Vinkit haltuun! Näin syntyy hyvä hääkyltti


Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Vinkit haltuun! Näin syntyy hyvä hääkyltti


hääkyltti R ja N

Hääkylttejä pystyteään joka kesä pitkin tienvarsia ympäri Suomen. Mutta mitä hääparin on hyvä ottaa huomioon hääkylttien kanssa.

– Hyvä opastekyltti on toteutettu selkeällä näkyvällä tekstillä, niin että se erottuu myös hyvin kyltin taustasta, kertoo hääsuunnittelija Jenni Kinnari Meventiltä.

Esimerkiksi valkoinen teksti hennolla vaaleanpunaisella taustalla on vaikeasti luettava.


– Kyltin toteutuksessa kannattaa miettiä myös käyttötarkoitusta. Jos kylttiä katsotaan läheltä, voi teksti olla sirompaa, jos taas kylttiä katsotaan esimerkiksi autolla ajaessa on selkeä ja lyhyt ilmaisu parasta, Jenni lisää. 

Vaikka kaikenlaiset kyltit ja mietelauseet ovat hääkoristeluissa ja sisustuksessa aika trendikkäitä, hääkylteistä ei kannata ottaa hirvittävää päänsärkyä.


– Tärkein on, että kulku vihkipaikalta juhlapaikalle on hyvin viitoitettu tienvarsikyltein. Hyvä on merkata kyltein myös jos juhlapaikalla on jotain erityishuomioita parkkipaikan tai saapumisen suhteen. Esimerkiksi pysäköinti kielletty -kylttejä, jos pihassa on rajoitteita pysäköinnille, Jenni muistuttaa.


Kolme vinkkiä tienvarsikylttejä varten1. Mieti materiaalia

Suomen kesäsää voi kohdella hääkylttejä kaltoin. Sateessa vettynyt pahvinen vaaleanpunainen sydänkyltti ei kerro kaunista tarinaa rakkaudesta, eikä tuulen riepottema tai irrottama opaste täytä tehtäväänsä.

2. Kyltillä saa olla kokoa!

Pieniä ja matalalle sijoitettuja kylttejä voi olla vaikea tihrustaa tienpenkalta.

4. Muista muoto!

Kyltin muotoiltu ja väri kiinnittää liikenteessä huomion parhaiten. Sydän/nuoli/ympyrä ovat tyypillisiä muotoja, joihin katse hakeutuu. Aina ei tarvitse tyytyä perinteiseen nimikirjain versioon. Hääkyltti voi olla myös karikatyyripiirros, häälogo tai vaikka maalattu pölykapseli. Vain taivas ja viitseliäisyys on tässäkin rajana.

Ole tarkka mihin hääkyltin asetat

Lupia tai ilmoituksia lyhytaikaisille epävirallisille tienvarsikylteille ei enää ole vuoden 2016 kesän jälkeen tarvittu. Vaikka kyltien kiinnittämistä ei kukaan järjestelmällisesti valvo, muista että tienvarsikylttiä ei saa kiinnittää liikennemerkin jalkaan tai valopylvääseen!

Vääriin paikkoihin asetetut kyyltit poistetaan tienhoitajien toimesta surutta. On vain kysymys tuurista, sattuuko hän paikalle silloin kun sinun kylttisi on väärässä paikassa. Muutenkin on pidettävä huolta, ettei kyltti vaaranna liikenneturvallisuutta, haittaa tienpitoa ja että se poistetaan paikalta heti juhlan jälkeen.

Entäs kyltit hääpaikalla?

Hääkylttejä ajatellessa helposti miettii, että kyse on tienvarteen pystytetyistä ajo-opasteista. Joskus on kuitenkin tärkeää opastaa hääpaikallakin. Jos vaikka häävalssia tanssitaan eri paikassa kuin ruokaillaan, voi olla tarpellista opastaa suuntaa, tai jos nurkan takana on lisävessoja tms.

– Sisätiloissa hyvä varmistaa, että kylttien kohdalla on riittävästi valoa, jotta kylttejä on helppo lukea. Erityisesti illan hämärtyessä photobooth, vieraskirja ja bar-kyltit on hyvä varmistaa näkyvälle paikalle ja että valoa on riittävästi, muistuttaa hääsuunnittelija Jenni Kinnari.

Muokattu: 29.1.2021