Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

hääkimppu

Kuva Cinematic Imagery / Unsplash.com

Omat mieltymykset ovat paras lähtökohta hääkukkien suunnitteluun. Seuraavaksi pitää myös muistaa, että kukkien valikoima vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Lempikukat, suosikkivärit ja häihin valittu teema ohjailevat tietysti myös kukkavalintoja.

Kauden kukat ovat parhaimmillaan ja edullisimpia. Keväällä ja alkukesällä on kukista runsauden pulaa, mutta myös syksyllä ja talvella saatavilla on paljon kauniita juhlakoristeisiin sopivia kukkia.

Mikäli haluat koristaa juhlapaikan omilla lempikukillasi, varminta on valita häiden ajankohta kukkien saatavuuden mukaan.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

1. Kaikkia koristelumateriaaleja ei tarvitse ostaa

Luonnosta löytyy paljon kukka-asetelmiin sopivia elementtejä. Luonnosta kerättävä materiaali on edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Kesäaikaan erilaisia vihreitä aineksia voi kerätä ostokukkien seuraksi. Näyttäviä vihreitä ovat esimerkiksi erilaiset heinät, saniaiset ja varpukasvit, kuten mustikka ja puolukka.

Kannattaa muistaa myös hedelmät ja marjat, esimerkiksi viinimarja, aronia ja karhunvadelma sekä köynnökset capriofolium, humala ja villiviini. Syksyllä asetelmiin voi lisätä marjoja, vihreitä varpuja ja sammalta, talvella havuja ja käpyjä. Pajua on saatavilla myöhäisestä syksystä alkukevääseen.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

2. Tuoksuva kutsu juhlaan

Juhlapaikalla huomio kannattaa kiinnittää pöytien ja sisääntulon koristeluun. Ulko-oven tuntumaan sijoitetut kukat virittävät saapuvat vieraat juhlatunnelmaan ja jättävät myös miellyttävän muiston juhlista poistuessa.

Sisääntulon koristeluun voi käyttää myös voimakkaan tuoksuisia kukkia, sillä siellä juhlavieraat eivät yleensä oleskele pitkiä aikoja. Kukkien tuoksu lisää juhliin oman, ainutlaatuisen tunnelman.

Sisääntulon näyttävät kukka-asetelmat voivat olla samat kuin kirkkoon tehdyt asetelmat, mikäli ne on mahdollista siirtää kirkosta vihkimisen jälkeen pikaisesti juhlapaikalle.

Muutenkin kirkkokoristelun hyödynnettävyyttä juhlapaikalla voi pohtia. Esimerkiksi kirkonpenkin päätyjen koristelut voisi siirtää juhlapaikan tuoleihin, mikäli tähän vain on aikaa.

3. Sopusuhtaiset pöytäkoristeet

Pöytäkoristelu on tärkeä osa hääjuhlia. Pöytäasetelmien suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon pöytien koko ja kukka-asetelmien korkeus.

Asetelmat tulisi asettaa sellaiselle korkeudelle, etteivät ne häiritse katsekontaktia yli pöydän. Pöytäkeskustelu häiriintyy, mikäli toista osapuolta ei näe kunnolla. Näin ollen pöytäasetelmat voivat olla melko matalia tai sitten hyvinkin korkeita. Yli pään ylettyvien asetelmien alaosa koristellaan pienillä kukka-asetelmilla, hedelmillä ja kynttilöillä.

Lisäksi pöytäasetelman koon tulisi olla sopivassa suhteessa pöydän kokoon. Pitkiin pöytiin voi sijoittaa useita asetelmia tai pitkiä, pöydän pintaa myöden kulkevia asetelmia. Pienissä pöydissä selkein on yksi asetelma pöydän keskellä.

Pöytäkukkien tulee olla miedon tuoksuisia ja allergisoimattomia. Elävät kynttilät pöydissä luovat kukkien lisäksi juhlatunnelmaa kaikkina vuodenaikoina.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin
Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

4. Oikeilla väreillä juhlava kokonaisuus

Hääkoristelussa on selkeintä valita yksi hallitseva kukkien sävy. Tätä täydennetään ja tuetaan jollakin toisella, pääväriin sointuvalla sävyllä. Syvyyttä asetelmiin saadaan lisäämällä mukaan joko tummaa tai hyvin vaaleaa sävyä.

Päävärille on annettava asetelmissa tilaa, sillä epätasapainoa asetelmiin tuo se, että niihin sijoitetaan tukevia värisävyjä lähes yhtä paljon kuin pääväriä.

Myös kukkien koon vaihtelu lisää mielenkiintoa, esimerkiksi päävärin kukat voivat olla hyvin suuria ja täydennysvärinä käytettyjen kukkien kukinnot taas pieniä.

Häiden pöytäkoristelua pohdittaessa on turvallista valita pöytäkorttien ja serviettien sävy kukkien perussävyn mukaan. Tämä muodostaa harmonisen kauniin ja juhlavan kokonaisuuden.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

5. Kukat säilyvät viileässä

Juhlakoristeluun ja hääkimppuihin voidaan valita lähes mitä tahansa kukkia, sillä asetelmissa ja sidonnoissa kukka kuin kukka saadaan kestämään juhla-ajan. Ainoastaan hyvin lämpimät päivät tai paahteiset paikat saattavat aiheuttaa pulmia.

Kukkakoristeiden teko voidaan aloittaa hyvissä ajoin, luonnonmateriaaleja voi kerätä muutama päivä ennen ajankohtaa. Luonnonkukat olisi hyvä saada jo keräysvaiheessa veteen ja säilyttää tämän jälkeen viileässä paikassa. Esimerkiksi vanhan ajan maakellarit tarjoavat kesähelteillä sopivan säilytyspaikan. Asetelmatkin voi valmistaa jo päivän tai kaksi ennen juhlia. Mikäli käytössä ei ole kylmätilaa, asetelmien ympärille voi kääräistä kevyesti kosteaa paperia ja muovia.

Hääkimpun säilytyskin onnistuu yli yön seuraavalla konstilla: suihkauta kimppuun kevyesti kosteutta suihkupullolla ja aseta kimppu muovipussiin. Puhalla pussiin ilmaa ja sulje pussi. Säilytä kimppu yön yli jääkaapissa, varo kuitenkin etteivät herkät kukat kosketa taustan kylmälevyjä.
 

Teksti Kaarina Korventaka
Kuvat iBulb
Asiantuntija Tarja Sormunen, Nature Inspiration

Jaa juttu