Samppanja-nimitys ei takaa kuohuviinin laatua

Pieniä kuplia, suuria tunteita

Valittaessa häiden kuplivia juomia pienikin perehtyminen kuohuviineihin kannattaa, sillä tarjolla on monentasoisia ja -hintaisia tuotteita. Laadukas kuohuviini voi osoittautua edullista samppanjaa paremmaksi, tai saattaa löytyä kohtuuhintainen ja hyvä samppanja, joka takaa, ettei keskinkertaiseen kuohuviiniin tarvitse tyytyä.

Markkinoilla on myös kuohujuomia, joihin hiilihappo on lisätty keinotekoisesti eikä niiden raaka-aineenakaan välttämättä ole viinirypäle.

Champagnen kuohuvat

Kuohuviini on juhlava maljankohotusjuoma, ja etenkin samppanjan koetaan tuovan juhlapäivään sen ansaitsemaa arvokkuutta. On kuitenkin syytä muistaa, että samppanja-nimitys ei suoraan ole kuohuviinin laadun tae, sillä Champagnen alueella toimii suuri määrä viinintuottajia ja markkinoilta löytyy hyvin erilaisia arvokuohuvia.

Samppanjan teossa käytetään vain pinot noir, chardonnay ja pinot meunier -rypälelajikkeita, ja samppanja valmistetaan edelleen osin käsityönä. Parhaimmillaan Champagnen alueen sääolosuhteet ja maaperä, yhdistettynä vuosien varrella kertyneeseen osaamiseen, synnyttävät hienoja ja kerrassaan tyylikkäitä kuohuviinejä.

Erotuksena samppanjasta, muista ranskalaisista kuohuviineistä käytetään nimitystä vin mousseux. Italialainen kuohujuoma on puolestaan spumantea, yhdysvaltalainen sparklingia, saksalainen sektiä ja espanjalainen cavaa.

Pieniä kuplia, suuria tunteita

Ylellisiä juhlamaljoja, elegantteja makuelämyksiä

Jos joskus kuohuviiniin kannattaa panostaa, niin omissa häissään. Korkean hintaluokan viinejä harva pystyy tarjoamaan koko hääseurueelle, mutta lasilliset arvokuohuvaa suuren päivän kunniaksi voi nauttia vaikkapa ennen varsinaisen hääjuhlan alkua yhdessä kaikkein läheisimpien sukulaisten ja ystävien kanssa. Vaihtoehtoisesti samppanjan voi säästää hääyön tai häämatkan romanttisiinhetkiin.

Usein samppanja on maineensa ja hintansa veroinen – joskus jopa enemmän. Legendaarinen Bollinger, joka tunnetaan muun muassa James Bondin samppanjana, toimii ylellisenä hääjuhlien onnittelumaljana. Eleganttien makuelämysten ja pienten ihastuttavien kuplien Bollinger Special Cuvée on maultaan raikas ja omenainen. Se on monista eri vuosikerroista sekoitettu erittäin kuiva ja aromikas samppanja, jota kypsytetään pullossa vähintään kolme vuotta.

Pieniä kuplia, suuria tunteita

Hedelmäistä ja helmeilevää

Kuohuviinien joukosta löytyy monia muitakin hääpäivän tunnelmaan sopivia kuplivia. Viña Tarapacán viiniperheen Tarapacá Brut Chardonnay, kuohuviini Chilen Casablanca Valleysta, on omiaan juhlamaljaksi. Viinin tuoksu tuo mieleen kypsät omenat ja hennon mausteisuuden. Kuiva maku on melko runsas ja varsin ryhdikäs ja siinä aistii eksoottista hedelmäisyyttä.

Pirteän omenainen Café de Paris Blanc de Blancs Brut on puolestaan hyvä vaihtoehto erittäin kuivan kuohuviinin ystäville. Se on valmistettu luonnollisella käymismenetelmällä ja kypsytetty Bourdeaux’n alueen kalkkikivikellareissa. Kelpaa siemailla!

Häiden kuohuvia valittaessa on päätettävä myös alkoholittomista vaihtoehdoista. Perinteisen Pommacin voi korvata omenamehusta ja vichystä tehdyllä sekoituksella tai alkoholittomalla siiderillä. Erittäin laadukkaita alkoholittomia kuohuviinejäkin on nykyään tarjolla.

Toimivia pareja, kestäviä liittoja

Kuohuviini sopii mainiosti hääaterian yleisviiniksi. Etenkin kuivia ja puolikuivia kuohuviinejä pystyy helposti yhdistelemään erilaisten ruokien kanssa. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Espanjasta. Espanjalaiset, jotka nauttivat perinteisesti cavaa aina kun mahdollista, suhtautuvat kuohuvan ja ruokien kumppanuuteen hyvin rennosti.

Samppanja käy yhteen monien ruoka-aineiden kanssa. Champagnen kuplivia voi tarjota hyvin läpi aterian, jos kokonaisuus on laadittu valitun samppanjan vaatimukset huomioiden. Voimakkaimpana kuohuvana samppanja käy esimerkiksi vasikanlihan ja hienompien leikkeleiden kanssa.

Lisäksi samppanjaa kannattaa kokeilla ainakin ravunpyrstöjen, kaviaarin, ilmakuivatun kinkun, kylmäsavulohen, kuhan, ahvenen ja tuoreen parsan kera. Pinot noir -rypäleen suuri osuus tekee esimerkiksi hienostuneista ja pitkäikäisistä Bollingerin samppanjoista erityisen sopivia läpi aterian nautittaviksi.  

Pieniä kuplia, suuria tunteita

Kuohuvaa kera kalan ja äyriäisten

Kalan ja äyriäisten kanssa kuohuviini solmii usein toimivan liiton. Crémant de Bourgogne Brut on erittäin kuiva kuohuviini, joka on ihanteellinen paitsi äyriäisten ja mätien seuralaisena, myös vähärasvaisen kalan kanssa. Pirteän hapokas, erittäin kuiva Tarapacá Brut Chardonnay on sekin hyvä valinta, kun häämenu sisältää rasvapitoisia kaloja.

Monikäyttöiset ja moneen makuun sopivat cavat

Kun viinin hinta on juhlajuomien suunnittelussa eräs keskeinen tekijä, Castellblach Cava on hyvä ja edullinen kuohuva. Juhlissa, joissa on paljon eri-ikäisiä vieraita kuivahko cava, kuten Castellblanch Cava, on harkinnan arvoinen vaihtoehto – nuoremmat ja vanhemmat ihmiset nimittäin pitävät yleensä enemmän hieman makeammista mauista. Maultaan ryhdikäs ja sitruksinen kuohuviini maistuu niin kanan, kalkkunan kuin kalankin kanssa.

Jos etsii täysin kuivaa kuohuviiniä, oiva valinta on Segura Viudas Lavit Brut Nature. Se on erittäin monikäyttöinen vuosikertaviini, joka sopii lähes joka ruoan kanssa. Tuoksultaan ihanan hedelmäinen ja maultaan raikas cava on mitä mainioin kumppani kala- ja äyriäisruoille, kylmille lihaleikkeleille sekä kasvisruoille.

Pieniä kuplia, suuria tunteita

Makeat yhdessä – hääkakku ja kuohuviini

Kuiva samppanja ja jälkiruoka muodostavat hyvin klassisen yhdistelmän. Esimerkiksi kevyttä ja raikkaan hapokasta Laurent-Perrier Brut -samppanjaa voi nauttia monenlaisten jälkiruokien kanssa. Myös monet makeat tai makeahkot kuohuviinit ihastuttavat juuri makeiden herkkujen seurana.

Kermakakkujen ja etenkin suklaisten makujen kera klassinen valinta on Asti Cinzano, makea italialainen spumante. Se on maultaan voimakkaan rusinainen, kevyen sitrusmainen ja pehmeän hapokas.

Trendikäs moussekakku, perinteisen kermakakun haastaja, kaipaa puolestaan rinnalleen Segura Viudas Lavit Brut Naturen kaltaisen raikkaan hapokkaan, tasapainoisen ja pirteän sitruksisen kuohuvan.

 
Teksti Essi Keskinen
Kuvat Bollinger

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämenu