Häämatkalle kiireettömään tropiikkiin

Häämatkalle kiireettömään tropiikkiin

Siiaminlahden sylissä lepäävä Koh Chang on Thaimaan toiseksi suurin saari. Thaimaan viimeiseksi paratiisisaareksi kutsuttu Koh Chang on täydellinen häämatkakohde rauhallista rantaelämää, kirkasta merta ja vehreätä luontoa etsiville.

Koh Changilla vallitsee trooppinen ilmasto, joten sää on aina lämmin ja kostea. Kaakkois-Aasiassa on kaksi vuodenaikaa; kuiva kausi kestää marraskuusta toukokuulle ja sadekausi kesäkuusta lokakuulle. Suositeltavin matkustusaika on joulukuusta huhtikuulle.

Meidän matkamme ajankohta, tammikuun alkupuoli, osoittautui oivalliseksi. Tarkkaillessamme säätietoja päivää ennen lähtöä, alueella liikkui sateita. Saapuessamme sateet olivat kaikonneet ja saimme nauttia auringosta koko lomamme ajan.

Häämatkamme ensimmäisen yön vietimme Bangkokissa. Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa noin 300 kilometrin päässä sijaitsevalle Koh Changille. Kulkuneuvoksi valitsimme valtion bussin emmekä katuneet: huokeasta hinnasta huolimatta bussi oli ilmastoitu ja korkeatasoinen, ja viiden tunnin matkan aikana ehdimme sopivasti tutustua Thaimaan maisemiin. Tratin kaupungista jatkoimme matkaa lautalla, sillä se on toistaiseksi ainoa tapa päästä mantereelta saarelle.

Häämatkalle kiireettömään tropiikkiin

 

Koskematon elefanttisaari

Koh Chang tarkoittaa suomeksi elefanttisaarta. Nimi johtuu saaren muodosta, jonka sanotaan muistuttavan nukkuvaa elefanttia. Koh Chang ja sen lukuisat lähisaaret ovat pääosin suojeltuja kansallispuistoja. Asutus ja nopeasti lisääntyvä hotellitarjonta on ainakin toistaiseksi keskittynyt luontoa kunnioittaen rannan tuntumaan. Saaren keskellä kohoaa lähes koskematon vuoristo sademetsineen ja vesiputouksineen.

Koh Changin tunnelma on rauhallinen ja kiireetön, sillä suuret turistijoukot eivät ole vielä löytäneet saarta. Hotellit sijaitsevat pääosin reilut kolmekymmentä kilometriä pitkän saaren länsirannikolla. Valkoisten hiekkarantojen tuntumaan rakennetut kylät seuraavat toisiaan muutaman kilometrin välein. Hiekalla seisovat lomittain yksinkertaiset puiset majat ja ylelliset viiden tähden hotellit, joten valinnanvaraa on jokaiselle kukkarolle.

Vilkkain rannoista on saaren pohjoisosassa sijaitseva White Sand Beach. Me valitsimme majapaikaksemme rauhallisemmalla Klong Prao -rannalla sijaitsevan Klong Prao Resortin. Meren rannalle rakennettu hotellialue on ylellisten bungalowien ja pienten hotellirakennusten kokonaisuus. Sviittimme parvekkeelta avautui upea merimaisema ja rantahietikko alkoi suoraan portailta.

Koh Changilla on helppo liikkua, sillä päätie kiertää koko saaren rantoja myötäillen. Hyvä tapa tutustua saareen on skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen. Korkeuserot ovat huimat ja tiet mutkaisia, joten matkanteko saattaa aluksi tuntua uhkarohkealta. Asvaltoidut tiet ovat kuitenkin hyväkuntoisia ja kulkupelit luotettavia. Matkaa tehdessä kannattaa pysähtyä tien varteen merkityille näköalapaikoille, joilta avautuvat merimaisemat ovat henkeäsalpaavia.

Mikäli ajaminen hirvittää, kohteesta toiseen voi kätevästi kulkea paikallisilla lavatakseilla. Niiden kyytiin pääsee heilauttamalla kättä tien varressa.

Häämatkalle kiireettömään tropiikkiin

 

Merielämää rannalla ja pinnan alla

Koh Changin parasta antia ovat luonnonkauniit, puhtaat hiekkarannat ja kirkas meri. Pitkiltä rannoilta löytää helposti hiljaisia saarekkeita, joilla auringosta voi nauttia omassa rauhassa. Suomalaiselle talvihipiälle keskipäivän aurinko saattaa olla liiankin polttava, joten silloin on sopiva aika vetäytyä lounaalle varjoon tai päiväunille viileäksi ilmastoituun hotellihuoneeseen.

Saarella on pari kivikkoisempaa rantaa, joilla voi snorklaten tutustua merenalaiseen elämään. Me kokeilimme snorklausta saaren eteläosassa sijaitsevalla Bang Baolla ja hotellimme lähistöllä Hat Kai Mookilla. Ensimmäinen snorklausretkemme jäi lyhyeksi, sillä vulkaaniset kivet olivat teräviä ja viilsivät paljaisiin jalkoihimme pieniä naarmuja. Hat Kai Mookilla ranta oli syvempi ja veteen pääsi laskeutumaan laiturilta, joten merielämän ihailu onnistui paremmin.

Koh Changin rantavesiä upeampiin vedenalaisiin maisemiin on mahdollista tutustua sukellus- ja snorklausretkillä. Koh Chang on nopeasti kehittynyt yhdeksi Thaimaan johtavista sukelluskohteista, joten opetusta ja retkiä tarjoavia yrityksiä on runsaasti ja hinnat ovat suomalaisen mittapuun mukaan varsin kohtuulliset. Koralliriuttojen, merivuokkojen ja ankeriaiden ohella lähivesillä voi tutustua kahteen hylkyyn. Vanhempi hylyistä on thaimaalainen sota-alus, jonka Ranskan laivasto upotti vuonna 1941. Hylky makaa noin 15 metrin syvyydessä saaren eteläkärjessä, Salak Phet -lahden edustalla. Toinen hylky, Pak One -tankkeri, upposi vuonna 1996 matkalla Vietnamiin. Tankkeri nousi uudelleen pintaan kahdeksan vuoden kuluttua. Koska laiva oli uhka muille merillä liikkujille, Thaimaan kuninkaallinen laivasto tyhjensi tankkerin polttoaineesta ja upotti sen uudelleen Koh Changin ja Koh Sametin välille. Nyt hylky makaa noin 35 metrin syvyydessä.   

Sukeltamisen ohella veneet vievät matkailijan kalastamaan, ihailemaan auringonlaskua, illastamaan, juhlimaan tai tutustumaan naapurisaariin. Halutessaan meriretkellä voi viettää useamman päivän. Vesiskootterien tai pikakiitäjien ääniä ei saaren rantavesillä kuulu, joten varsinaista vauhtilomaa hakevan kannattaa valita matkakohteeksi Koh Changin sijaan esimerkiksi Pattaya tai Phuket.
 

Viidakon ihmeitä

Meren ohella Koh Changilla lumoaa eksoottinen viidakko. Oppaiden mukaan patikoija voi matkallaan kohdata esimerkiksi Jaavan mangustin, nenäapinan, makakiin, kuningaskobran, pythonin, laulavan sammakon, gekon tai jonkun 74 lintulajista. Eläinkunnan edustajien ja runsaan kasviston ohella ihailtavaa riittää saaren vesiputouksissa - niiden villiä virtaa voisi katsella tuntikaupalla. Vesiputoukset sijaitsevat pääasiassa kävelymatkan päässä päätieltä ja niille johtavat polut on merkitty hyvin. Muutaman kilometrin patikkamatkan jälkeen viileä vesi virkistää ihanasti.

Villiin luontoon voi tutustua myös elefantin selässä istuen. Elefanttisaarella retki on lähes pakollinen ja tarjoaa hauskan perspektiivin maisemaan.

Häämatkalle kiireettömään tropiikkiin

 

Matkamuistoja, mittatilaustyötä ja thaikeittiön herkkuja

Koh Changilla ei ole ostoskeskuksia, mutta pienet kaupat tarjoavat turistille lähes kaiken tarpeellisen. Laiska selviää tuliaisostoksista rannalla maaten: koruja, puuveistoksia ja aurinkolaseja kaupitellaan yksinkertaisten myyntilauseiden, kuten "Buy something!" siivittämänä.

Me uskaltauduimme kokeilemaan paikallista räätäliä. Kauluspaidasta tuli istuva ja hyvännäköinen, vaikka epäusko valmistumisesta ehtikin pariin otteeseen iskeä, sillä kahteen kertaan jouduimme turhaan odottamaan räätäliämme tapaamiseen.

Thaimaa on kuuluisa keittiöstään, joten söimme matkalla pääosin kohdemaan ruokia. Kalastus on yksi Koh Changin pääelinkeinoista, mikä näkyy saaren ravintoloissa. Suosikeiksemme kohosivat erilaiset curryt sekä barbeque: iltaisin rantaravintoloiden grilleihin sytytettiin tulet ja oman annoksen sai koota muhkeasta tarjonnasta lihaa, mereneläviä ja kasviksia. Herkullisen lisän aterioihin toivat eksoottiset juomat, jotka tarjoiltiin ananaksen ja kookoshedelmän kuorissa. Suomalaisen mittapuun mukaan sekä ruokien että juomien hinnat ovat edulliset.
 

Täydellinen lepohetki

Kiireisen talven keskellä halusimme nauttia häämatkastamme päivän kerrallaan, joten emme tehneet suuria etukäteissuunnitelmia. Koh Chang osoittautui lumoavan kiireettömäksi, sopivasti tekemistä tarjoavaksi lomakohteeksi. Nautimme hiljaisista rannoista, upeista maisemista, toistemme seurasta ja kuuluisasta thaimaalaisesta ystävällisyydestä.


Teksti ja kuvat Katri Varjos

Artikkeli on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 2/2007

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämatka