Vihkivalojen uusiminen vie rakkauden äärimmäisyyksiin

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kolumni: Tahdon vieläkin

valojen uudistus

Kuva Susanna Nordvall

Sain suuren kunnian kirjoittaa Jennin ja Riku-Villen tarinan lokakuussa 2019 ilmestyvään Häät-lehteen. Tunteikas tapaaminen Yyterin hiekkarannalla on piirtynyt sieluuni ikuisiksi ajoiksi. En ole tainnut koskaan tuntea niin vahvasti itselleni entuudestaan tuiki tuntemattomien ihmisten välistä yhteenkuuluvuutta kuin Jennin ja Riku-Villen. Sitä tunnetta ei voi sanoiksi pukea vaikka parhaani artikkeliin yritin. Ja kirjoittamisen jälkeenkin minä itkin surusta ja ilosta.

Tämän parin tarina repii auki aivan kaiken. Uskonnollisen yhteisön nuoret kasvoivat yhdessä, menivät lyhyen seurustelun jälkeen naimisiin ja saivat lapsia. Oma tahto jäi taka-alalle, sillä muuta vaihtoehtoa ei oikein ollut. Miltä sitten tuntuu havahtua siihen, ettei olisi ollut valmis äidiksi? Tai siihen, että uskonto, johon koko elämä on perustunut parisuhdetta myöten, alkaa ahdistaa?

Jennin ja Riku-Villen rakkaus on selvästi sellaisista aineksista muovattu, ettei siihen saa lopullista säröä millään.

Tällaisten tarinoiden edessä tulee mietittyä myös omaa elämää ja rakkautta ylipäätään. Minä havahduin siihen, miten pienistä murheista tulee turhaan kasvatettua liian suuria. Kun parisuhteessa on takana yli 15 vuotta, on selvää, että arki koettelee rakkautta toisinaan kovalla kädellä. Huuma hiipuu, mutta ei kuitenkaan häviä, sillä rakkautta ei koskaan voi pitää itsestäänselvyytenä. Vastoinkäymiset vahvistavat, elleivät ne sitten ole liian vakavia.

Jennin ja Riku-Villen elämänpolku sai minut pitkäksi aikaa mietteliääksi. Eihän kukaan tiedä, onko toinen siinä vierellä suukotettavana vielä huomenna ja mihin elämä meidät vie. Siksi olisi tärkeää tarrata toiseen kiinni silloin, kun aikaa vielä on. Ja kertoa ääneen, miten vahvasti edelleen tahtoo, vaikka ei aina sitä näytäkään.

Tämän parin vihkivalojen uusiminen opetti minulle kokemuksellaan rakkauden ja tahtomisen suurta voimaa.

Tummien surujen varjoissa, vastoinkäymisten aallokossa, on aina hyvä pysähtyä tunnustelemaan yhteenkuuluvuutta. Pääsemmehän tästä yhdessä eteenpäin?

 

Rakkautta kunnioittaen,

Tanja Hakala

Uusi Häät-lehti ilmestyy lokakuussa 2019

Osta ihanan rento rakkausopas: Häät-lehti 2/2019 ilm. lokakuussa

Vastustamaton 180-sivuinen Häät-lehti 2/2019 ilmestyy 10.10.2019 Lehtipisteisiin kautta maan (9,30 €). Samaan aikaan se on saatavissa sähköisenä Issuu-näköislehtenä (3,50 €).

Muokattu: 9.4.2024