Häämatka lumoavaan Bathiin

Häämatka lumoavaan Bathiin

Bathin kaupunki Englannissa lumosi otteeseensa Häät-lehden tuottaja Tanja Hakalan ensi hetkestä alkaen. Kauniita rakennuksia, upea Avon-joki, ihania pikkuputiikkeja, pubeja ja pieniä klubeja, joissa saa kuulla joka ilta livemusiikkia. Täydellinen kohde häämatkalaiselle, siis.

Suloisen kauniissa ja historiallisessa kylpyläkaupungissa Bathissa vietin au pairina puolisen vuotta vuonna 2004. Tuosta elämänvaiheesta tulee ihan pian kahdeksan vuotta, mutta muistan sen kuin eilisen. Olin silloin 19-vuotias ja lähdin hoitamaan kolmea lasta: Georgea, Willia ja Abbya.

Häämatka lumoavaan Bathiin

 Arkkitehtuuri on Bathissa upeaa. Kaupungissa voisikin kävellä monta päivää kamera kädessä.

Pikkuputiikkeja ja pubeja

Bath on tunnettu kolmen lähteen ympärille rakennetusta kylpylästään. Kaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon ja se houkuttelee paljon turisteja ympäri maailman.

Kaupunki sai minut lumoavaan otteeseensa ensi hetkestä alkaen. Kauniita rakennuksia, upea Avon-joki, ihania pikkuputiikkeja, pubeja ja pieniä klubeja joissa sai kuulla joka ilta livemusiikkia. Vajaan 84 000 asukkaan kaupunkiin pääsee Lontoosta näppärästi bussilla tai junalla, matka kestää kolmisen tuntia ainakin bussilla. Olen viimeksi ollut Bathissa vuoden 2009 toukokuussa, joten muistini näiden asioiden suhteen ei ole kovin tarkka. Joskin vierailuja au pair aikani jälkeen on kertynyt yhtäkkiä laskien ainakin viisi.

Häämatka lumoavaan Bathiin

River Avoniin pääsee tutustumaan erilaisilla risteilyaluksilla. Samalla näkee Bathin kauniita maisemia runsaasti.

Kaikki kävelyetäisyydellä

Bathissa riittää helposti tekemistä viikon ajaksi. Kaksi viikkoa saattaa olla jo hieman liikaa, sillä kaupunkiin pystyy tutustumaan kävellen. Idyllisessä keskustassa on paljon nähtävää ja matka kannattaa tänne ajoittaa kesäaikaan. Kun kirsikkapuut kukkivat, Bath on kauneimmillaan.

Bathiin tutustuu helpoiten kävellen.

Urheilulliselle matkaajalle Bath sopii mainiosti, sillä jyrkkiä mäkiä löytyy paljon. Bath sijaitsee laaksossa, joten keli saattaa vaihdella yhden päivän aikana moneen kertaan.

Elokuvamaisemia

Bathissa kannattaa ehdottomasti käydä kävelyllä Botanical Gardenissa ja huumaantua upeista kasveista ja kukista. Royal Crescent lumoaa upeudellaan ja The Circuksen asunnoissa on ainakin vielä vuonna 2006 saattanut nähdä Johnny Deppin. Hän nimittäin osti perheelleen rakennuksesta tuolloin asunnon. Ja te jotka haluatte nähdä Bathia, katsokaa Deppin elokuva Chocolat: sitä on kuvattu nimenomaan tässä kaupungissa.

Royal Crescent hotelli Bathissa.

Royal Crescent on yksi Bathin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Puoliympyrän muotoisessa rakennelmassa sijaitsee viiden tähden hotelli ja sen huikean isolla nurmialueella voi viettää rauhallista piknik-päivää.

Päivä kylpylässä

Bath on rakastavaisten kaupunki. Majoittukaa hotelliin tai Bed&Breakfastiin, tehkää piknik Avon-joen varteen ja nauttikaa maisemista. Viettäkää päivä mielettömän hienossa lapsilta kielletyssä kylpylässä aivan keskustassa, jonka ylin uima-allas on rakennuksen katolla ja maisemat kaupungin yli.

Kukkaloistoa Bathissa.

Suussa sulavia herkkuja

Bath sopii nautiskelijalle, kiireettömyyttä kaipaavalle pariskunnalle. Jos kaipaa lisää shoppailumahdollisuuksia, voi hypätä junaan ja matkata parikymmentä minuuttia Bristoliin. Muista ehdottomasti maistaa Ben´s Cookiesin keksejä sekä San Francisco Fudge Factoryn fudgea, nam! Ja tietysti teidän pitää nauttia supermaukas illallinen Jamie Oliverin ravintolassa. Täältä ei tekeminen lopu.

Nautiskelijan Bath.

Valokuvaajalle Bath on unelmien täyttymys jykevine ja upeine rakennuksineen.

Edulliset matkat

Kaiken lisäksi Bathiin saattaa päästä hyvinkin edullisesti. Itse olen matkustanut visiitille aina Ryanairin lennoilla Stanstedin lentoasemalle. Täältä olen hypännyt aamuyön bussilla kohti Heathrowta ja vaihtanut Bathiin menevään bussiin. Hyvällä tuurilla olen saanut yhden punnan erikoistarjouksella matkat ihan pilkkahintaan eivätkä lennotkaan ole koskaan maksaneet kuin muutaman kympin.

Häämatka lumoavaan Bathiin

Bathissa on englantilaista vanhan ajan tunnelmaa. Jane Austen on myös asunut Bathissa ja hänen kunniakseen on perustettu kaupunkiin Jane Austen Centre.

Tietysti pitää varautua siihen, että Bathissa on (ainakin vielä viimeksi ollut) hivenen kallista. Majoitushinnoista ei itsellä ole kokemusta, mutta hyvällä etsimisellä saattaa löytää erittäinkin edukkaan vaihtoehdon.

Bath Market

Bath Markets on paikka missä turistin pitää käydä. Se on täynnä erikoisuuksia ja herkkuja.

Kuvat Tanja Hakala (ent. Virtanen)


Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämatka