Vappujuhlan perinteinen sima muuntuu helposti alkoholittomaksi juhlajuomaksi kesähäihin. Vappujuoman makua on helppo tuunata, vaikka pirtsakoilla hedelmillä ja yrteillä, kuten sitruunamelissalla, rosmariinilla tai piparmintulla.
Perinteistä simareseptiä tuunaamalla tuttu juhlajuoma saa uudenlaista tunnelmaa. Uusissa resepteissä houkutteleva rosmariini saa makuparikseen pirteän limen, ja passionhedelmän mehukkuutta korostetaan tuoreella sitruunamelissalla. Perinteinen sitrussima hurmaa piparmintulla maustettuna. Itse tehty sima valmistuu helposti ja kustannustehokkasti isollekin porukalle kotona vajaassa viikossa.
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
4 passionhedelmää
1 ruukku sitruunamelissaa
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen:
sokeria, rusinoita
Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Puolita passionhedelmät ja lusikoi joukkoon niiden sisus. Lisää sitruunamelissan varret sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen:
sokeria, rusinoita
Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa 2 hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
2 sitruunaa
1 ruukku piparminttua
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen:
sokeria, rusinoita
Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
4 l vettä
n. 3 cm pala tuoretta inkivääriä (kuorittuna n. 10 g)
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1 sitruuna
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita
Kiehauta puolet vedestä ja kuoritut ja lastuiksi leikatut inkiväärinpalat kattilassa. Kaada seos sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä pesty sitruuna viipaleina joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Vie pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.
Muista! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
Ohjeet ja kuvat Dansukker
Jaa juttu