Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Valojen uudistaminen pelasti avioliiton

valojen uusinta

Kuva Susanna Nordvall

Alle 20-vuotiaat Jenni ja Riku-Ville sanovat toisilleen tahdon sukulaishäiden keskellä. Sillä näin elämän pitää mennä, tähän heidät on kasvatettu vanhoillislestadiolaisissa perheissään. Juuri mikään hääjuhlassa ei ole aitoa Jenniä ja Riku-Villeä. Kaikkia ystäviäkään ei voinut kutsua, sillä tilaan piti mahtua sukulaiset ja tuttavat.

Nyt 35-vuotias Jenni ja 36-vuotias Riku-Ville myöntävät, etteivät olisi menneet naimisiin vielä tuolloin, ellei niin olisi kuulunut tehdä.

– Emme katsele hääkuvia muistellen tuota päivää onnellisina.

Äitiys muuttaa kaiken

Teini-ikäisinä toisensa löytänyt pari avioitui hyvin pian, sillä esiaviollinen seksi on syntiä. Nuoret menivät naimisiin, jonka jälkeen lapset alkoivat ilmoitella tulostaan. Lapsihaaveita ei varsinkaan Jennillä ollut. Hän oli tuntenut suurta ahdistusta äitiyttä ajatellessaan.

– Minä en ensin halunnut äidiksi. Yhteisössä asiat kuitenkin menevät niin. Lyhyttä seurustelua seuraa avioliitto ja lapset, sillä ehkäisy on kielletty. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Esikoinen syntyi. Samaan aikaan henkinen pahoinvointi kasvoi. Jennin mieli alkoi olla täysin solmussa kolmannen lapsen synnyttyä. Irtaantuminen uskonnosta oli käynyt mielessä jo monesti. Sydän tuntui huutavan vääryyttä yhteisön miesten saarnoja kuunnellessa.

– Elämämme perustui uskoon. Tiesin, että romuttaisin kaiken, jos hylkäisin sen. Luultavasti myös suhteemme, Jenni kertoo.

Irti uskosta

Perhe oli jo ottanut irtiottoa muuttamalla Jyväskylän kautta Norjaan. Kolmen lapsen äiti oli yksin omien ahdistavien tunteiden kanssa. Jenni irtaantui uskosta viimein vuonna 2015.Pakka alkoi levitä täysin käsiin, sillä ahdistavat tunteet kasaantuivat ja Jenni haki ammattiapua.

– Kirjoitin perheelleni viestin asiasta. Sain tukea, minua ei suljettu pois, vaikka olihan se muille järkytys. Riku-Villen ja minun välille tämä nostatti myrskyn.

valojen uusinta

Kuva Susanna Nordvall

Haetaanko avioeroa?

Asian julki sanominen oli pelottava hetki. Sillä sekunnilla myös parin suhteelta hävisi tietty pohja.

– Enää usko ei pitänytkään meitä yhdessä. Meidän piti miettiä rakastammeko toisiamme omasta tahdostamme. Sukelsimme syviin vesiin.

Tovin kuluttua myös Riku-Ville päätti jättää uskon. Jenni halusi varmistaa miehen tekevän sen omasta tahdostaan, ei hänen painostuksestaan. Niin koko perhe irtaantui uskosta. Vapaus tuntui mielettömältä, mutta elämää piti opetella uudelleen asia kerrallaan. Nyt lapset saivat harrastaa jalkapalloa ja radiosta sai kuunnella musiikkia ilman salailua.

– Sitten olimmekin suhteessamme erillään ja täysin hukassa. Uskon vuoksi olimme pitäneet toisiamme itsestäänselvyyksinä. Yhteisössä avioliitto on pyhä, eroa ei tunneta vaikka mitä tapahtuisi. Piti puntaroida luottaako toiseen ja uskooko suhteeseen.

valojen uudistus

Kuva Susanna Nordvall

Taistelu avioliiton puolesta

Pari ei halunnut luovuttaa. Apua haettiin yhdessä ja erikseen. Kaikesta huolimatta molemmat tunsivat syvän yhteyden ja rakkauden toiseen.

– Koko perheemme tiivistyi. Lapsilukumme oli kasvanut vielä neljännellä lapsella. Halusin kokea äitiyden niin, että kaikki oli omasta tahdosta lähtevää. Kokemus oli eheyttävä. Minä rakastan lapsiamme enkä ikinä milloinkaan antaisi heitä pois. Kävin vain läpi hieman rankemman koulun äidiksi tulemisesta.

Valojen uudistus loi valoa

Jenni ja Riku-Ville antavat molemmat kyyneleiden tulla. Kaikesta on vielä niin kovin vähän aikaa. Valojen uudistaminen sinetöi kaiken koetun. Lupaamalla uudelleen rakastaa toisiaan kaikesta huolimatta Jenni ja Riku-Ville astuivat valoisamman tulevaisuuden puolelle koko perheen voimin.

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Susanna Nordvall
Kuvausjärjestelyt Nord&Mae

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2019. Jennin ja Riku-Villen valojen uusimmasta ja paljosta muusta voit lukea näköislehdestä, jonka löydät Issuusta. 


Osta Häät-lehden 2/2019 digitaalinen versio Issuusta

Muokattu: 29.8.2022