Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kosinta

Näin minua kosittiin: Yllätysmatkalla Pariisissa

hääpari satamassa

Kuva VP Kangas

Seurustelu alkuaikoina Sonha Chauhan ilmoitti kumppanilleeen Jari Steniukselle, ettei koskaan menisi naimisiin ellei häntä kosittaisi – ja mielellään vielä suureleisesti. Pari vuotta myöhemmin Sonja sai tilaamansa yllätyksen.

Eräänä joulukuisena perjantaina Sonja havahtui työpaikan ikkunaan mätkähteleviin lumipalloihin.

– Se oli Jari. Päästin miehen sisälle ja hän ehdotti heti, että lähdettäisiin kotiin. Estelin, koska oli vasta puolipäivä, mutta kollegat virnuilivat tietäväisinä, että ”mene vain”.

Myöhemmin paljastuikin, että Jari oli järjestänyt Sonjalle ylimääräisen vapaan töistä ja käynyt jo Sonjan isänkin juttusilla.

– Kotona Jari pyysi pakkaamaan muutaman päivän reissua varten, muttei kertonut enempää. Vasta lentoaseman portilla näin, että olimme menossa Pariisiin.

Yllätys yllätyksen keskellä

Jari oli lähdössä tammikuussa useamman kuukauden mittaiselle rauhanturvakomennukselle, joten Sonja ei osannut ollenkaan aavistaa, että koko Pariisin matka rakentui kosinnan ympärille.

Reissun toisena päivänä he kävelivät ympäri Pariisia talvisen romanttisessa säässä niin pitkään, että hotellille päästyään he kävivät päiväunille. Tosin vain Sonja nukkui.

– Vaikka olin suunnitellut kaiken etukäteen, niin kyllä se itse kosinta tietysti jännitti. Sonjan nukkuessa keräsin viimeisetkin rohkeuden rippeet ja hänen herätessään kosin polvillani ruusujen ja sormuksen kanssa, Jari muistelee.

”Tuutko vaimoksi” -kysymys siirsi tunnemyrskyn Jarilta Sonjalle.

– Noloin ajatus, joka mielessäni sillä hetkellä liikkui, oli että ”apua, mua kositaan ja mulla on tämä susiruma huppari päällä”. Ja samalla se rakkaus ja liikutus ja se, että ei voi olla totta, tämä on ihan niin kuin elokuvissa. Paitsi se huppari, Sonja kuvailee.

Itku-nauru-reaktion keskellä Sonja muistaa Jarin vielä pyytäneen vastausta uudelleen. Sonjan vastattua myönteisesti, he suuntasivat avorättisitikka-ajelulle Pariisin yöhön ja seuraavana päivänä Moulin Rouge -showta katsomaan.

– Moulin Rouge on lempielokuvani. Jari sanoikin, että jos en olisi edellisenä päivänä suostunut, niin viimeistään siellä olisin varmasti taipunut.

Teksti MIia Kärnä

Julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 2/2017

Muokattu: 15.6.2021

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Maailman romanttisimmat kosintapaikat

Mitkä ovat romanttisimmat ja Instagramin tägätyimmät kosintapaikat? Tutkimuksessa selvitetiin mm. sa...

Kosia saa kuka vain ja ketä vaan – myös karkauspäivänä

Ajatusta siitä, että kosinta olisi miehen velvollisuus, pyritään häivyttämään nykyajan tasa-arvoa al...

Naisilla on ”lupa” kosia miehiä karkauspäivänä

Joka neljäs vuosi 29. helmikuuta vietetään karkauspäivää. Silloin naisilla on lupa kosia. Jos mies v...

10 uniikkia tapaa kosia

Onko ideat vähissä, kuinka kosia niin, että hetki on ikimuistoinen ja onnistunut. Lue Häät.fistä 10...

Kuinka kosia romanttisesti?

Monen mielikuvissa kosinnan täytyy olla ainutlaatuinen hetki. Stressiä lisää myös länsimainen ajatus...

Romanttinen ja ikimuistoinen yllätyskosinta!

Jos haluat valloittaa rakkaasi sydämen lopullisesti, kosi kuten Mattias!

Mainos: Laatukoru

Kuinka kosia romanttisesti?

rakastavaisten halaus auringon laskussa

Kuva Arthur Hidden / Freepik

Kosinta jännittää kosijaa ihan varmasti, koska mielikuvissa kosinnan täytyy olla ainutlaatuinen hetki. Sitä täytyy voida muistella yhdessä lämmöllä vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Stressiä lisää myös länsimainen ajatus siitä, että kosinnan täytyy olla unohtumaton ja se vaatii yllätyksellisyyttä sekä suunnittelutaitoa onnellisen tulevaisuuden mahdollistamiseksi.

Ei välttämättä! Ihan tavallisetkin asiat voivat olla romattisia ja tärkeitä, kunhan asioita tehdään aidolla tunteella ja rakkaudella.

Lue tästä vinkit ja löydä vastaukset kosinnan usein kysyttyihin kysymyksiin. Inspiroidu järjestämään oma kosinta juuri sellaisena kuin se teille parhaiten sopii.

mies kosii naista kihlasormus sormessa

Kuva Tyler Nix / Unsplash

Onko kihlasormus pakollinen kosinnassa?

Kihlasormuksen antaminen tulevalle puolisolle kosinnan yhteydessä on vahvalta tuntuva perinne ja ilmeisen yleistäkin monissa länsimaisissa kulttuureissa. Suomalaiset ovat usein kamalan käytännöllisiä. Siksi kaikki rapakon takaa opitut "perinteet" eivät ole niin pikkutarkasti meillä käytössä.

Suomessa on perinteisesti suunnattu yhdessä kihlojen ostoon, kun päätös on tehty. Ainakin tarinoissa amerikkalainen kosija puolestaan hankkii upean kihlasormuksen kosintansa tueksi. Päätä siis ihan itse tai keskustelkaa yhdessä, mikä tapa sopii sinulle ja teille!

Kosinnassa on kuitenkin kyse teidän tulevaisuudestanne ja elämästänne yhdessä, joten sillä, onko kosiessa sormusta, ei taida useinkaan olla väliä. Sydämestä esitetty kysymys on puitteita tärkeämpää useimmille.

Jotkut ovat sitä mieltä, ettei tyhjin käsin saa kosia. Tarvittaessa "kihlan" voi vaikka taitella heinäkorresta tai niittykukasta. Yhtä hyvin voi käyttää vaikka Kinder-sormusta tai muuta halpaa pukeutumiskorua. Kultasepänliikkeiden mukaan useimmat kihlaparit kuitenkin menevät yhdessä kihlasormusostoksille, ja molemmat valitsevat itse mieluiset sormukset. Kultasepän luona voi käydä kosintaa ennen tai vasta sen jälkeen.


Aina voi tietysti yrittää selvittää kumppaninsa näkemyksiä aiheesta ennen kosintaa ja saada selville toiveita sekä mieltymyksiä. Apua kannattaa pyytää puolison parhailta kavereilta tai sisaruksilta. Mutta muista, että heidänkin tietonsa on lähes aina vain arvauksia.

Löydä upeita kihlasormusvaihtoehtoja Laatukorun valikoimista

Jos tiedät heti kättelyssä, että timanttisormus sen olla pitää, etsi Laatukorun Silván-mallistosta täydellinen.

Miesten mallistosta puolestaan löydät myös sopivan kihlasormuksen sulhaselle.

naista kositaan katolla auringon laskussa sormusrasia kosijan kädessä

Kuva Lookstudio / Freepik

Millaiset kihlasormukset pitää valita?

Suomessa on pitkään noudatettu vanhaa ruotsalaista tapaa, jossa sekä sulhaselle että morsiamelle on ostettu samanlaiset sileät kultasormukset. Naisen sormukseen kaiverretaan miehen nimi ja miehen sormukseen naisen nimi sekä molempiin kihlauspäivämäärä.

Tämä tapa on viime vuosikymmeninä paljolti korvautunut sillä, että kihlapari ostaa yhdessä juuri sellaiset sormukset kuin he itse haluavat. Moni nainen saattaa valita itselleen amerikkalaisen perinteen mukaan näyttävän timanttisormuksen kihlaksi, ja mies sileän tai maltillisesti muotoillun sormuksen. Kaiverruksissakin yksilöllisyys on valttia.

Kultasepänliikkeiden mukaan Suomessa naisen kihla on edelleen usein hieman vaatimattomampi kuin vihkisormus. Jokainen valitkoon sormuksensa persoonansa, mieltymystensä ja varallisuutensa mukaan.

Lisää vinkkejä erilaisista kihlasormuksista löydät Häät.fistä

Löydä oma suosikkitimanttisormus – Silván-mallistosta löydät vaihtoehtoja omaan tyyliisi. Lue Häät.fistä >>

Perinteiset samanlaiset sormukset kihlaparille vaiko omannäköiset kihlasormukset? Lue Häät.fistä >>

Täydellisen kihlasormuksen voit löytää myös Sormuskoneesta Laatukorun valikoimasta. Lue Häät.fistä >>

kihlasormus morsiamen kädessä

Kuva Darlene / Unsplash

Kuka maksaa kihlasormuksen?

Perinteen mukaan kihlasormuksen ostaa avioliittoon kosiva henkilö. Tässä ajassa jo aika vanhahtavan ajatuksen mukaan hän oli mies, koska vain karkauspäivänä neljän vuoden välein nainenkin sai kosia. Nykyaikana aloitteen tekijä eli kosija voi olla kumpi tahansa osapuoli liitossa.

Joissain samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa on alettu tehdä niinkin, että molemmat kosivat toisiaan, eli takaisin kositaan. Tätä tapaa on käytössä ainakin Queer-parisuhteissa, joissa tietoisesti pyritään murtamaan ja kyseenalaistamaan yhteiskunnassa vallitsevia sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä normeja. Kaikki eivät haluta ylläpitää ajatusta kosijasta ja kosittavasta, eli aktiiviseta ja passiivisesta parisuhteen osapuolesta. Miksipä tätä ei voisi tehdä kaikissa liitoissa tasa-arvoa kunnioittaen?

Nykyaikana kihlautunut pari päättää useimmiten yhdessä kihlasormusten maksajasta. Joskus ostetaan yhdessä ja maksetaan puoliksi, toisinaan taas ostetaan toiselle hänen haluamansa sormus ja toisin päin. Pari sopii yhdessä sormusbudjetin ja kuinka maksut suoritetaan.

vastakihlautuneen parin halaus

Kuva Jonathan Borba / Unsplash

Kuinka paljon kihlasormusten tulisi maksaa?

Netistä löytyvän, jo kauan sitten vanhentuneen, ohjeen mukaan kihlaksi ostettavan timanttisormuksen hinnan tulisi olla noin 1–2 kuukauden palkan verran. Muista kuitenkin, että oikeasti mitään sääntöjä ei ole olemassa siitä, kuinka paljon sormusten kuuluisi maksaa. 

Jokaisen parin tulisi määritellä oma sormusbudjetti sen mukaan, millaiset mieltymykset ja millainen taloudellinen tilanne heillä on – ja keskustella tästä avoimesti yhdessä.

Sormusten hinnat vaihtelevat muutamien kymmenien eurojen sormuksista, satasien kultasormusten kautta, jopa tuhansien eurojen arvoisiin timanttisormuksiin. Hintaan vaikuttaa työn määrä, materiaali sekä mahdollisten timanttien koko, määrä ja laatu.

Kurkkaa Laatukorun valikoimasta suosituin kihlasormus naiselle

Silvan timanttisormus Mimosa valkokultaa

Kihlasormus naiselle Silván Mimosa-timanttisormus 0,11 ct

Vintagehenkinen naisellinen kihlasormus Silván Mimosa on herkkä ja koristeellinen. Sormuksessa on yhteensä 0,11 ct timantit. Koristeellinen krysanttireuna viimeistelee kokonaisuuden ja tekee sormuksesta kauniin. Tutustu sormukseen Laatukorun verkkokaupassa >>

Katso suosituin kihlasormus miehelle Laatukorun valikoimasta

Silvan miehen kihlasormus keltakultaa harjatulla pinnalla

5 mm flakkarunkoinen kihlasormus sulhaselle harjatulla pinnalla

Keltakultainen Silván-kihlasormuksen harjattu pinta kuvastaa jälkiä, jotka johtavat suoraan sydämeen ja muistoihin. Tutustu sormukseen Laatukorun verkkokaupassa >>

romanttinen kosinta puistossa

Kuva Daniel Velasquez / Unsplash

Päätä sopiva kosintahetki, paikka ja aika!

Usein oletetaan, että kosinnan pitää olla ihana, romanttinen yllätys. Muun muassa tv-viihteen vaikutuksesta saatetaan ajatella, että rakkautensa on osoitettava kosimalla näyttävästi, ja jos kosinta tapahtuu vain kahden kesken, ainoa oikea paikka kosia on romanttisesti ulkomailla.

Olipa kyse romanttisesta yllätyksestä tai pienimuotoisesta kysymyksestä, sovita kosinta aina kumppanisi persoonaan. "Yllätys" ei kaikille välttämättä tarkoita sitä, että järjestät yllätyskosinnan tv-lähetyksessä, festareilla tai satapäisen yleisön edessä.

Useimmille yllätys tarkoittaa vain vaikkapa kahdenkeskistä illallista ja sen lomassa tehtyä kysymystä elämäntilanteessa, jossa tulevaisuudesta yhdessä on jo puhuttu, kumppanisi on vihjaillut naimisiinmenosta tai olette asuneet yhdessä jo pidemmän aikaa. Silloin kosinta otetaan lähes varmasti ilolla vastaan!

Älä jää odottelemaan! Valitse sopiva paikka, jolla on ehkä merkitystä teille molemmille. Kenties ravintola, jossa kävitte ensitreffeillänne, hänen suosikkipuistonsa tai vain oman olohuoneen sohva.

Voit myös yrittää kuvitella, millainen kumppanisi haave kosinnasta on ja voiko hän loukkaantua, jos haave ei toteudu juuri kuvitellunlaisena. Kosinnassa henkilökohtaisuus on tärkeintä. Tuntuuko hänestä siltä, että juuri sinä kosit rakkaintasi?

Sometägien perusteella maailman on täynnä romanttisia kosintapaikkoja. Lue niistä Häät.fistä. Oleko samaa mieltä?

mies kosimassa naista vuorella

Kuva Nikola Mihajloski / Unsplash

Pitääkö polvistua?

Perinteitä kunnioittava kosittava todennäköisesti arvostaa puolisonsa elettä polvistua, mutta tapoja kosia on yhtä monta kuin pariskuntiakin. Sovita kaikki konsintaan liittyvät suunnitelmasi erityisesti kumppanisi persoonaa ja makuun. Yhdelle romanttinen kosinta kynttilöiden keskellä voi olla unelmien täyttymys, kun taas toiselle se voi tuntua liian yliampuvalta tai kliseiseltä.

Sillä kumpi polvi laitetaan maahan kosiessa, on ihan turhaan miettiä. Kosittavaa tuskin kiinnostaa, kumpiko polvi kosijalla on maassa. Eikä sillä ole mitään väliä, koska oikeaa tai väärää valintaa ei ole. Koita rentoutua ja vain kosia!

mies on kosinut yllättynyt nainen

Kuva Andre Jackson / Unsplash

Mieti haluatko kertoa etukäteen puolisosi vanhemmille aikeistasi?

Perinteen mukaan mies pyytää naisen kättä tämä isältä. Tämä perustuu siihen, että laki vaati naisen naittajalta luvan naisen avioliitolle. Avioliittolain uudistus vuonna 1930 kumosi kokonaan tarpeen kysyä naisen kättä. Osa haluaa kuitenkin edelleen noudattaa perinnettä, ehkä enemmän ilmoittaa aikomuksestaan kosia kumppaniaan kuin pyytää lupaa. Suurelle osalle vanha tapa on jo mennyttä historiaa.

Toisaalta on myös muistettava, että nykyään löytyy niitäkin, jotka suorastaan loukkaantuvat, jos henkilön oma tahto kyseenalaistetaan. 

mies kosii sohvalla istuen naista

Kuva Gpointstudio / Freepik

Tarvitseeko kosintaa varten tehdä järjestelyitä tai keksiä taustatarinoita?

Jos kumppanisi rakastaa huomiota, kosinta tuntemattomien ihmisten edessä voi olla täydellinen valinta sinulle. Rohkaistu ja suunnittele sopivan tuntuinen tapahtuma, vaikkapa yhdessä hänen ja omien ystäviesi avustuksella.

Jos rakkaimpasi on ujo eikä pidä erityisesti huomion keskipisteenä olemisesta, kannattaa valita yksityisempi tapa kosia. Esitä silloin kysymyksesi, kun olette illallisella kahdestaan tai vaikka yhteisellä lomamatkalla romanttisessa paikassa.

Amerikkalaiset tykkäävät korostaa, että valokuvaajan pitää olla paikalla ikuistamassa kosintahetkeä. Jälleen, koska me suomalaiset emme halua vaivata ketään, kihlaparit varaavan ajan kihlakuvaukseen, kun aika on heille sopiva.

Nainen kosii miestä

Kuva Yanalya / Freepik

Jäitkö odottamaan karkauspäivää?

Naisen ei todellakaan tarvitse odottaa miehen kosintaa, ja samalla ylläpitää vanhaa ajatusta miesten ohjailemasta maailmasta. Viihdekulttuuri on vuosikymmeniä syöttänyt parisuhteen romanttisuudesta mielikuvaa, että vain miehen suorittama yllätyskosinta on romanttinen ja mahdollistaa onnellisen perhe-elämän ja tekee tulevaisuudesta täydellisen.

Heitetään karkauspäivän kosinta-ajattelu jo romukoppaan ja astutaan tasa-arvoiseen maailmaan!

Kosi!

Kun teit päätöksen aikeesta kosia, olipa se improvisoitu hetki tai täysin suunniteltu ja huolellisesti valmisteltu tilanne, anna mennä. Rohkaistu kosimaan!

Kaikista tärkeintä on järjestää tulevalle aviopuolisollesi tilanne, jossa sekä sinä että hän voitte olla omia itsejänne ja rennosti. Vain suoruus ja avoimuus on tärkeää!

On aivan varmaa, että jännittää silti ihan vietävästi, mutta ei se mitään. Tulet kosimaan ihmistä, jonka kanssa haluat viettää loppuelämäsi. Takeltelut, kompastelut, unohdukset ja mokat on osa elävää elämää, joka tekee tilanteista oikeita ja tosia. Puhu sydämestäsi, ja rakkaasi varmasti huomaa sen. Esittämäsi kysymys on tärkeä, ei se, meneekö kaikki täydellisesti käsikirjoituksen mukaan.

Jos päätit hankia kihlasormuksen etukäteen ja jos sait myöntävän vastauksen kysymykseesi, aseta sormus kihlattusi vasempaan nimettömään! On suomalainen tapa, että molemmat kihlaparista pitää kihlasormuksia vasemmassa nimettömässä. Usein vain nainen saa kihlansa rinnalle myös vihkisormuksen.

Kysy siis rohkeasti "Tuletko vaimokseni?", "Tuletko miehekseni?" tai "Tuletko puolisokseni?" Se on loppujen lopuksi helpompaa kuin uskotkaan.

Alkakaa järjestää häitä!

Kosinnan jälkeen osa pistää heti pyörät pyörimään, ja häiden suunnittelu alkaa jo seuraavana päivänä. Osa taas haluaa elää pitkään kihloissa, ilman tarvetta mennä naimisiin tai edes päättää häiden ajankohtaa.
 Edetkää omaan tahtiin yhdessä päättäen, mikä on teille parasta!

Tutustu Laatukorun kihlasormuksiin

Tutustu Laatukorun timanttisormuksiin

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU

Muokattu: 7.6.2024