Täydellinen häälahja – rahaa vai lahjalista?

Kuva Cayton Heath / Unsplash.com

Onko sopivaa esittää häävieraille lahjatoiveita? Pitäisikö laatia lahjalista vai perustaa lahjatili? Onko rahan pyytäminen lahjaksi ylipäätään korrektia? Häät-lehti selvitti lukijoidensa ajatuksia häälahjoista.

Häälahjan arvo määräytyy tavallisesti lahjan antajan varallisuuden ja elämäntilanteen lisäksi sen mukaan, miten läheinen hääpari on vieraalle. Rakas ystävä puolisoineen saa arvokkaamman lahjan kuin kaukainen sukulainen. Toisaalta kaason ja bestmanin tehtävässä toimimista pidetään jo itsessään lahjana hääparille, ja lahjoja vaihdetaankin heidän kanssaan usein molemmin puolin.

Useimmat Häät-lehden häälahja-kyselyyn vastanneet arvioivat lahjan sopivaksi arvoksi noin 50 euroa per vieras. Eräs vastanneista kertoi noudattaneensa kirjoittamatonta sääntöä, jonka mukaan lahjan tulisi olla sen arvoinen, että se kattaa vieraasta aiheutuneet kulut.

Enemmistö vastanneista oli sitä mieltä, että lahjalistan esittäminen (83,7 %) ja rahan pyytäminen häälahjaksi (81,4 %) on aivan sopivaa. Hyvä häälahjan kunnioittaa hääparin omia toiveita ja monelle häävieraalle onkin helpotus saada selkeät ohjeet lahjanhankintaan. Joku vieraista haluaa toki aina sooloilla, mutta silloinkaan lahjapöytään tuskin eksyy mitään ei-toivottua, vaan kyseessä on jokin henkilökohtaisempi muistaminen.

Arvoesineitä

Häälahjalista on mahdollisuus kerätä tuleviin yhteisiin juhlahetkiin arvokas astiakokonaisuus tai pöytähopeat, jotka kestävät läpi elämän muistona hääpäivästä. Häälahjaksi annetaan usein myös suvussa kulkevia arvoesineitä, mutta niitä olisi sopimatonta laittaa häälahjalistalle.

Lahjakortit ja tavaratalojen lahjalistat ovat käteviä, sillä ne pitävät huolen, ettei lahjapöytään päädy päällekkäisiä lahjoja. Häät-lehden lahjakyselyyn vastanneiden tavaralahjoista toivotuimpia olivat astiat ja lasisto, liinavaatteet sekä sisustustuotteet.

Häälahjalistaa laatiessa ei kuitenkaan kannata jämähtää tavaratalojen valikoimiin, vaan toivoa voi myös jotain käsin tehtyä. Jokaisesta suvusta löytyy käsistään taitavia neulojia ja nikkareita, joiden rakkaudella tehdyt luomukset ovat mittaamattoman arvokkaita.

Matkalahja

Yksi yleisimmistä toiveista on häämatkatilin kartuttaminen. Hääparilla on jo kenties kaikkea, mutta unelmien häämatkaan ei olisi varaa ilman avustusta tai häämatkatilin avulla halutaan lisäluksusta jo ostetulle matkalle.

Useisiin matkatoimistoihin voi perustaa häämatkatilin, jolloin häävieraat tallettavat kukin haluamansa summan häämatkatilille ja häiden kynnyksellä matkatoimisto antaa hääparille lahjakortin, josta selviää kokonaissumma ja lahjoittajien nimet. Toivoa voi myös valitsemanne matkatoimiston lahjakortteja tai valjastaa hääparin oman tilin matkarahastoksi.

Ohjelmaa ja elämyksiä


Lähes neljäsosa häälahjakyselyyn vastanneista toivoi lahjaksi palveluita tai ohjelmaa häihin. Usein vieraiden järjestämistä ohjelmanumeroista ja puheista tuleekin päivän mieleenpainuvimpia ja liikuttavimpia hetkiä – onhan koko muu ohjelma tarkkaan hääparin tiedossa.

Monen mielestä jo kaukaa saapuvien vieraiden tuleminen paikalle ja juhlaväen viihtyminen läpi hääjuhlan on paras lahja, jonka hääpari voi saada.

Yhteisiä hetkiä ja palveluksia toivotaan myös tulevaisuutta ajatellen: lastenhoitoa, talkooapua ja yhteistä aikaa.

Yhteinen elämys sopii lahjaksi sellaiselle parille, jolla on jo kaikkea. Elämyslahjat. fi-sivustolta voi ostaa muun muassa päivän seikkailupuistossa (48 euroa) tai illallisen pimeässä (160 euroa) kahdelle. Erilaisilla hemmotteluhoidoilla voi antaa hääparille lahjaksi yhteisen herkistely hetken joskus sitten, kun arki taas koittaa.Teksti Miia Kärnä

Artikkeli on julkaistu alunperin Häät-lehdessä 1/2016

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

HäävierasMitä häälahjaksi