Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kahdeksan tapaa ihastua Kroatiaan – Dubrovnik pulppuilee kiehtovia nähtävyyksiä

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

Dubrovnikin sijainti Kroatian eteläkärjessä ja jumalaisen kauniin turkoosin meren äärellä hipoo täydellisyyttä. Game of Thrones -sarjasta tutut maisemat miksaantuvat historian havinaan, trendikkäisiin kaupunkimaisemiin ja viilentäviin veneretkiin.

Dubrovnik tarjoilee kaupunkihäämatkan parhaimmasta päästä. Nappaa vinkit matkalaukkuusi ja lennä kohti paratiisia!

Dubrovnik - Kroatian häämatka

Kuva Johanna Lehtinen

1. Romanttiset hotellit

Hotel Dubrovnik Palace sijaitsee noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Bussi pysähtyy hotellin ovien eteen, joten kulkeminen on vaivatonta. Ruuhka-aikana matkaan saattaa tuhraantua silti jopa puoli tuntia.

Hotelli on viihtyisä ja sen ranta karunkaunista kalliota. Näkymät ovat uskomattoman upeat. Kannattaa pyytää huone mahdollisimman ylhäältä ja varmistaa, että parvekkeelle paistelee aurinko. Sillä auringonlaskun ihailu omalta parvekkeelta huoneeseen tilatun illallisen kera hipoo täydellisyyttä.

Bellevue Dubrovnik sijaitsee hieman lähempänä Vanhaa kaupunkia kuin Dubrovnik Palace. Viiden tähden boutique-hotellia on kehuttu paljon, ja sen oma yksityinen ranta on omiaan häämatkalaisille

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

2. Kauneimpien maisemin äärellä – Dubrovnik City Walls

Walls of Dubrovnik -kierros saa Game of Thrones -fanin kiljahtelemaan ilosta ja innosta. Muidenkin sydämet se saa takuulla liikehtimään, niin kauniit ovat maisemat jotka muureilla kävellessä silmien eteen aukenevat. Varaa aikaa noin pari tuntia, sillä tahdot takuulla ottaa kuvia joka kulmasta.

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

3. Kaupungin parhaimmat jäätelöt

Napatkaa Dolce Vita -kioskista kaupungin herkullisimmiksi kehutut jäätelöt. Istahtakaa penkille ja katselkaa ohikulkevaa ihmisvirtaa Vanhan kaupungin pääkadun Stradunin varrella. Muurien sisällä tulee nopeasti helteisinä päivinä tukalan kuuma, joten varaudu vesipullolla!

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

4. Romanttisin piilopaikka

Bar Mala Buza on pikkuinen baari, jossa on ihan pakko käydä. Mutta älkää eksykö väärään! Isompi Buza on usein aivan täynnä, mutta tämä pikkuinen helmi on omiaan romanttisiin hetkiin, kuten auringonlaskun ihailuun punaviinin kera. Baariin kuljetaan sisään Vanhan kaupungin muurien sisältä. Etsikää siis muurissa oleva reikä!

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

5. Illallinen korkeuksissa

Cablecar kuljettaa teidät yläilmoihin aina 405 metrin korkeuteen. Korkeimmalla olevan linnoituksen on rakentanut aikanaan Napoleon vuonna 1812. Cablecarin pysähtymispaikka sijaitsee paikassa nimeltä Hill Srđ, jossa on myös Panorama Bar & Restaurant. Varatkaa pöytä kun on vielä valoisaa, jotta pääsette ihastelemaan maisemia. Auringonlaskun katselu täällä on ikimuistoista ja ravintola tarjoilee huikean hyvää ruokaa.

Dubrovnik

Kuva Johanna Lehtinen

Kuva Johanna Lehtinen

6. Paikallinen viini

Kroatialaiset osaavat tehdä hyvää viiniä, joten tartu tilaisuuteen! Paikallista viiniä saa ravintoloissa ja baareissa, mutta vientiin sitä ei juurikaan riitä. Jonkin verran kroatialaisia viinejä löytyy Suomestakin, mutta uskaltaisin väittää, että ne parhaimmat saat maisteltua paikan päällä.

Split viiniä tavaratalon katolla

Kuva Johanna Lehtinen

7. Mieti vielä!

Monet matkaoppaat ja nettivinkit suosittelevat tekemään retken Lokrumin saarelle Dubrovnikin edustalle. Vehreä kasvillisuus, metsäpolut ja rannat ovat toki kauniita, mutta oma kokemuksemme saaresta jäi kovin vaisuksi. Reissuun kului yli kaksi tuntia aikaa, vaikka venematka on vain kymmenisen minuuttia. Näin jälkikäteen ajatellen jättäisin reissun väliin ja istahtaisin mieluummin vanhan kaupungin ravintolaan viinilasillisen äärelle.

 

8. Ihastuttavat ravintolat

Amfora on vertaansa vailla. Illallisella maistelemme herkullisia kasvisruokia trendikkäällä tavalla valmistettuna. Meriahven maistuu taivaalliselta ja valkoviini kruunaa aterian. Palvelu on ensiluokkaista. Kävelyetäisyydellä Hotel Dubrovnik Palacesta, joskin illan tullen otimme taksin takaisin mukavuudenhaluisina.

Dubravka 1836 sijaitsee Vanhan kaupungin porttien läheisyydessä. Se tarjoilee mutkatonta ruokaa kaikkien makuun ja sijainti korkealla meri näyttämönään viimeistelee kokemuksen.

Kuva Johanna Lehtinen

Kuva Johanna Lehtinen

Hyvä tietää Kroatiasta

♥ Kroatiassa on 4,5 miljoonaa asukasta. Kroatia julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta kesäkuun lopulla 1991, mistä seurasi Kroatian sota. Sota loppui vuonna 1992.

♥ Matkailijat ovat löytäneet Kroatian, ja turismi onkin maan suurin elinkeino. Dubrovnikissa hypetystä on aiheuttanut kaupungin toimiminen kuvauspaikkana muun muassa Games of Thrones -sarjalle. Se näkyy ja kuuluu kauas. Syyskuun loppu on hiljaista sesonkia, mutta silti vanhan kaupungin muurien sisällä tulvii uskomaton määrä ihmisiä. Splitissä turisteja on ehkä hitusen vähemmän ja levittäytyneinä laajemmalle alueelle. Kannattaa kuitenkin matkustaa joko alku- tai loppukesästä, jolloin kiivain sesonki ei ole käynnissä.

♥ Suorilla lennoilla pääsee Splitiin ja Dubrovnikiin muun muassa Finnairilla noin kolmessa tunnissa.

♥ Kroatian valuutta on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa.

♥ Hanavettä voi juoda huoletta.

♥ Hintataso on melkein sama kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja juominen on hieman halvempaa. Hyvällä bongauksella viinilasillisen voi saada kahdellakin eurolla.

♥ Palvelukulttuuri ei ikävä kyllä ole kehittynyt samaa tahtia turistimäärien kanssa. Reilun viikon reissun aikana törmäsimme epäystävälliseen palveluun hämmästyttävän monta kertaa. Kannattaakin varautua pyytämään palvelua ja asennoitumaan siihen, ettei hymyjä ihan kauheasti irtoa. Poikkeuksiakin on, mutta yleisesti palvelutasosta jäi hieman ontto olo.

Lue lisää! Yhdistä Dubrovnikin lomailuun piipahdus myös Splitissä

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi Kuvat Johanna Lehtinen

Muokattu: 4.4.2023