Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Virittäytykää kuhertelutunnelmaan jo ennen häämatkaa

Virittäydy häämatkatunnelmaan

Kuva Tim Stief / Unsplash.com

Romanttinen häämatkatunnelma ei välttämättä synny itsestään varsinkaan, jos häämatkalle ei lähdetä heti hääjuhlan jälkeen. Onneksi oikealle aaltopituudelle virittäytyminen on kiinni yllättävän pienistä asioista.

Unelmissa ja elokuvissa hääjuhlista karautetaan suoraan luksuslomakohteeseen viettämään lempeä tihkuvaa kuherruskuukautta – ja pahimmissa painajaisissa matkalle lähdetään, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisi aikaa tai rahaa.

– Siitähän syntyy jo hirveä stressi, jos hääjärjestelyiden keskellä on laiminlyönyt puolisoa lohduttautumalla, että ”sit kun me lähdetään sinne, kaikki on täydellistä ja hauskaa”. Jos vielä rahat on loppu ja pinna muutenkin kireällä, niin kaikki varmasti kulminoituu siihen, että lentokentällä riidellään. Siihen kun vetää päälle vielä äkäisen kännin lentokoneessa, niin häämatkasta tulee takuulla ikimuistoinen, Maria Hintikka Live -ohjelman puitteissa kahdet yllätyshääjuhlat järjestänyt Heikki Soini lataa.

virittäydy häämatkatunnelmaan

Kuva Tim Stief / Unsplash.com

Molemmissa Heikin järjestämissä juhlissa kyseessä oli uusittu vihkivala, jonka vaimo halusi järjestää yllätyksenä miehelleen. Silloin aikoinaan ei ollut aikaa eikä rahaa järjestää juhlia tai lähteä häämatkalle, eikä sitä sopivaa hetkeä tuntunut tulevan myöhemminkään.

– Kun lapsiperhearki on päällä, häämatkalle irrottautuminen tuntuu ihan mahdottomalta. Näille miehille jo se, että pääsi lähtemään töistä etuajassa, sai vähän omaa aikaa ja pääsi elämänsä ensimmäistä kertaa parturissa veitsellä tehtävään parranajoon, vastasi elämyksenä suunnilleen kuherruskuukautta Fidjillä.

Tämän havainnon perusteella Heikin mielestä olennaista ei olekaan se, milloin häämatkalle lähdetään, vaan se, mitä siellä tehdään. Kannattaakin siis miettiä, mistä täydellinen häämatkatunnelma syntyy juuri meille ja juuri nyt.

luksus häämatka

Kuva Ishan Seefromthesky / Unsplash.com

Matkakohteella on väliä

Heikki suosittelee valitsemaan häämatkakohteen nimenomaan pariskunnan omien makumieltymysten mukaan.

– Mun omasta mielestä luksus voi olla ihan kivaa pieninä hetkinä, mutta kun saapuu viiden tähden hotelliin hikisenä shortseissa ja hihattomassa paidassa ja siellä otetaan valkoisissa hanskoissa vastaan golfkärryn kyytiin, niin saattaa tuntua, että enhän mä edes kuulu tänne. Jos ei normaalisti elä sellaista elämää, että syödään kaviaaria ja juodaan samppanjaa, niin kolme viikkoa sellaisessa ympäristössä voi tuntua ihan teatterilta.

Jos matkakohde ei tunnu omalta, voi olla vaikea rentoutua. Mutta mitä sitten, jos pariskunnalla on toisistaan poikkeavat käsitykset unelmien häämatkakohteesta? 


– Kannattaa valita sellainen lomakohde, jossa molemmat pääsevät toteuttamaan omia haaveitaan. Se, että tehtäisiin koko ajan kaikkea yhdessä, on aika utopiaa. Mun vaimo voisi olla eteeristen öljyjen läträyshoidoissa koko päivän, mutta mulle hemmotteluhoidot ja rannalla makoilu on ihan kidutusta. Siksi meille sopii vaikkapa Barcelona, missä uimarannalta on pari korttelia keskustaan ja siellä upeita ravintoloita. Jos haluaa mennä katsomaan jalkapalloa, stadionkin on kohtuullisen matkan päässä.

jalkapalloa häämatkalla

Kuva Rob Bye / Unsplash.com

Heikki ja Isa suuntasivat häämatkallaan Barcelonan sijaan kolmen viikon road tripille Amerikkaan.

– Valmistauduimme matkaan kiireisen arjen keskellä katsomalla yhdessä iltaisin Treme-nimistä sarjaa, joka sijoittuu New Orleansiin.
 Kun vihdoin päästiin legendaariselle Tipitina’s-clubille katsomaan vanhojen äijien soittoa, niin tuli sellainen täyttymyksen tunne, että nyt me ollaan tässä.

Jos ei tiedä, mikä on puolisolle tulevan matkan kovin juttu, sitä kannattaa Heikin mielestä kysyä suoraan. Vastaavasti itselle tärkeistä toiveista tulee kertoa etukäteen.

– Kun tiedät, että tämä on se puolison matkan kohokohta, voit elää sen tyynesti läpi omaa vuoroasi odottaen. Mieshän jaksaa vaikka mitä, kun tietää pääsevänsä toteuttamaan oman toiveensa, Heikki tietää.

virittäydy häämatkatunnelmaan

Kuva Anthony Delanoix / Unsplash.com

Pehmeä lasku lomaan – ja arkeen

Jotta häämatkalla pystyy olemaan läsnä heti ensimmäisestä lomapäivästä alkaen, olennaista on Heikin mukaan myös se, miten matkaa edeltävät päivät viettää. 


– Jos lentokentälle lähdetään ihan suoraan duunipaikalta tai häistä, tunnelma voi olla hukassa. Kannattaa esimerkiksi vähentää työmäärää jo lomaa edeltävällä viikolla. Ja jos on käynyt niin, että mies on ikään kuin vapaamatkustanut sen matkan suunnitteluosuuden ja tajuaa sen vasta ensimmäisenä aamuna, kun vaimo on lähdössä täyttä höyryä toteuttamaan päivän suunnitelmia, niin vähän armoa! Ensimmäisille lomapäiville ei kannata suunnitella liian tiukkaa aikataulua.

– Pitää olla armollinen myös itselleen, sillä koko matkan ei tarvitse olla vielä täysin pilalla, vaikka ensimmäisenä päivänä tulisikin kinaa jostain.


 

VINKKEJÄ VIRITTÄYTYMISEEN

1. Ostakaa toisillenne huomenlahjat ensimmäiselle hotellissa vietetylle aamulle.

2. Kuunnelkaa menomatkan aikana hääbiisejänne ja katselkaa hääkuvianne.

3. Vaikka häistä olisi jo hetki aikaa, kertokaa matkaa varatessanne, että kyseessä on häämatka. Lähes poikkeuksetta hotellit ja lentoyhtiöt haluavat hemmotella häämatkalaisia ilmaisilla lisäpalveluilla.


4. Pienten yllätysten merkitystä ei voi liikaa korostaa parisuhteessa. Yllätä puoliso osallistumalla johonkin sellaiseen aktiviteettiin, jonka normaalisti jättäisit välistä. 


5. Tuliaiset, kuvat ja videot ovat hyvä tapa ylläpitää häämatkatunnelmaa vielä kotiinpaluun jälkeen. Puolisollekin voi ostaa tuliaisen. Teksti Miia Kärnä
Kuvat UnSplash.com / Tim Stief, Ishan Seefromthesky, Rob Bye ja Anthony Delanoix


Juttu on julkaistu alun perin Häät-lehdessä 1/2016

Muokattu: 28.4.2023