Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Häiden hintalapulla on monta muotoa

Häiden hintalapulla on monta muotoa

Satanen sinne, toinen tänne. Hups! Hääbudjetti pursuilee yli raamien usein yli jo kauan ennen itse juhlapäivää. Haaveissa olevat koristeet ja kukat tuntuvat lipuvan yhä kauemmas, kun tulee aika selvittää mitä mikäkin maksaa. Osa häiden kustannuksista tupsahtaa syliin ikävänä yllätyksenä suunnittelun tohinassa. 

Vai laaditteko budjettia ollenkaan? Monille suurin kompastuskivi häiden suunnittelussa on budjetin puuttuminen. Kun on kartalla siitä, mitä mikäkin osa-alue maksaa, voi alkaa hyvissä ajoin suunnitella mahdollisia vaihtoehtoja, mikäli kustannuksissa haluaa päästä edes vähän vähemmällä. Näin ollen ne ”unelmien jutut” voivatkin olla saavutettavissa.

Häiden hintalapulla on monta muotoa

Budjetilla haaveet haltuun

Hääjuhlan järjestämiseen saa menemään juuri niin paljon euroja kuin vain haluaa ja on varaa. Homma toimii toki toiseenkin suuntaan: mikään ei pakota järjestämään häitä tietyllä kaavalla ja maksamaan suurta pitopalvelulaskua tai kallista autonvuokraa.

Mutta mikäli olette päättäneet järjestää hääjuhlat kutakuinkin perinteitä noudatellen, suurilta menoeriltä on vaikea välttyä. Mikä neuvoksi, kun haluaa hieman edullisemmin, mutta ei tinkiä laadusta tai valita talkoomeininkiä?

Love Junen hääsuunnittelija Laura Syväniemi tietää, että budjetti pelastaa monelta itkulta.

– Sen lisäksi, että hääbudjetti estää upottamasta unelmien häihin loputtoman määrän rahaa, sen seuraaminen on koko suunnittelua ohjaava punainen lanka. Budjetointi auttaa hahmottamaan suuremman kokonaisuuden sekä tuomaan realismia haaveisiin ja mielikuviin, jolloin käytännön suunnittelu saa tarkemmat raamit ja pysyy paremmin raiteillaan.

Pitopalvelun merkitys kustannuksissa

Tavallisesti hääjuhlan suurimmat menoerät ovat catering, juhlapaikka, koristelut ja kukat. Erityisesti pitopalvelun osuus saa monet hämmästyksen valtaan syyttä.

– Catering sekä muu kuin itse hankittu juomatarjoilu ovat kustannuksiltaan suoraan verrattavissa hyvään ravintolaillalliseen: häiden tarjoiluun kuuluvat samat työtunnit, raaka-aineet, verot, henkilökunta, kuljetukset ja työtilavuokrat. Näiden lisäksi tarjoilun ja toisinaan myös hääpaikan kustannukset kasvavat vieraslistan mukana toisin kuin muut kertaluontoisemmat hääkustannukset, Syväniemi tietää.

Häiden hintalapulla on monta muotoa

Lue lisää häiden raha-asioita Häät.fissä

Jotkut haluaisivat tuoda tarjoilupöytään omatekemiään herkkuja pitopalvelun ruokien lisäksi säästääkseen kuluissa. Tähän ei valitettavasti ole juuri koskaan mahdollisuutta, selkeästä syystä.

– Itseään arvossa pitävä cateringyritys ei mielellään tee kuin kokonaispaketteja. Jokainen tilaisuus on myös markkinointitilaisuus, jolloin yritys ei halua riskeerata osasia muiden toimijoiden käsiin, Jarno Koskela porilaiselta Ohjelmamestareilta kertoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, ettei noutopöytään voi tuoda vaikka itse tehtyä leipää. Juhlavieraat mieltävät joka tapauksessa kaiken tarjotun ruuan catering-yrityksen valmistamaksi. Laadunvalvonta ei yllä kotikutoisiin tekeleisiin.

Buffet vs. pöytiin tarjoilu

Pöytiin tarjoilussa voidaan laskea raaka-aineet tarkasti henkilöä kohden. Noutopöydässä taas annokset saattavat kasvaa valtaviksi ”mättökasoiksi”. Mikä sitten on oikeasti edullisempi tapa ruokkia vieraat?

– Lautasannoksissa on useampi komponentti ja arvokas pääraaka-aine pääosissa. Yhden annoksen hinta on noin 20–30 euroa riippuen pääraaka-aineesta, keittiömestari Petteri Rosenbom Ohjelmamestareilta selventää.

Lautasannoksina kolmen ruokalajin menun valmistamiseen sadan hengen häissä tarvitaan neljästä kuuteen kokkia ja noin kymmenen tarjoilijaa. Buffetruokailun esivalmistelut ja esillepano vaatii vastaavasti kahdesta kolmeen kokkia ja maksimissaan neljä tarjoilijaa.

– Voisi kuvitella, että lautasannos on halvempi, kun kerran noutopöydästä voi hamstrata mielin määrin lihaa. Raaka-ainekustannusten sijaan palkkakulut ovat pitopalveluyrittäjälle kuitenkin yksi kovimmista menoeristä, Rosenbom lisää.

Fiini pöytiintarjoilu maksaa, mutta melkein samaan tunnelmaan pääsee noutopöydän antimista. Tässäkin kohtaa voi vielä nipistää hinnasta.

– On pitäydyttävä tyylikkäästi muutamassa hyvässä ja arvokkaassa raaka-aineessa. Tämän ympärille kasataan oman näköinen pöytä. Kaikkien vieraiden ruokamieltymysten mukaan ei kannata menua alkaa miettiä. Ruoka on silloin parasta, kun se on juhlaparin näköistä. Tätä tulee vieraiden osata arvostaa, Rosenbom valistaa.

Häiden hintalapulla on monta muotoa

Ravistele ajatuksiasi

Häät ovat hyvin henkilökohtainen ja tärkeä juhla. Tyylistään tarkka pari saattaa olla mieltynyt tiettyihin asioihin. Mutta entäpä jos ottaisi tuumaustauon? Tulevia juhlia voisi miettiä monelta eri kantilta ja ottaa läheisiltäkin vinkkejä vastaan. Näin voi löytyä myös kullanarvoisia säästövinkkejä. Hääsuunnittelija Laura Syväniemi tietää yhden takuuvarman keinon budjetin selättämiseen: kierrätys.

– Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena. Tämä pätee sekä hääpaikan somistukseen että hääparin pukeutumiseen! Joskus parhaat aarteet häiden somistamiseen löytyvät isoäidin ullakolta, kirpputorilta tai luonnosta: esimerkiksi villikukat pöydissä, kimpussa ja hiuksissa ovat olleet suosiossa jo pitkään, ja vintage sekä rustiikki jatkavat ihastuttamista häätyyleinä.

Kuten Syväniemikin sanoo, askartelu on kivaa puuhaa, muttei sovi jokaisen pirtaan. Ammattilaisen avulla säästää ajan lisäksi myös rahaa. Hääsuunnittelija voi tehdä mallin, jonka mukaan pariskunta tai vaikka kaaso voi askarrella loput koristeet.

Ja kuka on määrännyt, että häät on vietävä läpi perinteisellä kaavalla vaikka ensin niin ajattelikin?

– Järjestäkää intiimit brunssihäät tai rennot hääbileet mökillä, Syväniemi vinkkaa.

Stop häälainalle?

Vaikka kuinka pikavipit ja lainanotot houkuttelisivat, eivät häät ole kovinkaan hyvä syy velkaantua. Todennäköisesti päätös velan ottamisesta yhtä ainoaa päivää varten kaduttaa tulevaisuudessa, jos summa on huomattava. Täydennyksenä jo säästettyyn summaan lainakin voi olla toimiva vaihtoehto.

– Mikäli toiveista tai niiden hintalapuista ei joustoa löydy, on hääpäivän siirtäminen säästöprojektin ajaksi ehdottomasti ok. Muussa tapauksessa voi aina karata romanttisesti kahdestaan ja avioitua vaikka ulkomailla. Muistakaa silloin valokuvaaja! Laura Syväniemi muistuttaa.

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Allef Vinicius/StockSnap ja PIxabay.com


Juttu on julkaistu alunperin Häät-lehdessä 1/2016

Muokattu: 20.11.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Häiden muistilista helpottaa hääjärjestelyjä

Hääparin muistilista on oiva työkalu onnistuneiden häiden järjestämiseen. Mitä pitää muistaa kun men...

Kuinka kilpailutan ja vertailen hääpalveluita?

Vertaileminen ja kilpailuttaminen häitä suunnitellessa saattaa tuntua vaikealta, erittäin aikaa viev...

Kolme + 1 vinkkiä kuinka vältät hääbudjettikriisit

Hääbudjetti ja raha ovat monesti asia, joka aiheutaa häästressiä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden av...

Kannattaako häämessuille osallistua?

Voi häämessuille osallistuminen olla hyödyllistä vai onko se vain turhaa ajankulua? Loppujen lopuksi...

Asiantuntija kertoo, onko häitä varten säästäminen edes mahdollista?

Talousvalmentaja Henna Vihreävuori kehottaa vaihtamaan ajatusta säästämisestä. Hänen mukaansa sääst...

Love me do -häämessut on täydellinen tapa viettää ihana päivä hääsuunnittelun merkeissä ystävien kanssa

Love me do -hää- ja juhlamessut valtaavat Helsingin Kaapelitehtaan 5.10.2024. Tulevan syksyn tapahtu...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.10.2024