Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääkimppu ja hääkukat

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

hääkimppu

Kuva Cinematic Imagery / Unsplash.com

Omat mieltymykset ovat paras lähtökohta hääkukkien suunnitteluun. Seuraavaksi pitää myös muistaa, että kukkien valikoima vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Lempikukat, suosikkivärit ja häihin valittu teema ohjailevat tietysti myös kukkavalintoja.

Kauden kukat ovat parhaimmillaan ja edullisimpia. Keväällä ja alkukesällä on kukista runsauden pulaa, mutta myös syksyllä ja talvella saatavilla on paljon kauniita juhlakoristeisiin sopivia kukkia.

Mikäli haluat koristaa juhlapaikan omilla lempikukillasi, varminta on valita häiden ajankohta kukkien saatavuuden mukaan.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

1. Kaikkia koristelumateriaaleja ei tarvitse ostaa

Luonnosta löytyy paljon kukka-asetelmiin sopivia elementtejä. Luonnosta kerättävä materiaali on edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Kesäaikaan erilaisia vihreitä aineksia voi kerätä ostokukkien seuraksi. Näyttäviä vihreitä ovat esimerkiksi erilaiset heinät, saniaiset ja varpukasvit, kuten mustikka ja puolukka.

Kannattaa muistaa myös hedelmät ja marjat, esimerkiksi viinimarja, aronia ja karhunvadelma sekä köynnökset capriofolium, humala ja villiviini. Syksyllä asetelmiin voi lisätä marjoja, vihreitä varpuja ja sammalta, talvella havuja ja käpyjä. Pajua on saatavilla myöhäisestä syksystä alkukevääseen.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

2. Tuoksuva kutsu juhlaan

Juhlapaikalla huomio kannattaa kiinnittää pöytien ja sisääntulon koristeluun. Ulko-oven tuntumaan sijoitetut kukat virittävät saapuvat vieraat juhlatunnelmaan ja jättävät myös miellyttävän muiston juhlista poistuessa.

Sisääntulon koristeluun voi käyttää myös voimakkaan tuoksuisia kukkia, sillä siellä juhlavieraat eivät yleensä oleskele pitkiä aikoja. Kukkien tuoksu lisää juhliin oman, ainutlaatuisen tunnelman.

Sisääntulon näyttävät kukka-asetelmat voivat olla samat kuin kirkkoon tehdyt asetelmat, mikäli ne on mahdollista siirtää kirkosta vihkimisen jälkeen pikaisesti juhlapaikalle.

Muutenkin kirkkokoristelun hyödynnettävyyttä juhlapaikalla voi pohtia. Esimerkiksi kirkonpenkin päätyjen koristelut voisi siirtää juhlapaikan tuoleihin, mikäli tähän vain on aikaa.

3. Sopusuhtaiset pöytäkoristeet

Pöytäkoristelu on tärkeä osa hääjuhlia. Pöytäasetelmien suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon pöytien koko ja kukka-asetelmien korkeus.

Asetelmat tulisi asettaa sellaiselle korkeudelle, etteivät ne häiritse katsekontaktia yli pöydän. Pöytäkeskustelu häiriintyy, mikäli toista osapuolta ei näe kunnolla. Näin ollen pöytäasetelmat voivat olla melko matalia tai sitten hyvinkin korkeita. Yli pään ylettyvien asetelmien alaosa koristellaan pienillä kukka-asetelmilla, hedelmillä ja kynttilöillä.

Lisäksi pöytäasetelman koon tulisi olla sopivassa suhteessa pöydän kokoon. Pitkiin pöytiin voi sijoittaa useita asetelmia tai pitkiä, pöydän pintaa myöden kulkevia asetelmia. Pienissä pöydissä selkein on yksi asetelma pöydän keskellä.

Pöytäkukkien tulee olla miedon tuoksuisia ja allergisoimattomia. Elävät kynttilät pöydissä luovat kukkien lisäksi juhlatunnelmaa kaikkina vuodenaikoina.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin
Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

4. Oikeilla väreillä juhlava kokonaisuus

Hääkoristelussa on selkeintä valita yksi hallitseva kukkien sävy. Tätä täydennetään ja tuetaan jollakin toisella, pääväriin sointuvalla sävyllä. Syvyyttä asetelmiin saadaan lisäämällä mukaan joko tummaa tai hyvin vaaleaa sävyä.

Päävärille on annettava asetelmissa tilaa, sillä epätasapainoa asetelmiin tuo se, että niihin sijoitetaan tukevia värisävyjä lähes yhtä paljon kuin pääväriä.

Myös kukkien koon vaihtelu lisää mielenkiintoa, esimerkiksi päävärin kukat voivat olla hyvin suuria ja täydennysvärinä käytettyjen kukkien kukinnot taas pieniä.

Häiden pöytäkoristelua pohdittaessa on turvallista valita pöytäkorttien ja serviettien sävy kukkien perussävyn mukaan. Tämä muodostaa harmonisen kauniin ja juhlavan kokonaisuuden.

Viisi vinkkiä häiden kukkakoristeisiin

5. Kukat säilyvät viileässä

Juhlakoristeluun ja hääkimppuihin voidaan valita lähes mitä tahansa kukkia, sillä asetelmissa ja sidonnoissa kukka kuin kukka saadaan kestämään juhla-ajan. Ainoastaan hyvin lämpimät päivät tai paahteiset paikat saattavat aiheuttaa pulmia.

Kukkakoristeiden teko voidaan aloittaa hyvissä ajoin, luonnonmateriaaleja voi kerätä muutama päivä ennen ajankohtaa. Luonnonkukat olisi hyvä saada jo keräysvaiheessa veteen ja säilyttää tämän jälkeen viileässä paikassa. Esimerkiksi vanhan ajan maakellarit tarjoavat kesähelteillä sopivan säilytyspaikan. Asetelmatkin voi valmistaa jo päivän tai kaksi ennen juhlia. Mikäli käytössä ei ole kylmätilaa, asetelmien ympärille voi kääräistä kevyesti kosteaa paperia ja muovia.

Hääkimpun säilytyskin onnistuu yli yön seuraavalla konstilla: suihkauta kimppuun kevyesti kosteutta suihkupullolla ja aseta kimppu muovipussiin. Puhalla pussiin ilmaa ja sulje pussi. Säilytä kimppu yön yli jääkaapissa, varo kuitenkin etteivät herkät kukat kosketa taustan kylmälevyjä.
 

Teksti Kaarina Korventaka
Kuvat iBulb
Asiantuntija Tarja Sormunen, Nature Inspiration

Muokattu: 9.4.2018

Lue lisää samasta aiheesta

Kesäinen "pionihääkimppu" sesongin kukista on pirteä ja romanttinen

Pionia rakastava morsian voi valita kimppuunsa myös pionia muistuttavan ruusun. Väreistä pitävän mor...

Talvinen hääkimppu henkii lumen aikaa ilman jouluisia vivahteita

Talvihäiden täydellinen hääkimppu on rustiikilla tapaa elegantti ja vienosti villi.

Villin kukkaniityn innoittama boheemihääkimppu

Kesähäiden leikkisä hääkimppu yhdistelee iloisia värejä, erilaisia kukkia ja luonnonmateriaaleja mah...

Milloin pionit tai leinikit on saatavilla hääkimppuun?

Pionit ovat nyt jo aikaa ihastuttaneet hääkukissa erityisesti. Milloin on pionien aika? Hääkukkien ...

Trendikäs hääkimppu on morsiamen näköinen

Kukkakauppiaat kertovat, että suosittu ja trendikäs hääkimppu on tällä hetkellä neljän suositun väri...

Tee itse kuivakukka-asetelma hääjuhlaan!

Katso helpot ohjeet asetelman tekoon. Voit tehdä häiden pöytäkukat näin helposti itse.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024