Päivi Hakkaraisen korujen kauneus houkuttelee rakastumaan hyönteisiin

Kultaseppä Päivi Hakkarainen houkuttelee meitä ihastumaan hyönteisiin Arthropoda-korumallistonsa avulla.

– Haluan herätellä ihmiset näkemään kärpäset ja kuulemaan heinäsirkat – vielä kun niitä on.

Hakkarainen on yksi Vuoden Kaunein Sormus 2019 -kilpailun kymmenestä finalistista.

Päivi Hakkarainen Arthropoda Paravespula vulgaris -sormus

Kuva Nelli Repo

Päivi Hakkaraisen rakkaus luontoon kumpuaa syvältä

– Viihdyin jo lapsena itsekseni luonnossa ja tykkäsin olla eläinten kanssa. Vieläkin olen äärettömän arka ja ujo kohtaamaan ihmisiä, mutta eläinten seurassa tunnen olevani turvassa, Hakkarainen luotaa.

Ruohonjuuritasolta, aivan maanpinnan tuntumasta Hakkarainen on löytänyt oman kiehtovan maailman. Kultasepäksi valmistuttuaan hän halusi testata, kuinka lähelle oikeiden hyönteisten ulkonäköä hän pääsisi työstämällä malleja metalliin.

– Paras hetki työssäni on se, kun saan mahdottomasti hyönteisiä inhoavan ihmisen myöntämään, että onhan ne kauniita! Hakkarainen hehkuttaa.

Myös Suomen Hyönteistieteellisessä Seurassa on pantu merkille Arthropoda-mallisto. Hakkaraiselle se, että asiantuntijat pitävät hänen korujaan esikuviensa näköisinä, onkin suurin mahdollinen tunnustus.

Kauniit hyönteiset pysäyttävät miettimään

Arthropoda-mallistollaan Päivi Hakkarainen haluaakin lisätä ihmisten tietoisuutta ja ymmärrystä luontoa kohtaan.

– Yritän saada ihmiset pysähtymään, rauhoittumaan ja ymmärtämään. Näkemään ja arvostamaan jälleen. Korun avulla se voi onnistua, sillä niiden kauneus pysähdyttää, Hakkarainen aprikoi.

Arthropoda ei ole tavallinen peruskorumallisto, vaan se lähestyy taidetta. Jopa pakkausrasiat on suunniteltu seinällä pidettäviksi vitriinitaulun tavoin.

– Tulevaisuudessa Arthropodaa tullaankin näkemään enemmän näyttelyissä kuin myyntitapahtumissa. Nykyisessä maailmantilanteessa en koe mielekkääksi enää tehdä tuotteita pelkästään toimeentulon vuoksi, vaan tahdon myös vaikuttaa ihmisten ajattelumaailmaan ja kulutustottumuksiin. Yritän ravistella ihmiset hereille, Hakkarainen miettii.

Vuoden Kaunein Sormus 2019 Finalisti by Päivi Hakkarainen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Paravespula vulgaris -sormus

"Valitsin ampiaisen sormuksen aiheeksi sen vihatun esikuvan vuoksi. Hyönteisiä inhimillistetään usein hyviksi tai pahoiksi. Toivon, että ihmiset korun nähdessään kokisivat muutakin tunnetta kuin inhoa. Niin pitkään kuin meillä on hyönteisiä, on meillä toivoa ja juhlimisen aihetta."

Kelta- ja valkokultaa, hinta 3250 euroa

Design Päivi Hakkarainen, Arthropoda

Vuoden Kaunein Sormus 2019 logo 1500px

Äänestä nyt vuoden kauneinta!

Vuoden Kaunein Sormus 2019 -kilpailun finaaliäänestys on käynnissä Häät.fissä lokakuussa 2019. Äänestä ja voit voittaa risteilylahjakortin!

ÄÄNESTÄ TÄÄLLÄ

Finalistisormuksiin ja niiden suunnittelijoihin voi tutustua myös Vuoden Kaunein Sormus 2019 -osastolla 6t20 I love me -messuilla 18.–20.10.2019 Messukeskuksessa.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset