Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Parisuhde

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

parisuhde

Kuva Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Rakkaussuhde on ihana juttu, usein elämämme tärkein asia. Entä jos onnen jahtaamisen sijaan keskittyisikin parisuhdetaitojen syvempään opetteluun?

Hääjuhla on ylistys kahden ihmisen väliselle rakkaudelle. Arjen koittaessa ja juhlahypetyksen hillittäessä, on hyvä hiljentyä hetkeksi miettimään parisuhteen tilaa.  Suhde voi hyvin, kun kumpikin kantaa vastuuta omasta onnellisuudestaan, opettelee itsetuntemusta, puhuu tarpeistaan ja kuuntelee toista. Itseään ei sovi unohtaa, sillä onnellisuus sinkoilee meistä muillekin vain silloin, kun koemme olomme hyväksi.

–  Rakkaussuhde on yksi osa elämän palapeliä, mutta se ei takaa onnellisuutta. Voi olla hyvässä parisuhteessa, eikä silti koe olevansa onnellinen ja toisinpäin, parisuhdeasiantuntija Marianna Stolbow tiivistää.

Koska onni on vain tunne, kannattaisi sen tavoittelun sijasta panostaa parisuhdetaitojen opetteluun. Hyvä parisuhde on turvasatama elämän tyrskyjä vastaan. Mikä parasta, toimivassa parisuhteessa kumppaniin voi rakastua aina uudelleen ja kokea onnen tunteita.

parisuhde

Kuva Maria Kalmi

Parisuhde vaatii avoimuutta

Kumppanille kannattaa kertoa, mikä tuntuu kivalta ja mikä kurjalta. On väärin olettaa puolison tietävän, mitä haluaa. Jos jokin tietty arkisen asian tekeminen merkitsee sinulle paljon, kannattaa sanoittaa se toiselle.

– Jos et sano mitään, huonovointisuutesi tihkuu ympäristöön pahantuulisuutena. Toki pitää muistaa tilannetaju, sillä välillä elämässä on tilanteita, jolloin omat tarpeet on siirrettävä taka-alalle. Lisäksi pitää kuulla puolison toiveita ja ottaa ne tosissaan, Marianna sanoo.

Parisuhteessa kummankin olisi tärkeää olla avoin ja puhua omista tarpeistaan rehellisesti. Kuusi vuotta sitten nettideittipalvelussa tavannut taiteilijapariskunta Maria ja Mika Kalmi on samaa mieltä.

– Sanon Mikalle välillä, että nyt tarvitsen Maria-aikaa.

– On ihan päivänselvää, että molemmilla on omia juttuja, Mika lisää.

paisuhde

Kuva Maria Kalmi

Tunne itsesi ja puolisosi

Pelkkä puhuminen ei silti riitä, vaan on opeteltava lukemaan niitä tunteita, jotka ovat toiminnan takana. Kun oppii lukemaan omia tunteitaan, on hyvä kertoa niistä puolisolle. Marianna muistuttaa, että tunteet sinällään eivät ole negatiivisia tai positiivisia, ne ovat vain tunteita.

Avainkysymys on ensin selvittää, minkälaisena sinua ja kumppaniasi on rakastettu lapsina. Menemme usein parisuhteeseen niillä samoilla käyttäytymismalleilla, joiden avulla olemme saaneet lapsena hyväksyntää ja rakkautta. Jos esimerkiksi lapsena on palkittu kiltteydestä, on todennäköisesti parisuhteessakin kiltti.

– Sillä pääsee jo pitkälle, että tunnistaa omat riskialueensa, koska näiden lapsuudesta saakka mukanamme kulkeneiden käyttäytymismallien muuttaminen on hidasta, Marianna tietää.

parisuhde

Kuva Photo by Foto Pettine on Unsplash

Liian kiltti ei olekaan hyvä

Monet meistä on kasvatettu hyvin vastuuntuntoisiksi, mutta liiallinen kiltteys ei kuulu hyvään parisuhteeseen. Maria kertoo, että hän yritti olla Mikalle suhteen alussa tosi kiltti. Kun Mika ei reagoinut, Maria alkoi kiukutella.

–  Mika vastasi tuittuiluuni, että anna palaa vain! Hänen tarjoaman peilin kautta oivalsin, että olenkin todellisuudessa melko temperamenttinen.

Maria lisää uskovansa, että yleensä meidän sisäinen lapsemme huutaa tarvetta ilmaista niitä harmin tunteita, joita lapsena joutui tukahduttamaan. Siksi Mariakin ilahtuu, jos hyvin rauhallisena miehenä tunnettu Mika kiroaa ääneen.

–  En suutu helposti, sillä pyrin aina miettimään, mikä on ärsytykseni perimmäinen syy. Vaikka elääkin parisuhteessa, pitää koko ajan kasvaa itse itsensä kanssa ja tuntea omat varjonsa, Mika täsmentää.

Mariannan mukaan toisen käyttäytyminen ärsyttää meitä aina sen takia, että se osuu johonkin meissä itsessämme.

parisuhde

Kuva Photo by Clay Banks on Unsplash

Kompromissi parisuhteessa


Moni parisuhde kaatuu siihen, että toinen kokee joustavansa suhteessa enemmän kuin toinen, jolloin ei tunne elävänsä suhteessa omana itsenään. Siksi molempien on tärkeää osata tehdä kompromisseja.

Marian ja Mikan yksi isoimmista kompromisseista on matkustus. Maria on reissunainen, mutta Mika katsoo mieluimmin dokumentteja pyramideista, kuin lähtee paikan päälle Egyptiin.

–  Olin siitä ensin harmissani molempien puolesta. Ajattelin, että Mika ei pääse osalliseksi upeita kokemuksia. Mutta en minä voi päättää toisen puolesta, minkä asian hän kokee upeana, Maria kertoo.

Teksti Tiina Katriina Tikkanen

Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Häät-lehden numerossa 2/2019. Hanki digitaalinen lehti itsellesi täältä!

Muokattu: 30.5.2022

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvän avioliiton resepti

Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...

Kolumni: Tahdon vieläkin

Lue miten toimituspäällikkö Tanja liikuttui syvästi haastatellessaan Jenniä ja Riku-Villeä lokakuuss...

Miksi mennä naimisiin?

Miksi suomalaiset menevät naimisiin? Kaksi syytä nousee ylitse muiden: rakkaus omaa kumppania kohtaa...

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Menikö kaikki nyt pilalle? Parisuhdeterapeutit rohkaisevat pariskuntia opettelemaan rakentavan riite...

Miten löytää parisuhdeaikaa arjessa?

Häiden suunnittelu, työ, harrastukset, mahdollinen opiskelu, ehkäpä lapsi tai lapset, oma aika ja ys...

Kolme tärkeää tärppiä sulhaselle onnistuneeseen hääjuhlaan

Sulhasen ja bestmanin kohdalle osuvat yleensä hääjuomien hankkiminen, mahdollisten teknisen vempaint...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024