Yhä useampi hääpari toivoo häälahjaksi rahaa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Yhä useampi hääpari toivoo häälahjaksi rahaa

Yhä useampi hääpari toivoo häälahjaksi rahaa

Helsingin Sanomien tekemässä häälahjakyselyssä 27 prosenttia vastaajista ilmoitti rahan toivotuimmaksi häälahjaksi. Vain pieni osa kyselyn, jossa toivelahjoja valittiin 25 eri vaihtoehdosta, vastaajista valitsi kodin hyötyesineitä. HS:n verkkosivulla tehtyyn kyselyyn vastasi toukokuussa 2014 1 600 ihmistä.

Suosittuja rahan lisäksi kyselyssä olivat lahjakortit tavarataloon, erikoisliikkeeseen, hierojalle tai muuhun hemmotteluun. Myös konsertti-, tapahtuma- ja elokuvaliput olivat monelle mieleisiä häälahjoja. Yllättävän suosittuja kyselyssä olivat myös ohjelma hääjuhlaan tai hyväntekeväisyyslahjat, joissa lahjoitetaan rahaa vaikkapa koulutarvikkeisiin Afrikassa. Ohjelmaa hääjuhlaan toivoi 8 prosenttia vastaajista ja hyväntekeväisyyslahjaa 4 prosenttia.

Helsingin Sanomien kyselyssä vain harva toivoi perinteisiä häälahjoja, kuten astioita tai sisustustavaraa. Tavaralahjat eivät kuitenkaan ole menettäneet suosiotaan kokonaan. Näitä toivovat hääparit, jotka käyttävät tavaratalojen lahjapalveluita tai netin lahjalistoja. Kestosuosikkeja ovat edelleen Iittalan, Arabian ja Pentikin astiat ja sisustustuotteet. Myös Finlaysonin ja Marimekon tekstiilit pysyvät häälistojen kärjessä vuodesta toiseen.

Häälahjalistalta apua lahjan valintaan

Häälahjalistat ovat arkea nykypäivän häissä. Silti ne silloin tällöin herättävät varsinkin vanhemmissa ihmisissä ihmetystä, joskus jopa ärtymystä. Morsiusparin tarkoitus on kuitenkin helpottaa häälahjalistan avulla sekä nuorenparin käytännön elämää että hääväen häälahjan hankintaa.

Useimmat hääparit elävät nykyään elämäntilanteessa, jossa kaapit ovat täynnä kaikkea. Siksi hääpari ei halua mitään mille ei ole tilaa tai tarvetta. Aikaisemmin häälahjalista oli esimerkiksi kaason tai morsiamen äidillä.

Nyt lahjalistasta on tehty julkinen, jottei kävisi niin, että kolme vuosikymmentä sitten Senni-mummolta saadut viinilasit seisovat edelleen käyttämättöminä ja visusti piilossa keittiön yläkaapissa.

Yhä useammin morsiusparilla on myös valmiina lahjatili, johon kerätään rahaa häämatkaa tai vaikka kesämökin hankintaa varten. Toive tavaralahjan sijaan rahan antamisesta usein esitetäänkin jo hääkutsun yhteydessä. Tapakouluttajat myös muistuttavat, että rahalahja kannattaa antaa vain, jos sitä on toivottu.

 
 

Muokattu: 28.9.2017