Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Suomessa voi kultasormusten aitouteen luottaa

Suomessa voi kultasormusten aitouteen luottaa

Voiko kultasormusten aitouteen luottaa? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti asiaa valvontaprojektissaan testauttamalla 14 kultaista kihlasormusta. Tulokset olivat hyviä! Yhtä sormusta lukuun ottamatta kaikkien sormusten kultapitoisuudet ja leimat olivat kunnossa.

Testatut tuotteet olivat kelta-, valko- ja punakultaisia perussormuksia, joissa ei ollut kiviä tai muita istutuksia. Yleisin kultapitoisuus tutkittavissa sormuksissa oli 585, eli ns. 14 karaatin kulta. Tuotteista tutkittiin niiden kultapitoisuus ja leimat.

Näytteitä hankittiin perinteisistä kaupoista ja verkkokaupoista. Osa sormuksista oli tuotu maahan ja osa valmistettu Suomessa. Suomessa valmistetaan kultakoruja valmiiksi seostetusta raaka-aineesta, ja jotkut valmistajat myös seostavat raaka-aineen itse.

Suomessa voi kultasormusten aitouteen luottaa

Neljästätoista tutkitusta sormuksesta vain yhden kultapitoisuus ei ollut kunnossa. Sormus oli sulatettu asiakkaiden tuomista vanhoista kultakoruista. Sulatetun materiaalin kultapitoisuutta ei ollut tarkastettu, vaan valmistaja oli luottanut vanhojen korujen leimoihin. Valmistaja aikoo muuttaa käytäntöään asiakkaiden tuomien materiaalien osalta.

Kaikista tutkituista sormuksista löytyivät pakolliset nimi- ja pitoisuusleimat. Jotkut käyttivät tuotteissa myös vapaaehtoista vuosileimaa, mikä on tärkeä tieto korun historian kannalta.    
               
Tietoja jalometallituotteiden vaatimuksista löytyy Tukesin uusitusta oppaasta Jalometallituotteet – valmistus, maahantuonti ja myynti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Muokattu: 29.5.2019