloom

3. Hienostunut ja vauras Saló

Muutaman päivän lepo kukkalalla oliivipuiden ympäröimänä ja hyvässä hoivassa tekee tehtävänsä, ja on aika antautua Gardan seikkailuille. Salón pieni kaupunki tarjoaa shoppailumahdollisuuksien lisäksi kurkistuksen jetsetelämään. Pidä silmät auki, täällä voit törmätä lomaileviin maailmantähtiin, jotka ovat ihastuneet Gardan lounaisosan lumoon.

Garda

Kuva Photo by Alberto Barrera on Unsplash

4. Shoppaillen vaihtelua lomaan

Kapean pääostoskadun Via San Carlon putiikeista löydät monet tutut italialaiset luksusmerkit Armanista ja Gucciin. Vähemmän tunnetumpaa, mutta kiinnostavaa italialaista designia myy kotoisa Immagine.

Oletko aina haaveillut Borsaliinosta? Aidon käsityönä valmistetun hatun hankintaan tarjoaa mahdollisuuden Mirandi Via San Carlon varrella. Melkein vastapäätä sijaitsee kaupungin kuuluisin konditoria Vassalli. Paikan erikoisuuksia ovat Lemoncelli-sitruunamakeiset, suklainen Pan di Saló "Salón leipä" ja Capricci-konvehdit, joiden vaatimattoman ­ulkoasun sisältä paljastuu kirsikka-marsipaaniyllätys.

5. Vierailu viinitilalle

Monille paikallisille viini- ja oliiviöljytiloille vierailijat ovat tervetulleita. Cominciolin oliivi- ja viinitilaan tutustuessa käy selväksi, että viljelyyn ja jalostukseen suhtaudutaan intohimolla, kunnioituksella ja ylpeydellä. Nykypäivän ammattilaiset tekevät töitä samalla filosofialla kuin isoisänsäkin.

Garda

Kuva Photo by Kelsey Knight on Unsplash

6. Limonesta Limoncello-likööriä

Makumatkalla olevien kannattaa tutustua myös pieneen idylliseen Limonen kaupunkiin, jossa kukoistaa satoja vuosia vanha sitruunanviljelyperinne. Luomusitruunoiden tuoksu on huumaava. Kaupungin ainoalta yksityiseltä sitruunatarhurilta Giuseppe Gandossilta voi ostaa tuliaisiksi ihanan kirpeää kotitekoista Limoncello-sitruunalikööriä.

7. Pizza, onko se täällä täydellistä?

Paikallisten perinpohjainen tinkimättömyys ruoan suhteen alkaa tässä vaiheessa hahmottua turistillekin. Odotukset ovatkin korkealla, kun on aika maistaa todellista kansallisruokaa, pizzaa.

Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti rantaravintola Ristorante Gran Fausto lähellä Salóa, Porto di Portesen kalastajakylässä. Pizzaa leivotaan niin moneen malliin, että kannattaa tilata muutama erilainen jaettavaksi. Herkulliset pohjat on päällystetty aitoitalialaiseen tapaan niukoilla täytteillä. Nauti pizza kuten paikallisetkin: syö siivutetut palat käsin ja tilaa kyytipojaksi viinin sijaan olutta.

Jos saavuit kalastajakylään illansuussa, avautuu sinulle myös upea tilaisuus kokea Gardan taianomainen sininen hetki. Vuoret, rinteet, sypressit ja vesi silmien edessä värjäytyy uskomattomaan sineen samalla, kun kalastajat palaavat kotiin ja perheet keräilevät rannalta tavaroitaan.

Garda

Kuva Kaarina Korventaka

8. Surffaa ja ajele tyylikkäästi kuten maailmantähdet

Alpit tarjoavat aktiivilomailijalle erinomaiset puitteet patikointiin tai maastopyöräilyyn. Garda on erityisesti vesiurheilijoiden, kuten surffareiden paratiisi, sillä järven tuulet puhaltavat lähes kellon tarkkuudella.

Gardalla on mahdollisuus myös ajeluun Riva-veneellä. Tyylikkäästä menosta maailmantähtien tyyliin voit nauttia vuokraamalla mahonkisen Riva Aquarama Speciale -veneen kuljettajineen. Aurinkolasit nenälle, piknikkoriin mukaan pullo kuohuvaa ja kohteeksi romanttinen rantaravintola!

Katso video Riva-­veneajelusta ja lue veneistä lisää

Garda

Kuva Kaarina Korventaka

Lennot

Gardalle pääsee helposti lentämällä Milanoon ja matkustamalla edelleen junalla. Lentoaika noin 3 tuntia.

Hyvä tietää

* Gardajärvi on Italian suurin järvi ja se sijaitsee maan pohjoisosassa.

* Järvi on noin 50 kilometriä pitkä. Syvyyttä löytyy jopa 350 metriä.

* Italian suosituin huvipuisto Gardaland on nappivalinta jos matkustatte lasten kera.

* Kohteeseen järjestetään pakettimatkoja, mutta voit helposti lähteä myös omatoimimatkalle.

Katso ihanat kuvat Annin Uunissa -bloggaajan omista häistä Gardajärvellä!

Teksti Kaarina Korventaka

Muokattu: 4.4.2023