Beduiiniperinteitä ja länsimaista luksusta, moskeijoita ja pilvenpiirtäjiä, kameleita ja loistoautoja – Dubai on loistava häämatkakohde. Häämatkalaisia Dubai hemmottelee ennennäkemättömillä luksushotelleilla, loistavilla palveluilla, upeilla ostosmahdollisuuksilla ja ripauksella itämaista eksotiikkaa.
Persianlahden rannalla sijaitseva Dubai sai alkunsa pienestä kalastajakylästä, jonka Bani Yas -beduiiniheimo asutti 1800-luvun alussa. Sijaintinsa vuoksi siitä kasvoi pian tärkeä kauppapaikka. 1960-luvulla kaupunki vaurastui nopeasti öljylöytöjen myötä.
CWT Kaleva Travelin markkinointijohtaja Terhi Hakulinen suosittelee Dubaita kohteeksi häämatkalaisille, jotka haluavat niin hiekkarantoja ja uima-allaselämää kuin suurkaupungin palveluita huippuravintoloineen ja monipuolisine ostomahdollisuuksineen.
– Aurinkoa ja lämpöä riittää, hotellit ovat korkeatasoisia ja palvelu erinomaista. Tarjolla on mielenkiintoisia ja romanttisia retkiä, ja hääparien omia erikoistoivomuksia voidaan toteuttaa hyvin pitkälle. Aikaeroakaan ei kerry liikaa, joten jet lag ei pilaa hääyötä, Hakulinen sanoo.
14 kilometrin pituinen, mereltä syvälle sisämaahan ulottuva Dubainlahti jakaa kaupungin kahtia. Itärannalla on Deira, josta löytyvät kalatorit ja markkinapaikat, kulta- ja mauste-soukit. Lahden voi ylittää Dubain emiraatin vanhemmalle puolelle, Bur Dubaihin, abralla, vesitaksilla Dubain vanhimpiin kuuluvan kaupunginosan Bastakiyan viihtyisissä kortteleissa on kahviloita ja gallerioita. Historian ystävä suuntaa Dubain museoon. Sheik Saeed Al Maktoumissa, Dubain vanhan hallitsijan kotimuseossa, pääsee tutustumaan Dubain historiaan.
Maailman korkein rakennus Burj Khalifa on yksi Dubain maamerkeistä. 828 metrin korkeuteen kurottavan rakennuksen näköalatasanne on 124. kerroksessa, josta käsin elämä maanpinnalla näyttää tapahtuvan muurahaisten mittakaavassa. Korkealta näkyvät hyvin myös Dubain rantaan rakenteilla olevat palmunmuotoiset saaret ja The World -saaristo, joka muodostaa ylhäältä katsottuna maailmankartan.
Pilvenpiirtäjän juurella rikotaan toinen ennätys: Liki 300 metrin korkuinen The Dubai Fountain on maailman mahtavin suihkulähde. Se suihkuttaa jopa 80 000 litraa vettä yli 150 metrin korkeuteen. Tämä klassisen ja arabialaisen musiikin tahdittama esitys järjestetään iltaisin puolen tunnin välein. Sitä voi seurata läheisistä kahviloista tai ravintoloista nauttien samalla romanttisesti vaikkapa illallista.
Dubain ympärillä levittäytyvät kultahiekkaiset dyynit, joille kelpaa suunnata kahden joko jeeppi- tai kamelisafarille. Aavikon ylle pääsee myös kuumailmapallolla. Romanttisimmillaan retket ovat auringonlaskun aikaan, kun aurinko värjää hiekkaerämaan vaaleanpunaisen eri sävyillä. Kahden päivän retkillä yövytään beduiinileirissä, jossa voi käpertyä oman kullan kainaloon tähtitaivaan alle ja kuunnella aavikon hiljaisuutta.
Jos haluaa nähdä aidompaa arabialaista elämää Dubain kansainvälisen tunnelman vastapainoksi, kannattaa suunnata Al Ainin puutarhakaupunkiin. Luonnonlähteiden ympärille muodostuneen keitaan ympärille noussut kaupunki sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä Dubaista sisämaahan päin.
– Mainio häämatka syntyy myös yhdistämällä Dubain lomaan muutama päivä Musadamin niemimaalla Omanin rajalla, jossa sijaitsee Six Sensesin romanttinen lomakeidas Zighy Bay, neuvoo Terhi Hakulinen.
Zighy Bay lepää piilossa jylhien vuorien suojassa aivan meren rannalla. Se on rakennettu arabialaisen kylän tyyliin. Kaikki vieraat asuvat omissa luksusvilloissaan, joissa on oma uima-allas ja hovimestari. Hääparille on tarjolla yksityisyyttä ja rauhaa, mutta myös erinomaista ruokaa, huippuviinejä ja yksilöllistä palvelua.
Dubaista pääsee myös kätevästi päiväretkelle Abu Dhabiin, joka on Arabiemiirikunnista suurin ja säilynyt tunnelmaltaan Dubaita alkuperäisempänä.
Dubain helteet ovat läkähdyttävimmillään kesällä. Syystalvella päivälämpötila on keskimäärin 25–30 astetta.
Esimerkiksi Aurinkomatkat, Tui (entinen Finnmatkat) ja Tjäreborg tekevät matkoja Dubaihin. CWT Kaleva Travel räätälöi kaikki matkat hääparin toiveiden mukaan. Suora lento kestää noin 6 tuntia.
Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat SXC
Artikkeli on julkaistu alun perin Häät-lehdessä 1/2012. Artikkelin alkuperäisen julkaisun jälkeen on saattanut tapahtua muutoksia.
Jaa juttu