Malta häämatkakohteena? 12 x timanttinen vinkki

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

Haluaisitko häämatkan suuntautuvan johonkin lämpimään? Yksi ei niin kaukana sijaitseva lämmin vaihtoehto on Malta. Se on Välimeren pikkuruinen saarivaltio, joka on suosittu turistikohde. Malta tarjoaa pienestä koostaan huolimatta matkailijalle paljon.

Maltalle lennähtää neljässä tunnissa Helsinkin-Vantaan lentokentältä. Perillä odottaa viehättävän pieni mutta kiinnostavat kuhiseva saari. Täällä voit rentoutua rannalla ja hotellilla, kiertää saaren seikkaillen tai lähteä retkelle lähisaaristoon. Malta on kaikkea mahdollista!

Mata

Kuva Johanna Lehtinen

1. Sunnuntaimarkkinat

Marsaxlokkin idyllisessä kalastajakylässä järjestetään joka sunnuntai markkinat. Markkinoilta löytää kaikkea mitä kuvitella saattaa. Kalastajien saaliiden lisäksi mausteita, vihanneksia, hedelmiä, vaatteita, elektroniikkaa, koruja ja leluja. 

2. Game of Thrones ja Mdina

Game of Throne -sarjasta tutut historialliset näkymät ovat totta Mdinan keskiaikaisessa kylässä. Moni sarjan ensimmäisen tuotantokauden kohtauksista on kuvattu täällä.  Kaupungin tunnelma on kerrassaan epätodellinen. Kapeita kujia suojaavat korkeat muurit, joissa risteilevät hevoset vankkureineen. Illan pimetessä muureissa olevat lyhdyt syttyvät ja virittävät kaupungin romantiikan huippuunsa. 

malta

Kuva Johanna Lehtinen

3. Maltalainen keittiö

Maltan keittiö on napannut parhaat palat erityisesti Italiasta, mutta mukana on sopivasti muitakin Välimeren maiden makuja. Kokeile esimerkiksi Maltan merissä viihtyvää, hammasahveniin kuuluvaa paikallista kalaa Trattoria AD 1530 -nimisessä ravintolassa.
Saarella annokset ovat runsaita, ja liha- ja kalaruokien lisukkeina ei tarvitse syödä ranskalaisia perunoita, sillä saaren tapaan annoksiin kuuluu kaksi vapaavalintaista lisuketta, joissa on yleensä useita eri vaihtoehtoja.

4. 200 km rantaviivaa

Monien pienten kaupunkien ja kylien lisäksi rantaviivaa on yhteensä lähes kaksisataa kilometriä. Siihen mahtuu paljon: hienohiekkaisia rantoja, huikean korkeita kalliojyrkänteitä ja perinteisiä rantakatuja turistikauppoineen. 

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

5. Viehättävien pikkukatujen Valletta

Vallettan kaupunki vastaanottaa kauneutta arvostavan kävijän lämpimästi syleillen. Vanha kaupunki ripauksella modernia arkkitehtuuria tarjoilee esteettisiä näkymiä. Kaupungissa kannattaa kulkea katse ylhäällä, sillä rakennuksissa vilisee pieniä yksityiskohtia, jotka ovat kuin taideteoksia talojen seinillä. Keskellä kaupunkia komeilee barokkityylinen St. John’s Co-Cathedral. Katedraalin seinät sulkevat sisäänsä muun muassa Caravaggion kaksi alkuperäistä maalausta.


Vallettan pääkadulta lähtee alas kapeita ja viehättäviä pikkukatuja, joissa on paljon baareja ja ravintoloita terasseineen. Saaren toinen virallinen kieli on englanti, mutta paikalliset puhuvat keskenään maltaa.

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

malta

Kuva Johanna Lehtinen

6. Veneretki ja Cominon Blue Lagoon

Veneretki Melliehan kaupungista on taattua romantiikkaa ja seikkailua. Retkellä pääsee kiipeilemään luolien yläpuolelle tai sukeltamaan värikkäiden kalojen sekaan. Päämääräksi kannattaa asettaa Comino, yksi Maltan saariston viidestä saaresta. Sen blue lagoon on käsittämätön piilopaikka.

7. Vesiurheilua

Golden Bayn Aquamarine Watersport -keskuksessa voi lähteä ajelemaan vesijetillä, nousta yläilmoihin liitovarjon avulla, harrastaa vesihiihtoa, kajakoida tai suppailla. 

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

malta

Kuva Johanna Lehtinen

8. Sliema ja St. Julians

Trendikkäässä Slieman kaupungissa kannattaa nauttia illallista esimerkiksi Chophouse-ravintolassa. Sliemasta löytyy monenlaisten ravintoloiden ja baarien lisäksi iso ostoskeskus. Biletystä hamuavat suuntaavat viereiseen St. Juliansin kaupunkiin.

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

9. Maltan hotellit

The Xara Palace

Mdinan keskiaikaisen kaupungin muurit kätkevät sisäänsä 1600-luvulta peräisin olevan palatsin, joka on remontoitu vanhaa kunnioittaen 17 huoneen laadukkaaksi putiikkihotelliksi. Miltä kuulostaisi sviitti, jossa on oma terassi ulkoporeammeineen?

Kempinski Hotel San Lawrence Gozo

Jos haluat viettää häämatkan rauhan ja hemmottelun merkeissä, valitse upea viiden tähden piilopaikka Gozon saarella. Hotellissa on viihtyisän uima-allasalueen lisäksi monipuolinen luksuskylpylä, josta löytyy laaja valikoima sekä ayerveda-hoitoja, hammam-hoitoja että perinteisiä hierontoja.

Phoenicia Malta

Ihana hotelli täydellisellä sijainnilla pääkaupungissa. Keskeisestä paikasta huolimatta hotellilla on erittäin rauhallinen tunnelma. Paras kokemani hotelliaamiainen tarjoiltiin ylellisessä aamiaissalissa ja sen upealla terassilla. 

malta

Kuva Johanna Lehtinen

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

10. Ravintolat Maltalla

Palazzo Prega

Vallettan paras hinta-laatusuhteinen ravintola minun sekä useiden palkintojen perusteella myös monen muun mielestä! Kahden siskoksen perustama ravintola löytyy suositulta ravintolakadulta Strait Streetiltä. Onnistuimme saamaan kahdelle pöydän illallisaikaan ilman varausta.

Ta’ Ċenċ il- Kantra Lido

Gozon saarella, vuononkaltaisen kalliorannan yläpuolella sijaitsee Ta Cenc -hotellille kuuluva grilliravintola Kantra Beach Club, jonka terassilla viihtyy upeista näkymistä nauttien pidempäänkin. Palvelu on hyvin ystävällistä ja listalta löytyy kaikkea grillatusta kalasta ja lihasta salaatteihin sekä pastoihin.

Panorama

Jos nälkä yllättää Vallettassa, mutta ei osaa päättää mitä söisi, kannattaa suunnata tyylikkääseen lounas- ja illallispaikkaan Vallettan sydämeen. Ravintolan menu on hyvin monipuolinen. Viinilistalla on useita erittäin laadukkaita maltalaisia viinejä, joita ei saa mistään muualta kuin Maltalta.

Trattoria AD 1530

Mdinassa sijaitseva viehättävä italialaistyylinen ravintola, jonka terassilla istuessa tuntuu kuin olisi osa keskiaikaista elokuvaa. Herkullisen pastan, pitsan ja risoton lisäksi tarjolla on hyvää paikallista kalaa!

Chophouse

Rentotunnelmainen liharuokiin erikoistunut ravintola, josta on kiva näkymä Vallettaan. Maltan kansallisruoka on jänis, ja Chophousessa sitä on saatavilla useilla eri tavoilla valmistettuna. Viinilistalta löytyy riemastuttavasti vaihtoehtoja myös erikoisemmista maista, kuten Syyriasta ja Libanonista. 

malta

Kuva Johanna Lehtinen

malta

Kuva Johanna Lehtinen

11. Festa!

Saaren kylillä ja kaupungeilla on oma tai useita eri pyhimyksiä. Niiden kunniaksi asukkaat järjestävät monipäiväisen juhlan. Maltalaiset kutsuvat juhlia festoiksi ja niitä pidetään pitkin kesää. Festaan kuuluu näyttäviä koristeita, patsaita, katuruokaa, musiikkia ja ilotulituksia. Kylät kilpailevat keskenään siitä, kuka onnistuu järjestämään parhaimmat pidot.

12. Gozo

Lauttamatka Cirkewwan satamasta Maltan toiseksi suurimmalle saarelle, Gozoon, kestää noin puoli tuntia ja maksaa alle viisi euroa. Pääkaupunki Victoria on viehättävä. Lisäksi Gozolla on oma keskiaikainen kaupunkinsa, upeita rantoja ja historiallisia nähtävyyksiä. Yksi vaihtoehto saaren kokemiseen on ottaa satamasta oma taksi kuskeineen päiväksi noin viidelläkymmenellä eurolla. 

Malta

Kuva Johanna Lehtinen

Teksti Tiina Katriina Tikkanen
Toimittanut Tanja Hakala / Häät.fi
Kuvat Johanna Lehtinen

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2020. Voit ostaa lehden digitaalisen version täältä.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämatka