Vihkiryijy on lämmin muisto hääpäivästä

Vihkiryijy on lämmin muisto hääpäivästä

Ryijy on kuin taulu, joka tuo lämpöä ja pehmeyttä kotiin, Marita Leivo Ryijypalvelu-RP:stä kuvailee.

Vihkiryijyllä on arvokas tehtävä hääparin jalkojen juurella vihkitilaisuudessa. Kun ryijy sitten ripustetaan kodin seinälle häiden jälkeen, se muistuttaa hyvin konkreettisella tavalla tärkeästä päivästä.

– Kovin moni nykymorsian ei ehdi ryijyä itselleen ommella tai kutoa, arvotekstiilit syntyvät äitien tai isoäitien hyppysissä, kertoo kolme vuosikymmentä ryijyjen parissa työskennellyt Marita Leivo. Ryijypalvelu-RP:n vastaavana johtajana hän opastaa liikkeensä asiakkaita ryijyn valinnassa ja kertoo hiukan perinteistäkin.

Kun historiansa aikana ryijy on ollut lämmittävä peitto tai jopa hevosen loimi, nykyisin se on ainoastaan seinätekstiili. Matoksi ryijy ei sovi, sillä pehmeä kampavilla ei kestä jatkuvaa kulutusta.

Ennen vanhaan morsian sai ryijyn mukaansa kotoa muuttaessaan.

– Siinä on lämmöllä ja haikeudella ajateltu tyttären kotoa lähtemistä, Leivo toteaa.

Jos ryijyn hankkiminen kotiin ei tunnu mielekkäältä, saa vihkiryijyn usein lainaksi seurakunnalta.

Vihkiryijy on lämmin muisto hääpäivästä

Eliel Saarisen suunnittelema Ruusu-ryijy.

Runsas valikoima suuria ja pieniä ryijyjä

Valmiita ryijyjä ja tarvikepaketteja myyvillä Ryijypalvelu-RP:llä ja Suomen Käsityön Ystävillä on kokoelmissaan satoja erilaisia ryijyjä.  

Leivo suosittelee valitsemaan vihkiryijyksi minkä tahansa ryijyn, joka sopii väreiltään yhteisen kodin sisustukseen. Vaaleasävyiset ovat tummia suositumpia. Olipa väri mikä hyvänsä, ryijy on kuitenkin niin tärkeässä asemassa kotona, että kun myöhemmin ostetaan vaikkapa sohva, sen väristä päätetään kodissa jo olevan ryijyn mukaan.

– Ryijy on kuin taulu, joka tuo lämpöä ja pehmeyttä kotiin, Leivo kuvailee.

Suomen Käsityön Ystävien ryijyistä suosituimpia ovat jugend-ajan mallit kuten Eliel Saarisen suunnittelema Ruusu ja Akseli Gallen-Kallelan klassinen Liekki-ryijy. Ryijypalvelu-RP:n suosittuja malleja vuodesta toiseen ovat olleet esimerkiksi Satu Peuran suunnittelemat Pihapihlaja ja Huomen sekä Aapo Härkösen Kaukametsä. Mallistossa on myös muutamia varta vasten vihkiryijyksi suunniteltuja malleja.

Vaikka mallin valinta olisikin vaikeaa, ryijyn ompeleminen onnistuu jokaiselta, jolla neula pysyy kädessä. Ryijyn voi myös kutoa kangaspuissa tai ostaa valmiina.

Vihkiryijy on lämmin muisto hääpäivästä

Akseli Gallen-Kallelan klassinen Liekki-ryijy.

Ryijy on oiva kimppalahja

Vihkiryijyksi käy niin suuri kuin pienikin ryijy.

– Pienikin ryijy toimii, mutta silloin se ei todellakaan näy kenellekään muulle kuin hääparille. Mutta heillehän se on tarkoitettukin, Leivo muistuttaa.

Ryijyn hankkimista yllätyslahjaksi kannattaa harkita, jottei arvokas lahja päätyisi rullalle kaapin uumeniin. Tai ainakin on oltava varma hääparin värimieltymyksistä.

Koska suuret ryijyt ovat melko hintavia, ne ovat oivia kimppalahjoja. Kukin lahjan hankintaan osallistuva voisi ommella vaikkapa kymmenen riviä. Ompeleminen onnistuu jokaiselta, jolla neula pysyy kädessä. Keskeneräinen työ kulkee helposti rullalla seuraavalle tekijälle. Ommellen toteutetusta työstä eivät edes eri tekijöiden käsialat erotu. Ryijyn voi myös kutoa kangaspuissa tai ostaa valmiina.

On hyvä myös tietää että ryijy ei kerää pölyä. Kampavillasta tehty ryijy sopii astmaatikonkin kotiin, sillä aito villa hylkii likaa eikä sähköisty. Riittää, kun ryijyn puhdistaa lumella kerran talvessa.

Suvun vanhoille ryijyillekin löytyy uutta käyttöä, sillä niitä voi kierrättää hääparilta ja sukupolvelta toiselle. Näin ryijyt sulkevat sisäänsä taas uusia tarinoita jälkipolville kerrottaviksi. Taakse kiinnitetty kankaanpalanen kertoo tarkasti nimet ja hääpäivämäärät.

Teksti Terhi Kuusisto
Kuvat Eveliina Mustonen ja SKY

 

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

HäävierasMitä häälahjaksi