Korona oli perua häät, mutta tämä pari päätti toisin

koronahaat

Kuva Maria Hedengren

Neea ja Anssi juhlivat häitään vuoden 2020 kesäkuussa.

Koronavirus pilaa häät?

Neean ja Anssin hääsuunnitteluaika oli parin mukaan täydellisin yhteinen projekti ja harrastus Anssin varusmiespalveluksen aiheuttaman erossaolovuoden aikana. Tulossa olivat 120 hengen häät kauniissa juhlatilassa ja seuraavan päivän brunssi hääyöhotellilla. Juhlien jälkeen hääpari olisi lähtenyt häämatkalle Sansibariin, jota varten he olivat saaneet töistään lomaa koko kesäkuun. Sitten saapui korona, ja maailma taittui polvilleen.
Pakko perua?
– Elättelimme jonkin aikaa toivoa ja teimme varasuunnitelman. Muistan ensimmäisen surun tulleen, kun tajusin, ettei polttareitamme voida viettää. Tässä kohtaa aloimme vakavissamme pohtia päätöstä juhlan suhteen, Neea kertoo.

Toivoton tilanne

Rajoitusten kiristyessä ja pelon ilmapiirin vallitessa moni häitään odottava hätääntyi. Unelmien päivä, jota kauan oli suunniteltu, oli jäämässä epidemian jalkoihin. Suru tuli lähelle, kun kaikesta mitä piti olla, oli luovuttava tai siirrettävä eteenpäin. Toivottomalta tilanne näytti myös Neealle ja Anssille.
– Ajatus siitä, että meitä ja vieraitamme mahdollisesti pelottaisi juhlapäivänämme tai joku joutuisi jättämään tulematta häihimme koronan pelossa, tuntui kurjalta.

koronahaat

Kuva Maria Hedengren

Naimisiin koronasta huolimatta - pidetään unelma!

– Pohdimme tosi vakavasti sitä, että miten pitkälle olisimme valmiita juhliamme siirtämään ja olisiko toinen siirtäminen vielä suurempi pettymys. Sitten pysähdyimme.
Neea ja Anssi alkoivat miettiä naimisiinmenonsa pohjimmaista syytä. Korona ei ollut estämässä heidän rakkauttaan eikä heidän haluaan mennä naimisiin ja sitoutua toisiinsa. Epidemia oli vain juhlien tiellä.
– Yhtäkkiä kaikkein luonnollisimmalta ja ainoalta oikealta tavalta mennä naimisiin tuntui pitää pienimuotoinen vihkiminen alkuperäisenä hääpäivänä. Isommat juhlat siirsimme syksyyn.
Päätöksen jälkeen mieli helpottui ja olo keveni. Enää ei tarvinnut jahkailla, kuluttaa energiaa turhaan.

koronahaat

Kuva Maria Hedengren

Kaikesta huolimatta ihanaa!

Korona ei siis pilannut rakkauden juhlaa. Lopulta Neean ja Anssin vihkimiseen osallistui 15 ihmistä. Heidän mukanaan myös Neean 89-vuotias mummu, joka saapui paikalle hoitokodista. Häntä ja muita riskiryhmäläisiä varten oli tehty erityiset toimenpiteet. Lääkäreinä työskentelevä pariskunta rajoitti sosiaalisia kontaktejaan häitä edeltävät kaksi viikkoa ja toivoivat juhliin osallistuvien tekevän samoin. Töissä Neea ja Anssi järjestivät asiat niin, etteivät he hoitaneet koronapotilaita. Neea jopa perui kampaajansa ja meikkaajansa. Hiukset juhlakuntoon loihti oma sisko, meikin hän teki itse.
– Kampauksesta tuli mitä ihanin! Kaikki meni niin hienosti, juuri kuten pitikin. Tilanteen vaatimista suunnitelmien muutoksista huolimatta saimme viettää mitä ihanimman ja rakkautta huokuvan hääpäivän.

koronahaat

Kuva Maria Hedengren

Täydelliset häät

Kirkosta juhlaseurue siirtyi Neean lapsuudenkotiin. Tunnelma oli suloinen ja intiimi. Raskaan koronakevään jälkeen rakkaan läheisen halaus tuntui jokaisessa solussa.
Pikkujuhlan jälkeen aviopari istahti illalliselle Farang-ravintolaan. Naapuripöydästä tarjottiin onnittelumaljat, ja ilmassa oli ihanaa häätaikaa. Hääyöksi Neea ja Anssi siirtyivät Kämpiin, jossa heidän huoneensa korotettiin sviitiksi.
Pariskunta on oikeastaan kiitollinen siitä, että suunnitelmat muuttuivat koronapandemian myötä. Haasteet eivät päässeet rakkauden väliin vaan tekivät häiden suunnittelusta vieläkin ikimuistoisempaa.

koronahaat

Kuva Maria Hedengren

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/20. Voit ostaa lehden näköisversion itsellesi täältä.

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi Kuvat Maria Hedengren

Jaa juttu