Värillisinä vai värittömänä välkehtivät timanttisormukset?

Värillisinä vai värittömänä välkehtivät timanttisormukset?

Timantin ei aina tarvitse olla väritön! Vihkisormukseen valittavan timantin värillä voi ilmentää persoonallisuuttaan samaan tapaan kuin muilla korukivillä. Yleensä koruun istutettujen värillisten timanttien herkulliset sävyt on saatu aikaan käsittelemällä luonnonväristä timanttia.

Luonnosta löydetyt kauniin väriset timantit keltaisia sävyjä lukuun ottamatta ovat hyvin harvinaisia ja erittäin arvokkaita, eikä niitä siksi kovin usein tavallisen kultasepänliikkeen tiskistä löydä.

Käsiteltyjen timanttien väri on saatu aikaan säteilyttämällä, lämpökäsittelyllä tai molemmilla. Värilliset timantit yhdistetään tällä hetkellä lähes poikkeuksetta sävyiltään neutraaleihin valkokultaan, platinaan tai palladiumiin, mutta esimerkiksi ruskeat timantit sopivat kauniisti myös keltakultaiseen runkoon.

Värillisissä timanttikoruissa usein nähtäviä Fancy Colors -sävyjä ovat esimerkiksi keltainen, oranssi, pinkki, violetti, sininen ja vihreä sekä musta. Tavallisia ovat myös ruskean sävyt, jotka saattavat olla myös luonnollisia timantin sävyjä.

Värillisinä vai värittömänä välkehtivät timanttisormukset?

Timanttikorua ostaessa tarvitaan sataprosenttinen luottamus myyjään

Timantteja luokiteltaessa väri on yksi neljästä laatukriteeristä. Muut timantin arvoon vaikuttavat tekijät ovat hionta, puhtaus ja paino. Värittömien timanttien kohdalla timantti on sitä arvokkaampi mitä värittömämpi se on, jolloin hieman kellertävät sävyt ovat arvoasteikon alapäässä.

Suomessa on yleisesti käytössä pohjoismainen Scan.D.N.-asteikko, mutta jotkut valmistajat käyttävät myös kansainvälistä GIA-väriluokitusta, joka on erityisesti kaikkein värittömimpien timanttien kohdalla tarkempi. Käsiteltäväksi valitaan sellaisia timantteja, joissa on jo nähtävissä keltaista sävyä eli niiden arvo värittömyysluokituksessa jäisi suhteellisen alhaiseksi. Lisäksi myös hionnan laadulla, kiven puhtaudella ja painolla on luonnollisesti suuri merkitys myös värillisiksi käsiteltyjen timanttien arvoa määriteltäessä.

Luokitusjärjestelmistä huolimatta maallikon on hyvin vaikeaa vertailla eri timanttien laatua ja hintaa.

– On erittäin tärkeää, että valitset korukauppiaan tai kultasepän, johon voit luottaa sataprosenttisesti. Häneltä saat lisätietoa timantin laadusta, kestävyydestä ja alkuperästä, neuvoo diplomigemmologi Alf Larsson..


Löydät helposti hyödyllistä lisätietoa Internetistä, jos haluat perehtyä timanttien maailmaan ennen vihkisormusostoksille lähtöä!

www.suomenkultaseppienliitto.fi
www.timantit.com

Jaa juttu