Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häämatka

Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle

Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle

Kastelholman linnan Ahvenanmaalla rakennutti Kustaa Vaasa 1500-luvulta. Linnan lähistöllä on kaksi 18-reikäistä golfkenttää. Kuva Daniel Eriksson.

Elämys ei edellytä etäisyyttä. Merta edemmäs ei tarvitse lähteä häämatkallekaan, kun valitsee kohteeksi monien mahdollisuuksien Ahvenanmaan.

Merellinen Ahvenanmaa on täydellinen häämatkakohde erityisesti kesäisin, jolloin tekemistä riittää niin luonnossa viihtyville kuin kulttuurikohteita koluaville. Suvituulten puhaltaessa kelpaa myös istuskella rantakalliolla ja katsella ulapalle, nauttia kiireettömyydestä ja matkakumppanin seurasta.

Etäisyydet ovat lyhyitä: Manner-Ahvenanmaa eli Ahvenanmaan pääsaari on vain noin 50 kilometriä pitkä ja leveä. Muutamassa päivässä ehtii siis nähdä paljon – varsinkin, jos vuokraa auton.

Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle

Saarimaakuntaan pääsee laivalla ja lentäen. Vesiteitsekin matka vie reitistä riippuen viidestä tunnista puoleen vuorokauteen. Jos liikkeelle lähtee heti häähumun jälkeen, leppoisa laivamatka voi tarjota juuri sen hengähdystauon, joka tarvitaan lomatunnelmaan pääsemiseksi. Manner-Suomesta Ahvenanmaalle liikennöivät saaristolautat sekä autolautat Helsingistä ja Turusta. Lentoja on suoraan Helsingistä ja Turusta.

Muistojen Maarianhamina

Venäjän keisarinna Maria Aleksandrovnan mukaan nimetty Maarianhamina on paitsi Ahvenanmaan pääkaupunki myös sen ainoa kaupunki. Ei suuri kuitenkaan: asukkaita on noin 11 000.

Matkailijoiden ansiosta Maarianhamina on väkilukuaan vilkkaampi.  Vuosittain sen nostalgisesta pikkukaupungin tunnelmasta ja lukuisista nähtävyyksistä nauttii noin 1,5 miljoonaa turistia.

Vuonna 1861 perustettu Maarianhamina on kesäisin kutsuvimmillaan. Kuva: Kjell Söderlund

Kaupungista on matkattu vuosisatojen saatossa seitsemälle merelle. Niillä koettua tervantuoksuista elämää voi käydä haistelemassa Museolaiva Pommernissa.  Maarianhaminan ajattomilla kujilla vaellellessa kuluu helposti koko päivä, jos vain malttaa pysähdellä pieniin putiikkeihin ja kahviloihin, ja antaa ajan pysähtyä. Yökukkujille on taatusti osuvimpiakin kohteita, mutta kyllä Maarianhaminassakin on baareja ja yökerhoja – ainakin yhdeksi häämatkaksi.

Saaristolaisromantiikkaa

Kiinnostavia retkikohteita löytyy joka puolelta Ahvenanmaata.

– Häämatkalaisille sopivia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Kastelholmin linna Sundissa, Märketin majakka Eckerössä, Källskär Kökarissa ja Väderskär Vårdössa, suosittelee Ahvenanmaan matkailuneuvonnan Visit Ålandin pr-vastaava Annica Grönlund.

Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle
Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla meri on aina lähellä. Kuva Sebba Södergrath.

Näistä Sund sijaitsee Maarianhaminan tavoin Manner-Ahvenanmaalla. Eckerölle on siltayhteys, mutta Kökarille ja Vårdölle matkataan saaristolautalla. Märketin majakkasaarelle järjestetään venekuljetuksia Eckeröstä. Kökarilla odottavat Källskärin jääkauden muovaaman luonnon ja 300 asukkaan kyläyhteisön lisäksi vanhojen linnoitusrakennelmien kautta kulkeva vaelluspolku, kotiseutumuseo, luostarikellari ja fransiskaanikappeli.

400 asukkaan Vårdön kutsu perustuu ennen kaikkea monimuotoiseen luontoon. Saarella voi kulkea niin vehreillä niityillä kuin karuilla luodoilla Myrskyluodon Maijan maisemissa.  Kirjailija Anni Blomqvist sijoitti teoksensa tapahtumat juuri Väderskärin saarelle Vårdön pohjoisosaan.

Kiikarissa häämatka Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa puhuttelee pyöräilijöitä lyhyillä etäisyyksillään ja kauniilla luonnollaan. Kuva: Jacob Saurén

Sinisiä unia, suloisia makuja

Nähtävyyksien kiertely on vain yksi tapa tutustua Ahvenanmaahan. Toisenlainen lomaelämys syntyy liikuntaa harrastamalla. Ja mikä estää tekemästä molempia, sopivalta tuntuvassa suhteessa?

Patikoidessa ja pyöräillessä maisemat hivelevät kokonaisvaltaisemmin kuin autolla ajaessa. Siksi ainakin jompaakumpaa kannattaa kokeilla matkan aikana. Mahdollisuudet ovat mainiot myös esimerkiksi golfiin, kalastukseen, melontaan, hylkysukellukseen ja kiipeilyyn.

Nälän yllättäessä apu on lähellä. Ravintoloita ja kahviloita löytyy joka puolelta, ei vain Maarianhaminasta. Kala on, kuten arvata saattaa, useimpien ravintoloiden bravuuri. Muita paikallisia makuelämyksiä ovat mustaleipä ja pannukakku, jota ryydittävät luumukiisseli ja kermavaahto.

Grönlund mainitsee tunnelmallisina ruokapaikkoina ÅSS Paviljongin ja Indigon Maarianhaminassa sekä Havs-Viddenin Getassa.

Romanttisimmat yösijat taas ovat hänen mukaansa kalliolle rakennettu HavsVidden, Hotelli Arkipelag meren rannalla keskellä Maarianhaminaa ja Kvarnbo Gästhem, joka toimii 1800-luvun herraskartanossa Saltvikissa. Samalla seudulla sijaitseva Silveskär majoittaa vieraat vanhaan päärakennukseen tai hirsitaloon. Myös hääjuhlat voi järjestää sen saaristolaistunnelmaa henkivissä tiloissa.

Rauhaa rakastavalle parille rattoisin ratkaisu voi olla myös vuokramökki. Miten olisi pieni punainen tupa vain teille kahdelle?


Teksti Terhi Kivikoski-Hannula / Mediafocus
Kuvat Visit Åland

Artikkeli on julkaistu alun perin Häät-lehdessä 1/2011.  Artikkelin alkuperäisen julkaisun jälkeen on saattanut tapahtua muutoksia.

Muokattu: 2.2.2022

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Mitä mukaan häämatkalle? Katso kätevä pakkauslista

Matkatavaroiden pakkaminen tuottaa usein päänvaivaa ennen häämatkaa. Teimme pienen listan tärkeimmis...

Hääjuhlasta suloisesti suoraan honeymoonille?

Häämatkaa ei tietenkään ole tarvitse tehdä heti vihkimisen jälkeen, vaan sen voi jättää odottamaan m...

Kreikka houkuttelee häämatkalaisia vuodesta toiseen – tiesitkö näistä kohteista?

Tuttujen kohteiden lisäksi Kreikasta löytyy lukematon määrä paikkoja, joissa voi viettää unohtumatto...

Malediivit Intian valtameressä tarjoaa häämatkalaisille hunajaa kaikille aisteille

Hyväilevän lämmin Intian valtameri on punonut pienistä korallisaarista kauniita helminauhoja vuositu...

Tutustu 3 resortiin: Malediivien parasta antia häämatkalaisille on pienen saaren rauha ja oma villa

Pienistä saarista koostuvan Malediivien jokainen lomakeskus toimii omalla saarellaan kuin alleviivat...

Matkatoimisto on porttisi häämatkojen ihmeelliseen maailmaan

Jokaisen hääparin unelmien häämatkan tulisi olla viimeistä yksityiskohtaa myöten rakkaudella suunnit...

Mainos: Aktiv-Resor

Matkatoimisto on porttisi häämatkojen ihmeelliseen maailmaan

hääpari istuu laiturilla häämatkallaan

Jokaisen hääparin unelmien häämatkan tulisi olla viimeistä yksityiskohtaa myöten rakkaudella suunniteltu ja juuri parin näköinen. Vuonna 1986 perustetun suomalaisen Aktiv-Resorin ammattitaitoisen matkaspesialistin avulla tärkeä matka muovautuu helposti unelmianne vastaavaksi ja voitte matkustaa huoletta ja laadukkaasti.

Yksilölliset häämatkat Aktiv-Resorilta

– Me räätälöimme laadukkaita häämatkoja vuosikymmenien ammattitaidolla kaikkialle maailmassa ja tunnemme kohteet. Kaikki lähtee siitä, että kuuntelemme hääparin toiveita tarkalla korvalla, Sonja Sarlin Aktiv-Resorista vinkkaa.

– Kauttamme varattuihin häämatkoihin sisältyy aina upeat häämatkaedut kuten sisäänpääsy loungeen, kuohujuomaa kohteeseen saapuessa, spa-hoito tai illallinen kahdelle. Kaiken lisäksi matkakokonaisuudesta tulee kaikki yksityiskohdat huomioiva ja usein myös hinnallisesti parempi kuin varaamalla itse, sillä monet kohteista tarjoavat sopimushintoja matkatoimistoille ja erityisesti heidän häämatkalaisilleen, Sonja lisää.

Häämatkakohde the Recidence uima-allas

The Residence Falhumaafushi

The Residence Falhumaafushi sijaitsee yhdellä maailman suurimmista atolleista Malediiveilla. Tämä upea, poikkeuksellisen vehreä ja monipuolinen saari tarjoaa täydelliset puitteet häämatkan viettoon.

7 yötä all inclusive -palvelulla alkaen 3830 € per henkilö sisältäen lennot.

Häämatkakohde Heritance aarah Malediivit

Heritance Aarah Maldives

Heritance Aarah Maldives – todellinen paratiisi maan päällä - ja premium all inclusive -palvelu vie koko lomakokemuksen aivan uudelle tasolle. Saapuminen resortiin vesitasolla on jo itsessään ikimuistoinen elämys.

7 yötä all inclusive -palvelulla alkaen 4835 € per henkilö sisältäen lennot

Häämatkakohde Srilanka

Sri Lankan kiertomatka ja upea Malediivit -yhdistelmähäämatka

Sri Lankan kiertomatka ja upea Malediivit -yhdistelmähäämatka tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille! Tällä matkalla nautitaan yksityisin järjestelyin Sri Lankan parhaat palat ja rentoudutaan 7 yötä Malediiveilla all inclusive -palvelulla.

14 yön yhdistelmämatka alkaen 5990 € per henkilö sisältäen lennot

Löydä lisää häämatkaunelmia Aktiv-Resorilta

www Aktiv-resor.fi
Tutustu Aktiv-Resorin Malediivien matkoihin >>

Facebook @Aktiv-Resor
Instagram @aktiv_resor

www Australiatours.fi
Australian, Uuden-Seelannin ja Tyynenmeren asiantuntija

Aktiv-Resor

Museokatu 15, 00100 Helsinki

Matkatiedustelut

sähköposti sales@aktiv-resor.fi
puhelin 0200 62 900

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä AKTIV-RESOR

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.

Haluatko lukea lisää Malediiveista?

Malediivit Intian valtameressä tarjoaa häämatkalaisille hunajaa kaikille aisteille. Lue Häät.fissä >>

Tutustu 3 resortiin: Malediivien parasta antia häämatkalaisille on pienen saaren rauha ja oma villa. Lue Häät.fistä >>

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024