Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häälahjat

Täydellinen häälahja – rahaa vai lahjalista?

Kuva Cayton Heath / Unsplash.com

Onko sopivaa esittää häävieraille lahjatoiveita? Pitäisikö laatia lahjalista vai perustaa lahjatili? Onko rahan pyytäminen lahjaksi ylipäätään korrektia? Häät-lehti selvitti lukijoidensa ajatuksia häälahjoista.

Häälahjan arvo määräytyy tavallisesti lahjan antajan varallisuuden ja elämäntilanteen lisäksi sen mukaan, miten läheinen hääpari on vieraalle. Rakas ystävä puolisoineen saa arvokkaamman lahjan kuin kaukainen sukulainen. Toisaalta kaason ja bestmanin tehtävässä toimimista pidetään jo itsessään lahjana hääparille, ja lahjoja vaihdetaankin heidän kanssaan usein molemmin puolin.

Useimmat Häät-lehden häälahja-kyselyyn vastanneet arvioivat lahjan sopivaksi arvoksi noin 50 euroa per vieras. Eräs vastanneista kertoi noudattaneensa kirjoittamatonta sääntöä, jonka mukaan lahjan tulisi olla sen arvoinen, että se kattaa vieraasta aiheutuneet kulut.

Enemmistö vastanneista oli sitä mieltä, että lahjalistan esittäminen (83,7 %) ja rahan pyytäminen häälahjaksi (81,4 %) on aivan sopivaa. Hyvä häälahjan kunnioittaa hääparin omia toiveita ja monelle häävieraalle onkin helpotus saada selkeät ohjeet lahjanhankintaan. Joku vieraista haluaa toki aina sooloilla, mutta silloinkaan lahjapöytään tuskin eksyy mitään ei-toivottua, vaan kyseessä on jokin henkilökohtaisempi muistaminen.

Arvoesineitä

Häälahjalista on mahdollisuus kerätä tuleviin yhteisiin juhlahetkiin arvokas astiakokonaisuus tai pöytähopeat, jotka kestävät läpi elämän muistona hääpäivästä. Häälahjaksi annetaan usein myös suvussa kulkevia arvoesineitä, mutta niitä olisi sopimatonta laittaa häälahjalistalle.

Lahjakortit ja tavaratalojen lahjalistat ovat käteviä, sillä ne pitävät huolen, ettei lahjapöytään päädy päällekkäisiä lahjoja. Häät-lehden lahjakyselyyn vastanneiden tavaralahjoista toivotuimpia olivat astiat ja lasisto, liinavaatteet sekä sisustustuotteet.

Häälahjalistaa laatiessa ei kuitenkaan kannata jämähtää tavaratalojen valikoimiin, vaan toivoa voi myös jotain käsin tehtyä. Jokaisesta suvusta löytyy käsistään taitavia neulojia ja nikkareita, joiden rakkaudella tehdyt luomukset ovat mittaamattoman arvokkaita.

Matkalahja

Yksi yleisimmistä toiveista on häämatkatilin kartuttaminen. Hääparilla on jo kenties kaikkea, mutta unelmien häämatkaan ei olisi varaa ilman avustusta tai häämatkatilin avulla halutaan lisäluksusta jo ostetulle matkalle.

Useisiin matkatoimistoihin voi perustaa häämatkatilin, jolloin häävieraat tallettavat kukin haluamansa summan häämatkatilille ja häiden kynnyksellä matkatoimisto antaa hääparille lahjakortin, josta selviää kokonaissumma ja lahjoittajien nimet. Toivoa voi myös valitsemanne matkatoimiston lahjakortteja tai valjastaa hääparin oman tilin matkarahastoksi.

Ohjelmaa ja elämyksiä


Lähes neljäsosa häälahjakyselyyn vastanneista toivoi lahjaksi palveluita tai ohjelmaa häihin. Usein vieraiden järjestämistä ohjelmanumeroista ja puheista tuleekin päivän mieleenpainuvimpia ja liikuttavimpia hetkiä – onhan koko muu ohjelma tarkkaan hääparin tiedossa.

Monen mielestä jo kaukaa saapuvien vieraiden tuleminen paikalle ja juhlaväen viihtyminen läpi hääjuhlan on paras lahja, jonka hääpari voi saada.

Yhteisiä hetkiä ja palveluksia toivotaan myös tulevaisuutta ajatellen: lastenhoitoa, talkooapua ja yhteistä aikaa.

Yhteinen elämys sopii lahjaksi sellaiselle parille, jolla on jo kaikkea. Elämyslahjat. fi-sivustolta voi ostaa muun muassa päivän seikkailupuistossa (48 euroa) tai illallisen pimeässä (160 euroa) kahdelle. Erilaisilla hemmotteluhoidoilla voi antaa hääparille lahjaksi yhteisen herkistely hetken joskus sitten, kun arki taas koittaa.Teksti Miia Kärnä

Artikkeli on julkaistu alunperin Häät-lehdessä 1/2016

Muokattu: 15.2.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Uskallatko toivoa tai antaa perinteistä häälahjaa?

Uskaltakaa toivoa ja uskaltakaa antaa ikimuistoisia häälahjoja. Lahjaksi saadulla rahalla voi ostaa ...

Mitä huomenlahjaksi puolisolle? Huomenlahjaideat monenlaiseen elämäntapaan ja budjettiin

Huomenlahja on kaunis tapa onnitella puolisoa yhteisen taipaleen alkamisesta.

Anna häälahjaksi hääparille viiniä ja pullopostia

Pullopostilahjan ideana on antaa kolmeksi seuraavaksi hääpäiväksi viinipullo yksilöllisen kirjeen ke...

Miten muistaa kaasoa ja bestmania?

Häiden jälkeen on kohteliasta kiittää kaasoa ja bestmania onnistuneesta työstä ja tuesta kiitoslahja...

Ideoita huomenlahjoihin

Huomenlahjalla on pitkät perinteet miehen antamana lahjana. Nykyään usein huomenlahjoja vaihdetaan y...

Mitä häälahjaksi? Kerää ideat talteen!

Lahjan ei tarvitse olla kallis ollakseen ikimuistoinen.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024