Morsiusmessu on perinteisen vihkimisen juhlava vaihtoehto

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Morsiusmessu on perinteisen vihkimisen juhlava vaihtoehto

Morsiusmessu on perinteisen vihkimisen juhlava vaihtoehto

Vihkikaavaksi voi perinteisen, parinkymmenen minuutin toimituksen sijaan valita morsiusmessun. Se tarkoittaa jumalanpalvelusta, johon otetaan mukaan avioliittoon vihkiminen. Tällöin hääjuhlaväki viettää yhdessä myös ehtoollista.  

Morsiusmessu on jumalanpalvelus

Morsiusmessun kulusta voi saada käsityksen osallistumalla tavalliseen ehtoollisjumalanpalvelukseen sunnuntaiaamuna. Kaava on sama, joskin morsiusmessussa tekstit otetaan usein avioliittoon vihkimisen kaavasta, ja morsiusmessun olennaisimmaksi osaksi nousee tavallisesta messusta puuttuva vihkiminen.

Lähes kaikissa messun osissa voidaan ottaa morsiuspari huomioon, mutta tekstit voidaan valita myös kirkkovuoden mukaan, sanoo pastori Terhi Muilu-Teinonen espoolaisesta Leppävaaran seurakunnasta.

Morsiusmessussa vihkiminen toimitetaan samalla tavoin kuin tavallisessakin kaavassa; sormuslupaukset voidaan ottaa mukaan, jos vihkipari niin toivoo. Lyhyemmästä kaavasta poiketen vihkipari menee kirkkoon tullessaan istumaan eteen heille varatuille paikoille, mutta voi alussa käydä alttarilla polvistumassa. Vihkipuheen hääpari kuuntelee omilta paikoiltaan ja menee alttarille kunnolla vasta vihkimisen ajaksi.

Ehtoollinen määrittää keston

Messun kesto riippuu häävierasjoukon koosta ja ehtoollisen jakajien määrästä.

– Jos morsiusmessun hoitaa yksi pappi, suurella porukalla ehtoolliseen menee pidempi aika. Kirkkoa varattaessa kannattaa mainita, että mukana on ehtoollinen, koska yleensä vihkimiseen varataan vain tunti, Terhi Muilu-Teinonen opastaa.

Jos vierasjoukossa on pappeja tai muita ehtoollisen jakoon oikeutettuja, heitä voi pyytää avustamaan morsiusmessun ehtoollisessa. Jo yksi lisäjakaja nopeuttaa ehtoollisen kulkua huomattavasti. 

Morsiusmessu on kokonaispaketti, eli sen valitessaan täytyy valita kaikki osiot. Ainoastaan ehtoollisen voi halutessaan jättää pois.  

– Mutta silloin kyse ei ole enää messusta, vaan sanajumalanpalveluksesta, johon on yhdistetty vihkiminen.

Virsiä kaksi tai enemmän

Messuun kuuluu luonnollisesti musiikki. Kaavaan merkittyjä musiikkiosuuksia on seitsemän, joista loppuylistyksen voi jättää kokonaan pois.

– Kaksi musiikkiosuutta on niin sanottuja pakollisia virren paikkoja: kunnia- ja kiitosvirsi ja lukukappaleen ja evankeliumin välissä oleva virsi, Terhi Muilu-Teinonen sanoo.

– Muukin musiikki voi hyvin olla virsiä, mutta myös esityksiä tai soitinmusiikkia.

Käytännössä johdantomusiikin paikalla on yleensä häämarssi, ja aviopuolisoiksi siunaamisen jälkeen tulee usein jokin esitys.
Morsiusmessuun sopivia virsiä Muilu-Teinonen kehottaa etsimään virsikirjan avioliittoon vihkimisen osastosta. Kanttorin asiantuntemustakin saa hyödyntää.

– Virret voi valita myös kirkkovuoden mukaan tai ottaa jonkin itselle läheisen virren.

Sopiiko messu häävieraille?

Terhi Muilu-Teinonen huomauttaa, että morsiusmessua pohdittaessa kannattaa miettiä myös häävierasjoukkoa.

– On hyvä tunnustella, onko messu sukulaisille luonteva juttu. Morsiusparin kannattaa kertoa vieraille jo ennen hääpäivää, että vihkiminen suoritetaan messuna.

Koska morsiusmessuun kuuluu ehtoollinen, myös häävieraiden kirkkoonkuulumisprosenttia on syytä miettiä. Luterilaiselle ehtoolliselle saavat osallistua luterilaisen kirkon konfirmoidut jäsenet ja anglikaanit – muiden kirkkokuntien kanssa luterilaisilla ei ole ehtoollisyhteyttä.

– Jos suvussa on paljon vaikkapa helluntailaisia, ehtoollisesta voi tulla pikemminkin jakava kuin yhdistävä kokemus, Muilu-Teinonen muistuttaa.


Teksti Laura Pörsti
Kuva Mikko Alanenpää

 
Häät.fistä voit lukea Emma ja Panu kokemuksista morsiusmessusta.

Myös muita vihkiseremonian vaihtoehtoja esitellään Häät.fissä

Muokattu: 4.1.2018