Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häiden suunnittelu korona-aikana vaatii joustoa joka suuntaan

Kajaanissa asuvat Minna Tuomenharju ja Tero Aho saavat toisensa 13.3.2021 Rovaniemellä. Vaikka koronan varjo häilyy häävalmistelujen yllä, luotto naimisiin menoon ja häiden toteutumiseen on vahva. Korona-aikana yhteinen ajatus on kirkastunut: naimisiin mennään rakkauden, ei vain juhlien tähden. 

Häävalmistelut harvoin sujuvat ilman erinäköisiä haasteita ja monenmoisia muuttujia. Mutta millaista on suunnitella häitä aikana, jolloin normaali ”säätäminen” ja tavanomaiset stressinaiheet saavat rinnalleen myös hääparin toiveista ja tarpeista piittaamattoman, globaalin pandemian? Jonkinlaisen käsityksen asiasta ovat saaneet Kajaanissa asuvat, 13. maaliskuuta naimisiin aikovat Minna Tuomenharju ja Tero Aho.

– Korona on tuonut ikävän, synkän pilven ja pelon muuten niin ihanan asian ympärille. Monia asioita on jouduttu muuttamaan ja osa muutoksista on vielä kesken. Sen olemme kuitenkin päättäneet, että naimisiin menoa ei siirretä. Sitä on suunniteltu ja odotettu niin pitkään, Minna sanoo.

– Perumista ja siirtämistä mietittiin useaan kertaan, mutta tulimme lopulta siihen tulokseen, että häät voidaan järjestää turvallisesti. Se, mistä jouduimme luopumaan, oli vapaus tehdä kaikki omien toiveidemme mukaan. Vähän toki harmittaa, mutta tilanteeseen on sopeuduttava, Tero lisää.

Istumajärjestyksen suunnittelua - häät korona-aikana

Kesällä 2020 morsian kävi kolmen kaasonsa kanssa ottamassa juhlapaikalta kuvia ja mittoja muun muassa lattioista ja pöydistä. – Piirsin juhlapaikan pohjapiirroksen mittojen mukaan, jotta sain testailtua mahdollisia pöytämuotoja, Minna selittää. Kuvassa myös kaksi ”aikatauluraakiletta”. Koronan asettamien aikataulurajoitusten vuoksi aikatauluja on jouduttu pähkäilemään useaan otteeseen.

Elokuusta 2014 saakka seurustellut pariskunta löi hääpäivän ja juhlapaikan lukkoon vain pari kuukautta kihlasormusten vaihtamisen jälkeen elokuussa 2019. Koronasta ei silloin ollut vielä tietoakaan. Kohteeksi valikoitui Minnan kotikaupunki, Rovaniemi noin 340 kilometrin päässä Kajaanista. Ajankohta taas osui Lapin talvilomaviikolle. Naimisiin menemisestä ei siis alun alkaenkaan tehty liian helppoa.

– Toinen paikkakunta ja talvilomaviikko ovat tuoneet omat haasteensa hääjärjestelyihin. Monet yrittäjät ja palveluntuottajat, kuten kampaaja, meikkaaja ja vihkijä ovat silloin vuosilomilla, eli niidenkin varaaminen on jo itsessään ollut melko jännittävää. Sitten tuli korona ja toi omat jännityksensä, Minna naurahtaa.

Morsian ja kaasot - Häiden järjestäminen korona-aikana

Kaasot Niina, Sanna ja Jutta seurasivat Minnaa hääpuvun sovitukseen toukokuussa 2020. – Vuokrasin meille Oulusta Airbnb -asunnon, jonne haimme hääpuvun sovituksen jälkeen skumppaa ja takeaway-ruokaa, ja pidimme koko illan yhdessä kivaa.  

Pieniä ilonaiheita

Toiminnanjohtajana sosiaalialalla työskentelevä Minna ja rakennustarvikeliikkeen yksikönpäällikkönä toimiva Tero ovat optimistisia – siitäkin huolimatta, että viimeinen puolitoistavuotinen on ollut melkoista tunteiden vuoristorataa. Jännitys on tiivistynyt vuoden 2021 aikana koronarajoitusten kiristymisen myötä. 

– Viimeisin muutos oli se, kun DJ ilmoitti, ettei hän tee keikkaa korona-aikana. Se oli pieni pettymys, mutta onneksi saimme nopeasti uuden DJ:n. Olemme varanneet hänet kuudeksi tunniksi, mutta aikataulua ei vielä voida lyödä lukkoon. Palveluntuottaja on onneksi luvannut joustaa, Minna kertoo.

Joustavuutta on tarvittu – ja sitä on myös löytynyt – kaikilta hääjärjestelyihin osallistuvilta tahoilta. Niin vihkijä, DJ, kampaaja, meikkaaja kuin tilausravintolakin ovat olleet avoimia aikataulumuutoksille suuntaan ja toiseen. Morsiamen kannalta onni onnettomuudessa oli myös se, että häämekon sovitus tapahtui jo toukokuussa 2020 Oulun Ateljé Katariinassa, jonne kolme kaasoakin pääsi makutuomareiksi makuun.

– Häämekon korjausompelussa tammikuussa 2021 olin sitten jo kahdestaan ompelijan kanssa. Koronan takia tämä oli uusi ja ihan ymmärrettävä käytäntö, Minna mainitsee.

Yksi ilonaihe on ollut myös se, että koronasta huolimatta vieraatkin ovat näyttäneet häille vihreää valoa.

– Koronatilanteesta huolimatta lähes kaikki kutsutut pääsivät molempien polttareihin ja ovat tulossa myös häihin. Se kertoo siitä, että meistä välitetään ja meidän hääpäivää pidetään merkityksellisenä, sulhanen kiittelee.

Kiristyviä koronarajoituksia

Yksi tärkeimmistä, edelleen akuuteista kysymyksistä liittyy kuitenkin hääpaikaksi valitun tilausravintolan toimintaedellytyksiin korona-aikana. Käytännössä se tarkoittaa lähinnä aukiolo- ja kokoontumisrajoituksia.

– Alkuperäisen aikataulun mukaan hääjuhlan olisi pitänyt päättyä yhdeltä yöllä. Nykyiset rajoitukset kuitenkin edellyttävät, että tilausravintola lopettaa anniskelun kymmeneltä ja sulkee ovensa yhdeltätoista. Aikaistimme myös vihkitilaisuutta tunnilla, ettei juhla-aika lyhenisi niin paljon, Minna kertaa.

Helmikuussa Minna ja Tero alkoivat miettiä kello kymmenen lopetusaikaa uudelleen. Se tuntui liian aikaiselta niin ainutlaatuiselle päivälle - ja myös hiukan epäreilulta. Kukapa morsian tai sulhanen haluaisi leikata minuuttiakaan ystävien ja sukulaisten yhteisestä, harvinaislaatuisesta juhla-ajasta?

– Päätimme, että vaikka se tarkoittaa lisää organisointia ja lisäkustannuksia, vuokraamme vielä yksityisen jatkopaikan, jossa saamme jatkaa juhlia pidempään. Vieraita meillä on noin 40, mikä pysyy alle nykyisten kokoontumisrajoitusten. Emme alun perinkään halunneet liian isoja juhlia.

Haastatteluntekohetkellä virallinen kokoontumisrajoitus oli Lapissa 50 henkeä. Helmikuun lopulla, vain kolme viikkoa ennen hääpäivää tuli kuitenkin uusi tieto: yli 20 henkilön yleisötilaisuudet kielletään Lapissa 22. helmikuuta alkaen. Nyt hääpari odottaa lisätietoja mahdollisista rajoituksista.

– Jos kokoontumisrajoitukset tiukentuvat vielä radikaalisti tai jos tilausravintolan aukioloaikaa aikaistetaan, silloin hääjuhla on pakko siirtää tulevaisuuteen. Myös häämatkasuunnitelmat ovat ihan auki. Epäilen, että toukokuulle 2021 varattu ulkomaanmatka ei tule toteutumaan, Minna aprikoi.

Ja niinhän siinä sitten jo ennen jutun julkaisemista kävi, että Minnan ja Teron häät jouduttiin siirtämään, koska entistä tiukemmat rajoitukset astuvat voimaan 8. maaliskuuta eli vain viikkoa ennen suunniteltuja juhlia. Naimisiin pari aikoo joka tapauksessa mennä, mutta häät he päättivät siirtää maaliskuulle 2022.  

Sinetti rakkaudelle

Koronapilvellä on kuitenkin myös kultareunuksensa. Yhteistä aikaa on löytynyt enemmän, samoin yhteistä tekemistä, kuten kokkailua, elokuvien katsomista ja ulkoilua. Minna kertoo myös saaneensa vertaistukea sosiaalisen median hääryhmistä. Keskustelu muiden kanssa on laittanut asiat perspektiiviin.

– Moni on surrut siitä, että häitä on jouduttu siirtämään jopa kaksi kertaa, eikä kolmatta siirtämistä enää jaksaisi. Kokoontumisrajoitukset ovat monilla alueilla myös tiukemmat kuin Lapissa. Siinä mielessä ajattelen, että oma valitukseni on vähän turhaa, morsian miettii.

Pandemia on saanut Minnan ja Teron myös pysähtymään, ja miettimään syvällisemmin sekä parisuhdettaan että naimisiinmenon merkitystä.

– Olemme keskustelleet jopa siitä, haluammeko oikeasti naimisiin vai haluammeko vain suuret juhlat. Tulimme siihen tulokseen, että vaikka juhlia ei tulisi, haluamme silti naimisiin. Se on sinetti meidän rakkaudelle ja osoitus siitä, että haluaa viettää toisen kanssa loppuelämän, morsian muotoilee.

Minna kokee nyt olevansa entistä varmempi siitä, että vierelle on löytynyt se oikea. Tero puolestaan kertoo tuntevansa ensimmäistä kertaa sitä sydämen paloa, jonka kihloihin ja naimisiin meneminen vaatii.

– En ole ennen ollut kihloissa tai naimisissa. Jossain vaiheessa ajattelin, että kun tähän ikään asti on päässyt, en varmaan mene ikinä naimisiin. Mutta niin se palo vaan roihahti, kun sielun kumppani Lapista löytyi.

Ystävien häissä – häiden suunnittelua korona-aikana

Minna ja Tero juhlivat ystäväpariskunnan häissä kesäkuussa 2018. – Meidänkin häihin tulee photo booth – valokuvaseinä ja vieraskirja.

Mikä toisessa sitten on parasta?

Miksi haluat naimisiin juuri tämän ihmisen kanssa?

– Terossa parasta on huumorintaju ja rentous, menevä elämänasenne, huikeat kokkaustaidot ja pienet arkiset rakkaudenosoitukset. Rakastan myös hänen karismaansa ja tanssitaitoja, sekä sitä, että hän on aina valmis auttamaan minua. Hän on minun elämäni mies, morsian summaa.

– Minna on välittävä, suurella sydämellä rakastava nainen ja tietenkin myös tavattoman kaunis. Hänellä on loistava huumorintaju ja ajatuksemme osuvat hyvin yhteen. Hän on myös hyvin järjestelmällinen, minkä ansiosta esimerkiksi lomareissuja on helppo toteuttaa – ja sama pätee myös häihin, sulhanen kehuu.

Teksti Maria Paldanius / Häät.fi

Muokattu: 1.3.2021