Somalitaustainen ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed halusi pukeutua myös perinteiseen hääpukuun Shaashiin

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Somalitaustainen ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed halusi pukeutua myös perinteiseen hääpukuun Shaashiin

Ujuni Ahmedi Shaash-mekko somalialainen hääpuku

Kuva Sergan Alkan

Ujuni Ahmed on suomalainen, somalialaistaustainen yhteiskuntavaikuttaja, joka on omistanut elämänsä erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiselle.

Omissa häissään Ujuni ja julkisuudesta poissa pysyttelevä puolisonsa halusivat sekoittaa eri kulttuurien parhaita paloja ja korostaa asioita, jotka olivat parille tärkeitä. Koko hääjuhlasta kehkeytyikin monipäiväinen ja monikulttuurinen yhdistelmä perinteitä ja perinteitä rikkovia heidän arvojensa mukaisia osia.

Ujunin somalialainen hääpuku vaati Ilham Mohamedin osaamista

Ujuni pukeutui omassa naisten juhlassaan perinteiseen Shaash-mekkoon, jonka suunnitteli ja valmisti Ina Maaweel Couturen perustaja, helsinkiläinen suunnittelija Ilham Mohamed.

Puvun ydin oli koristeellinen punamusta Shaash-kangas. Perinteisesti kankaasta on tehty huivi, jota saavat kantaa vain naimisissa olevat naiset. Huivi asetellaan morsiamelle naisten juhlassa avioliiton solmimisen jälkeen.

Nyttemmin Shaash-kangas on siirtynyt pukuihin, mutta kangasta eivät yhäkään käytä naimattomat naiset. Sääntöjä tämän somalialaisen morsiuspuvun mallille ei juurikaan ole, mekon pitää vain olla nilkkapituinen.

– Halusin tuoda pukuun länsimaisen hääpuvun tunnelmaa lisäämällä valkoista kangasta kylkiin. Ja samalla puvusta tuli toki juuri Ujunin näköinen. Haluan aina luoda jotain yksilöllistä, joka tuo asiakkaan persoonallisuuden ja kauneuden esille siten, että hän voi loistaa juhlan keskipisteenä, Ilham kuvailee.

Ujuni Ahmedi puetaan Shaash-mekkoon somalialaiseenn hääpukuun

Kuva Sergan Alkan

Shaash-kankaasta tehty huivi puettiin Ujunille naistenjuhlassa.

Maailmallakin kysytty muotisuunnittelija

Ilhamin osaaminen onkin niin ainutlaatuista, että kilpailua ei juuri ole, Suomessa eikä ulkomaillakaan.

– Tiedän joitain miesompelijoita Suomessakin, jotka osaavat tehdä upeita Shaash-pukuja, mutta tunnistan ne aina jo kaukaa; miesompelija ei voi tehdä somalinaiselle kunnon sovituksia, joten puvut istuvat aina vain joten kuten. Naisena taas pääsen lähemmäs, ja minun on helpompi varmistaa pukujen istuvuus.

Nuoria somalitaustaisia naismuotisuunnittelijoita ei maailmallakaan ole paljon. Sana Ilhamin taidoista on kiirinyt kauas, ja tilauksia tulee paitsi Suomesta myös ulkomailta, vaikka oma yritys on vasta reilun vuoden ikäinen. 

 

Teksti Sonja Chauhan
Kuvat Sercan Alkan

Kurkkaa Häämessut netissä IGLive-tallenne keväältä 2022, jossa Ilham Mohamedin haastattelu. Ohjelmassa puhutaan somalialaisista hääpuvuista ja somalialaisista hääperinteistä. Katso ohjelma täällä >

 

Häät-lehti 2/2022 Lehtipisteissä 5.10.2022 alkaen ja digitaalinen näköislehti Issuu.comissa.

ISSUU.COM

Häät-lehden 2/2022 digitaalisesta näköislehdestä voit lukea lisää Ujunin monipäiväisistä hääjuhlista

Muokattu: 29.9.2022