Kutsuva hääkutsu houkuttelee hääjuhlaan

Kutsuva hääkutsu houkuttelee juhlaan

Hääkutsun on tarkoitus kertoa paljon. Mitä, missä ja milloin -tietojen lisäksi, se on usein vinkki juhlien teemasta ja tunnelmasta. Parhaimmillaan kutsukortti myös viestii jotakin morsiusparista – ensitapaamisesta, kaapin paikasta kotona, kihlauksesta ja kosinnasta.

Jotta hääkutsu on aidosti hääparin näköinen, sen teossa luovuus ja leikkisyys ovat valttia. Hauska idea on taiteilla kortit, joiden teksti virittää hääväen juhlantunnelmaan jo etukäteen.

Hääkutsun teksti teeman mukaan

Kutsukortin tekstin muotoilu lähtee suunniteltavien hääjuhlien teemasta ja tunnelmasta. Tekstin olisi hyvä heijastella tulevien juhlien luonnetta. Juhlavieraat saavat täten hääkutsusta arvokasta tietoa muun muassa siitä, miten juhliin olisi syytä pukeutua ja millaista ohjelmaa on luvassa.

Unohda persoonaton sävy ja astu aistikkaiden adjektiivien maailmaan! Jos juhlat järjestetään keskiaikaisessa linnassa, oikeanlaista henkeä kutsukortteihin tuovat rohkeat ritarit ja jykevät tykkitornit tai vaikkapa maininta 1400-luvun malliin järjestettävistä Väen Pidoista tai Illallisista Voudin Pöydässä.

Kutsuva hääkutsu houkuttelee juhlaan

Reippaiden ja rentojen maalaishäiden hääkutsuissa puolestaan tuoksuu ja tuntuu luonto. Viritä hääkansa juhlamielelle kirjaamalla hääkutsuun jotakin häiden ohjelmanumeroista. Kerro, jos lapsille on luvassa järjestettyjä leikkejä tai pelejä, kuten aarteiden etsintää aitassa, tai jos kesäillan hieman hämärtyessä vanhassa ladossa valssataan tai rockataan Rollings Stonesin tahtiin.

Tunteet peliin!

Vapaamuotoisessa ja persoonallisessa kutsussa myös tunteista saa puhua, jos se on itselle luontevaa. Pieni tunteilu sopii hääkutsujen tunnelmaan ja yksilöi ne morsiusparin tuntuisiksi.

Mainio idea on taiteilla kutsukortin virallisten tietojen oheen aforismi tai muutama lyyrinen säe. Rakasta sulhoa runossa, kuvaile kultasi kauneutta, kirjaa mielitiettysi mieluisat piirteet!

Vaikka et koe olevasi lyyrikkona luonnonlahjakkuus, kannattaa runon tekoa edes harkita. Pieni tarina teistä ja pari riviä rakkaudesta syntyy yllättävän helposti, kun unohtaa ylevyyden ja yltiöromanttisuuden tavoittelun. Arjesta ammentaa sanottavaa, ja sanat ja muoto vapaamuotoiseen runoon löytyvät ilman runousopin tuntemustakin.

Kutsuva hääkutsu houkuttelee juhlaan

Jos tunnet runoutta tai olet siihen innostunut perehtymään, ajatusten pukeminen japanilaisen haikurunon muotoon voi olla sinun juttusi. Haiku on pelkistetty, mietelauseenomainen runo, joka soveltuu hienosti hääkutsuun. Siinä jokin tunne tai tunnelma kuvataan yleensä luonnon elementein tai ilmiön.

Haiku muodostetaan siten, että siinä on kolme säettä ja 17 tavua. Tavut jaetaan säkeiden välille niin, että ensimmäisellä rivillä on viisi tavua, toisella seitsemän ja kolmannelle viisi.

Luovuutta ja yksilöllisyyttä kutsukorttiin saa myös, jos kortin tekstin tekee kokonaisuudessaan lyyriseen muotoon. Tällöin viralliset tiedot on upotettu näppärästi ja sointuvasti säkeiden sisään.

Jotain hauskaa, jotain lainattua

Jos tunnelmointi ja riimittely ei ota onnistuakseen, persoonallisen kutsun voi rakentaa myös kirjaamalla tärkeät tiedot korttiin omin sanoin huumorinsävytteisesti tai lainaamalla toisten keksimää. Ota korttiin ote lempilaulustasi tai suosikki kirjastasi, joka on kuin teistä tehty.

Fontti viimeistelee hääkutsun

Kun kutsukortin teksti on valmis, kannattaa käyttää hetki sopivan kirjasintyypin valintaan. Metkojen merirosvohäiden korteissa komeilevat eri kirjasimet kuin hienostuneiden merihuvilahäiden arvokkaissa kutsuissa.

Miettikää, millainen fontti tukisi parhaiten muotoilemanne tekstin sanomaa, sävyä ja tunnelmaa. Vivahteikasta vai vähäeleistä? Koukeroista vai pelkistettyä suoraa linjaa? Paras fontti löytyy kokeilemalla erilaisia tekstin- ja kuvankäsittelyohjelmien tarjoamia vaihtoehtoja, joita on runsaasti.

Eikä ammattilaiselta avun pyytämistä kannata arkailla. Heiltä tyylikkäästi suunnitteltu ja taitettu kutsukortti syntyy käden käänteessä, eikä useimmissa tapauksissa maksa itsetehtyä enempää, mutta säästää omaa vaivaa ja hermoja.

Häät.fin Hääpalveluista löydä rautaisia ammattilaisia avuksesi! Hääpalvelut Hääkutsut ja koristeet

Teksti Essi Kurkinen

Kutsuva hääkutsu houkuttelee juhlaan

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkutsut