Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

| Vihkiminen

Perinteiset vihkikirkot pitävät pintansa

Perinteiset vihkikirkot pitävät pintansa

Lentoon Krista Luoma, Krista Luoma Photography

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kirkot eivät ole menettäneet suosiotaan kesähäiden vihkipaikkana. Monella suurella paikkakunnalla häitä vietetään mieluiten kaupunkien vanhoissa kirkkorakennuksissa. Esimerkiksi Helsingissä suosituimpiin kirkkoihin kuuluvat pääkaupungin symbolinakin tuttu Tuomiokirkko, ja niin ikään ydinkeskustassa sijaitseva Vanha kirkko. Kummassakin vihitään kesä-elokuun aikana lähes 70 paria.

Toisaalta häitä juhlitaan ahkerasti myös kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa perinnekirkoissa. Idyllisissä maalaismaisemissa sijaitsevassa Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla toisilleen lupautuu 86 paria kesäkaudella. Oulussa rauhallisten peltomaisemien keskellä Oulujoen kirkossa juhlitaan jopa hiukan useampia häitä kuin kaupungin Tuomiokirkossa, jossa toisensa saa 47 paria.

Perinteiset vihkikirkot pitävät pintansa

Kesähäitä eniten elokuussa, Helsingissä arkipäivätkin yllättävässä suosiossa

Selvästi suosituin ajankohta kesähäille on elokuun viikonloput, eikä monissa seurakunnissa loppukesän lauantaipäiville enää löydy vapaita vihkiaikoja. Alueellisia erojakin on nähtävissä. Esimerkiksi Jyväskylän suosituimmissa vihkikirkoissa, Kaupunginkirkossa ja Taulumäen kirkossa, on täyttä heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun saakka. Lauantaina 1.8. kaupungin hääkellot soivat kuitenkin ajanjakson muita lauantaita selvästi harvemmin. Syynä vihkivarausten katoon lienee elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Jyväskylässä järjestettävä Neste Oil Rally -tapahtuma.

Perinteiset vihkikirkot pitävät pintansa

Helsingissä on puolestaan törmätty kesähäiden kannalta harvinaiseen ilmiöön.

– Tänä kesänä Tuomiokirkossa on yllättävän paljon arkivihkimisiä, kertoo tilavaraussihteeri Miia Tilli Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta. Koko kesän aikana Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa kirkossa ”Tahdon” sanoo yhteensä 68 paria, joista noin viidesosa lupautuu toisilleen arkipäivänä. Sen sijaan Espoon Tuomiokirkon 44 häistä vain yhdet eivät sijoitu lauantaipäivälle.

Vaikka useissa seurakunnissa kesän vihkiajat ovat jo kortilla, pääsee naimisiin halutessaan vielä ennen syyskuuta. Tikkurilan seurakunnan tiedottaja Soili Pohjalainen vinkkaa, että jopa Suomen kenties suosituimmasta vihkikirkosta, Pyhän Laurin keskiaikaisesta kivikirkosta, löytyy yhä vapaitakin vihkiaikoja kesälle. Oulussa naimisiin aikovat voivat lupautua toisilleen 8. elokuuta tuomiokirkossa järjestettävässä vihkihetkessä, jossa esteettömyystodistuksen jo aiemmin hankkineet parit vihitään saapumisjärjestyksessä.

Muokattu: 30.8.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Mitä tarkoittaa avioliiton siunaus?

Avioliitolle voidaan hakea siunaus luterilaisessa tai ortodoksisessa kirkossa, mikäli toinen puoliso...

Siviilivihkimisen ei tarvitse olla nopeasti naimisiin ruokatunnilla -tilaisuus

Siviilivihkiminen ja maistraattihäät mieltyy helposti "Sanotaan tahdon nopeasti ruokatunnilla" -tyyp...

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi – kuuntele vaihtoehtoja

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Rehearsal dinner rennosti suomalaisittain

Ideana harjoitusillallisilla on olla rento get together -tilaisuus ystävien ja sukulaisten parissa,...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Mainos

Kestävä rakkaus, kestävä sormus – tiedätkö, mitä sormuksesi taustalla oikeasti tapahtuu?

Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.

Kultaseppä Kulmalan timanttisormus timantit botswanasta
Kultaseppä Kulmalan suunnitteleman ja valmistaman platinasormuksen keskellä on botswanalainen timantti.

Luonnontimantti voi olla vastuullinen valinta – kun tiedät mistä etsiä

Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.

Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä. 

Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – 
Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos  – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.

Tutustu vastuullisuusohjelman allekirjoittaneisiin yrityksiin

Kultaseppä Kulmala

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.

Kultaseppämestari Tarkkanen

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.

Olli Johan Lindroos

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.

Kultaseppämestari Tarkkasen timanttisormus namibialainen timantti
Kultaseppämestari Tarkkasen valmistama sormus namibialaisella timantilla. Timantin on hionut namibialainen kivenhioja Simion Linda Nghiimbihafo.

Luonnontimanttien eettisyydestä, ekologisuudesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta

Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.

Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.” 

Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.

timantti-helmisormus Torbjörn Tillander

Kuva Mikael Petterson

Atelier Torbjörn Tillanderin helmisormuksessa on botswanalainen timantti.

Synteettisten timanttien valmistus

Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä. 

Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.

Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.

Olli Johan Lindroos OJL-timanttisormus kanadan timantilla
OJL Originals Lumi-sormuksen keskellä on kahden karaatin painoinen timantti Diavikin kaivokselta Kanadasta.

Timanttien merkitys ja viehätys

Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.

Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.

Terminologia ja luotettavuus

Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.

Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.

Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet toimijat tarjoavat tutkittua ja luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä

Kultaseppä Kulmala Oy

Atelier Torbjörn Tillander Oy

Tarkkanen Oy

Olli Johan Lindroos Jewellery

Timanttiala Oy

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.