Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Mikä trendaa häissä 2025? Vielä ehdit mukaan.
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Kuva Tim Stagge Unsplash.com
Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2021 solmittiin vain 19 579 avioliittoa. Vuonna 2020 solmittiin yhteensä 22 082 avioliittoa. Samaa sukupuolta olevat solmivat yhteensä 375 avioliittoa, se on 20 edellisvuotta vähemmän.
Avioituvuus pieneni peräti 11 prosenttia edellisvuodesta. Eri sukupuolta olevien avioituvuus on alentunut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2008 asti.
Vuonna 2020 naisten avioituvuuden lasku pysähtyi ja miestenkin avioituvuuden aleneminen hidastui. Vuonna 2021 sekä naisten että miesten avioituvuus kääntyi taas jyrkempään laskuun.
– Epävarma koronavuosi näkyy tilastoissa armottomasti. Osa hääpareista on siirtänyt häitään jo kahden vuoden ajan eteenpäin. Tilastot voisivat olla vielä pahemmat, mutta moni järjesti vuonna 2021 pienen pieniä vihkiäisiä kahdestaan tai ihan lähipiirille, tietää Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki.
– Kokoontumisrajoitusten ja maskisuositusten poistuttua vuosista 2022 ja 2023 näyttää olevan tulossa paljon vilkkaammat erityisesti isompien hääjuhlien järjestämisen osalta, Yli-Salomäki iloitsee.
Vuoden 2021 suosituin avioitumiskuukausi oli heinäkuu, jolloin 3 616 paria solmi avioliiton. Toiseksi suosituin oli elokuu 3 151 parilla. 2010-luvulla heinä- ja elokuu ovat vuorotelleet suosituimpana avioitumiskuukautena.
Koska häät ajoittuvat useimmiten viikonloppuihin, “kärkisijan” muuttumiseen vaikuttaa viikonloppujen määrän vaihtelu kuukausissa vuosittain. Kolmanneksi eniten avioliittoja vuonna 2021 solmittiin syyskuussa.
Suosituin hääpäivä oli 21. elokuuta. Silloin vihittiin peräti 554 paria. Toiseksi eniten vihille mentiin elokuun 7. päivä, 469 paria, ja kolmanneksi eniten heinäkuun 24. päivä, 451 paria.
Ehkä hieman yllättäen "symmetrinen" päivämäärä 12.02.2021, ei yltänyt edes vuoden 2021 kymmenen suosituimman vihkipäivän joukkoon. Tuolloin vihittiin 306 paria.
Vuonna 2021 kaikista eri sukupuolta olevien vihkimisistä 42 prosenttia oli kirkollisia. Kirkollisten vihkimisten osuus kaikista solmituista avioliitoista pieneni alle 50 prosenttiin vuonna 2012. Vihkiminen oli kirkollinen 50 prosentilla eri sukupuolta olevista Suomessa asuneista puolisoista, jotka vihittiin molempien ensimmäiseen avioliittoon.
Kirkollisten vihkimisten osuus on ensimmäisissäkin avioliitoissa pienentynyt selvästi, vielä vuonna 2006 se oli vielä 70 prosenttia.
Vuonna 2021 ensimmäisen kerran avioituneiden sukupuolisten parien avioliitoissa sekä naisten että miesten keski-iät laskivat. Naisten keski-ikä oli 32,2 vuotta, edellisenä vuonna 32,6 ja vastaavasti miesten keski-ikä oli 34,2 vuotta, edellisenä vuonna 34,7. Toisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 45,2 vuotta, laskua oli kolmen kymmenyksen verran edellisestä vuodesta. Vastaava miesten keski-ikä oli 48,3 vuotta, laskua oli neljä kymmenystä yhdessä vuodessa.Vuonna 2021 kahden naisen solmimissa avioliitoissa naisten keski-ikä oli 35,5 vuotta, vuotta aiemmin 35,8 vuotta. Vastaavasti kahden miehen solmimissa avioliitoissa keski-ikä oli 42,1 vuotta, kymmenyksen vähemmän
Vuonna 2021 avioeroon päättyi 12 166 avioliittoa. Avioerojen määrä, joissa puolisot olivat eri sukupuolta, väheni 1 309:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Samaa sukupuolta olevien parien avioeroja oli kolme vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Avioerojen vuosittainen määrä on vaihdellut 2000-luvulla ilman selvää suuntaa. Vuonna 2021 avioerojen määrä pieneni vuodessa poikkeuksellisen paljon. Siitä johtuen sekä naisten että miesten avioeronneisuus laski matalimmalle tasolle sitten 1990-luvun alkuvuosien.
Ensimmäisessä avioliitossa, jossa puolisot olivat eri sukupuolta, naiset olivat keski-iältään 41,4 vuoden ikäisiä avioliiton päättyessä eroon. Vastaava miesten keski-ikä oli 43,7 vuotta vuonna 2021.
Muokattu: 2.6.2023
Avioliitolle voidaan hakea siunaus luterilaisessa tai ortodoksisessa kirkossa, mikäli toinen puoliso...
Siviilivihkiminen ja maistraattihäät mieltyy helposti "Sanotaan tahdon nopeasti ruokatunnilla" -tyyp...
Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...
Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...
Ideana harjoitusillallisilla on olla rento get together -tilaisuus ystävien ja sukulaisten parissa,...
Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.