Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mistä vihkiisi timantti joka ei vahingoittanut luontoa tai rahoittanut konflikteja?

syntettiset timantit pöydällä

Kuva Korkeila Helsinki

Tehtaassa valmistetut timantit ovat yksi mahdollisuus, kun etsit timanttisormusta ja haluat minimoida myös korujen valmistuksesta syntyvää harmia luonnolle. Yhdessä kierrätyskullan kanssa uudet, ihmisten valmistamat timantit tekevät uusista koruista myös eettisempiä, jos timantin valmistusolosuhteet ovat kunnossa.

Timanttikaivostoiminta jättää luontoon jälkensä, ja poliittisesti epävakaissa maissa luonnontimantit ovat ajoittain linkittyneet myös konflikteihin ja ihmisoikeuskysymyksiin. Synteettisesti valmistetut timantit aiheuttavat toimintaympäristössään luonnolle vähemmän haittaa. Vaikka energian kulutus niiden valmistusprosessissa onkin huomattava eli hiilijalanjälki on suuri, tehtaissa valmistetut timantit eivät aiheuta ympäristön saastumista kaivuutimanttien tavoin. 

Timanttien kasvatus tapahtuu jäljittelemällä luonnon olosuhteita, ja ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään tehdasvalmisteinen tai toiselta nimeltään laboratoriotimantti vastaa hyvinkin tarkasti luonnosta löydettäviä jalokiviä.

Marika Korkeila Korkeila Jewellery potrettikuva

Marika Korkeila Korkeila Jewelleryn perustaja.

Synteettisten timanttien suosio kasvaa

Man made -timanttien eli tehdastuotantona valmistettujen timanttien saatavuus sekä kysyntä kasvaa Suomessa ja maailmalla vauhdilla. Yhä useammat pariskunnat valitsevat sellaisen  myös kihla- ja vihkisormukseensa. Valmistetut timantit ovat tällä hetkellä vuonna 2020 noin 20-50 prosenttia vastaavan laatuisia luonnontimantteja edullisempia. Toisaalta, niiden arvon säilymisestä ei ole mitään takeita, koska markkina on vielä niin nuori.

Kokonainen mallisto vain laboratoriotimanteista

– Ennen korualalle astumista painin pitkään moraalisen dilemman kanssa siitä, miten ikinä voisin kantaa tai valmistaa kaunista korua tietäen sen kuormittaneen maapalloa niin valtavasti. Timanttisormuksen ostaminen tai sellaisen saaminen on unohtumaton hetki eikä kenenkään tulisi joutua murehtimaan sitä, onko timantti vahingoittanut maaperää, eliöstöä tai rahoittanut konflikteja. Laboratoriotimanttien ja kierrätyskullan ansiosta näistä voi olla murehtimatta, ja se kiehtoo erityisesti nuoria kihla- ja vihkisormuksien ostajia, kertoo Marika Korkeila, Korkeila Jewelleryn perustaja.


Marika iloitsee siitä, että nyt vaihtoehtoiset timantit ovat laajemmin saatavilla. Viime vuosina laboratoriossa on opittu valmistamaan kauniita ja laadukkaita korutimantteja  eikä vain teolliseen käyttöön tarkoitettuja timantteja. Ne ovat yhtä aitoja kuin louhitut timantit. Eettisiä keinotimantteja on saatavilla eri hiontamuodoilla, eri värisinä ja niitä voidaan valmistaa jopa 10  karaatiin asti. – Laboratoriossa luodut timantit on otettu todella positiivisesti vastaan, ja niiden kysyntä on kasvussa, Marika tietää. Korkeila Jewellery on syksyllä 2020 lanseerannut malliston yksinkertaisia ja ajattomia eettisiä kihla- ja vihkisormuksia, joissa käytetään ainoastaan laboratoriotimantteja. 

Marika on seurannut korualalle kultaseppämestari isänsä jalanjälkeä ja Korkeila Jewellerya myydään Marikan vanhempien Korkeila Helsinki liikkeessä.

– Korkeilan Helsinki liikkeessä laboratoriotimanttien suosion kasvu näkyy kaikkein selkeimmin. Tarjolla on myös luonnon timantteja, mutta 60 prosenttia liikkeeseen tulevista kihla- ja vihkisormusasiakkaista päätyy valitsemaan sormukseensa laboratoriotimantin, laskeskelee Marika.

– On upeaa nähdä miten kuluttajilla on vihdoin mahdollisuus valita myös suurempi timantti vihkisormukseensa edullisemman hinnan vuoksi. Luksus on helpommin yhä useamman saatavilla. Olemme tottuneet Suomessa käyttämään melko vähän timanttikoruja. Kenties näiden timanttien ja hintojen inspiroimana yhä isommat timantit sormuksissa tulevat näkymään meidänkin katukuvassamme, Marika intoilee.

rivisormus timanttisormus Siro-mallisto Korkeila Jewellery

Marika Korkeilan Korkeila Jewellery on syksyllä 2020 lanseerannut malliston yksinkertaisia ja ajattomia eettisiä kihla- ja vihkisormuksia, joissa käytetään ainoastaan laboratoriotimantteja.

Muokattu: 19.12.2023