Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Löydä Euroopan yllättävän romanttiset kaupungit

Löydä Euroopan yllättävän romanttiset kaupungit

Jos lento kauas ei houkuta ja tunnetuimmat suurkapungit on jo nähty, Euroopasta löytyy myös vähemmän tunnettuja, häämatkalle täydellisiä kaupunkeja. Budapest, Edinburgh ja Brugge ovat kooltaan kompakteja ja kuin luotuja rakastavaisille.

Kuumia kylpyjä ja kuhertelua Budapestissa

Budapest henkii arvokasta, ajatonta romantiikkaa ja toisin kuin isosiskonsa Praha, se on onnistunut välttämään mauttomat kaljateltat ja remuavat polttariseurueet. Sen sijaan Budapest on täynnä pieniä puistoja, portaikkoja, tunnelmallisia kahvihuoneita ja hämyisiä pikku ravintoloita, jotka ovat täydellisiä kahdenkeskiselle ajalle.

 “Idän Pariisi” tarjoaa vierailijoilleen runsaasti upeitä näköalapaikkoja ja puistoja. Yksi kauneimmista ja rauhallisimmista näköaloista avautuu Citadel-linnoitukselta Gellert-kukkulan päältä. Paikka on budapestilaisten parien suosiossa mutta tarpeeksi tilava, jotta kaikille löytyy oma sopukkansa. Historiallisen, kauniin miljöön lisäksi Budapest tarjoaa häämatkalle täydellisesti sopivan aktiviteetin: kylpylöissä rentoutumisen. Kaupungin vanhimmat kylpylät ovat peräisin 1200-luvulta ja niissä voi nauttia monenlaisista hoidoista ja hieronnoista – tai sitten vain lekotella lämpimissä altaissa ja ihailla historiallisten kylpylöiden arkkitehtuuria.

Illan tullen kävely upeasti valaistussa kaupungissa riittää ohjelmanumeroksi. Yöllisen kaupungin henkeäsalpaavin ilmestys on valoin korusisteltu Széchenyin ketjusilta, joka ylittää Tonavan Budasta Pestiin.

Vinkki: Budapest on yhä hintatasoltaan edullinen, joten jos kerran elämässään haluaa yöpyä luksushotellissa, tämä on oikea paikka. Ylellinen Corinthia-hotelli on jo rakennuksena näkemisen arvoinen ja sisältää palveluihinsa kaiken, mitä häämatkallaan voisi kaivata. Esimerkiksi Expedialta löytyy hyviä tarjouksia Corinthiaan ja Budapestin muihin romanttiiin hotelleihin.

Dramaattisen kaunis Edinburgh

Skotlanti ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen häämatkaa suunnitellessa, mutta Edinburgh on Ison-Britannian kauneimpia kaupunkeja ja valittiin vuonna 2012 Euroopan johtavaksi matkailukohteeksi. Edinburghin vanhan kaupungin keskiaikaisia kujia kulkiessaan ymmärtää helposti miksi – minne tahansa katsoo, näkee jotain uskomattoman kaunista. Historialliset linnat, portit, mukulakivikadut ja niiden yllä komeilevat holvikaaret tarjoavat täydellisen taustan romanttisille kävelyretkille.

Dramaattisen arkkitehtuurin lisäksi Edinburgh tarjoaa vierailijoille maailmanluokan kulttuuria ja taidetta sekä jylhiä luonnonmaisemia. Edinburghissa on useita suuria taidemuseoita ja lukemattomia pienempiä gallerioita, ja se on erittäin aktiivinen kirjallisuus-, musiikki-, ja teatterikaupunki.

Löydä Euroopan yllättävän romanttiset kaupungit

Edinburghin klassinen rakastavaisten paikka on UNESCOn perintökohteisiin kuuluva, kaupungin ylle kohoava Carlton-kukkula ja erityisesti sen laella seisova, neo-klassinen Dugald Stewart -monumentti. Skotlantilaisen filosofin kunniaksi rakennettu muistomerkki on täydellinen paikka Edinburghin kattojen ylle laskevan auringon tarkkailuun. Kaikessa yksinkertaisuudessaan myös Meadows, Edinburghin eteläpuolellla sijaitseva puisto, on yksi kaupungin romanttisimpia paikkoja. Keväisin puisto muuttuu kirsikankukkamereksi mutta puiden reunustamat polut ovat tunnelmallisia myös kirpeillä talvisäillä, lumen narskuessa jalkojen alla.

Vinkki: Jos haluat kokea häämatkallasi jotain todella erityistä, suuntaa illalla One Spa-kylpylään, jonka erikoisuuksiin kuuluu lämmitetty ulkoilma-allas kattoterassilla. Altaassa voi kellua selällään ja katsella Skotlannin kirkasta tähtitaivasta.

Brugge hurmaa salaperäisyydellään

Belgian länsiosassa sijaitseva Brugge saattaa olla monelle tuttu lähinnä Colin Farrelin tähdittämästä elokuvasta ”Kukkoilijat”. Pohjoisen Venetsiaksi ristitty kaupunki kuitenkin lumoaa kaikki sinne saapuvat keskiaikaisella, kuvankauniilla keskustallaan ja sitä halkovilla kanavilla. Kaupunki on romanttisimmillaan talvella, kun kanavat levittävät kujille usvaa ja salaperäistä tunnelmaa.

Bruggen historialliseen keskustaan mahtuu paljon nähtävyyksiä, pikku siltoja, yllättäviä aukioita ja ylväitä kellotorneja, joita tutkia. Yksi kaupungin kauneimmista paikoista on taidemaalari Jan van Eyckille omistettu aukio, joka toimi kauan sitten Bruggen satamana.

Löydä Euroopan yllättävän romanttiset kaupungit

Aukion kiehtova menneisyys on melkeinpä käsinkosketeltavaa, ja ympäriltä löytyy paljon erinomaisia kahviloita ja ravintoloita. Brugge on erityisen tunnettu suklaastaan – kaupungista löytyy yli 50 suklaakauppaa! Yksi parhaista lienee legendaarinen Chocolate Line, joka mainitaan myös Michelin-oppaassa.

Vinkki: Bruggen maalauksellisessa ympäristössä toimivat myös mahtipontiset eleet, jotka muualla saattaisivat tuntua kliseisiltä. Siksi vanhanajan hevoskyyti kaupungin katuja pitkin on täydellinen tapa päättää päivä Bruggessa.

Teksti Heini Huhtinen
Kuvat sxc.hu/fmissing, sxc.hu/kaliszon

Muokattu: 4.4.2023