Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Kuohuviini kuuluu olennaisena osana suomalaiseen juhlaperinteeseen. Olipa kyse sitten kihlajaisista, häistä, valmistujaisista tai kolmikymppisistä, kuohuviiniä tarjotaan virittämään vieraat juhlatunnelmaan.

Kuohuvan tarjoilu häissä ei kuitenkaan tarvitsisi rajoittua vain onnittelumaljoihin, vaan kuohuviiniä voidaan tarjoilla läpi koko häiden. Erilaisia kuohuviinilaatuja yhdistelemällä ja myös tarjoamalla kuohuvia drinkkejä syntyy kuplivan hauska hääjuhla, jossa on ripaus ylellisyyttä.

Jos kuohuviini valitaan häitä teemoittavaksi asiaksi, kuljetaan myös trendien etulinjassa. Kuohuviinien myynti on ollut Suomessakin kasvussa jo useamman vuoden. Erityisesti italialainen prosecco on nostanut suosiotaan, suomalaisten arvostamien espanjalaisten cavojen rinnalla.

– Nykyään prosecco on monissa maissa, myös Suomessa, suorastaan trendijuoma. Prosecco on helposti lähestyttävä kupliva viini, joka maistuu kaikille. Se on kepeä, raikas ja maukas, kertoo viinitalo Henkell & Co Suomen Hilla Eerikäinen.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Piccolopullo ja pientä naposteltavaa

Usein hääpari suuntaa suoraan vihkimisen jälkeen valokuvaukseen. Häävieraille jää silloin helposti enemmän kuin tunti vapaata aikaa, kenties vieraalla paikkakunnalla vietettäväksi. Häävieraistaan hyvää huolta pitävä hääpari voi järjestää juhlapaikalle pienen cocktail-tilaisuuden, jossa tarjotaan pientä naposteltavaa ja juomaa. Tämä ei ole Suomessa kovin yleinen tapa, mutta amerikkalaisissa häissä enemmän sääntö kuin poikkeus.

Rennon cocktail-tilaisuuden järjestäminen onnistuu tarjoamalla kuohuviiniä piccolopulloista. Mionetton Prosecco DOC Treviso Brut on saatavana kätevissä piccolopulloissa, ja kun kaveriksi pakkaa pillin, syntyy helposti juhlavan rento cocktail-tilaisuus pienten naposteltavien kera.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Rakkauden onnittelumalja

Häissä alkumaljalla on tarkoitus toivottaa tuoreelle hääparille onnea yhdessä kaikkien vieraiden kanssa, sekä myös tietysti toivottaa vieraat tervetulleiksi juhliin. Maljan noston yhteydessä juhlien seremoniamestari tai bestman voi myös kertoa juhlan kulusta tai tiedottaa tärkeistä asioista.

Alkumaljaksi sopii I heart Cava, jonka etiketissä komeilee sydän. Varma valinta on myös rakkauden punainen rosékuohuviini Mionetto Rosé.

– Molempiin kuohuviineihin liittyy kaunis symbolinen rakkauden teema, ja lisäksi nämä hedelmäiset kuplivat ovat mutkattomia, joten ne sopivat useimpien makuun.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Kuohuviiniä voi tarjoilla noutopöytäruuan kanssa

Laadukasta kuohuviiniä pidetään yleisesti ainoana viininä, jota voidaan tarjoilla läpi aterian. Prosecco sopii keveytensä ja raikkautensa vuoksi mainiosti useimpien ruokalajien seuraksi, ja onkin siksi mitä mainioin juomavalinta häissä yleiseen noutopöytäruokailuun.

Kuohuviini ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, jos menussa on hyvin rasvaisia tai maustettuja ruokia. Myöskään esim. tuhdit perinneruoat, kuten karjalanpaisti ja poronkäristys, eivät pääse oikeuksiinsa kuohuvan kanssa.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Kuohuviiniboolit ja -drinkit juhlatunnelman nostattajina

Boolit sopivat myöhäisillan häiden juomatarjoiluun erinomaisesti. Nykypäivänä kannattaa kuitenkin unohtaa perinteiset viina + virvoitusjuoma -boolit, ja tarjota häävieraille juhlavaan tunnelmaan paremmin sopivaa juomaa.

Pienellä vaivalla saat boolitarjoilusta ohjelmanumeron, joko järjestämällä paikalle baarimestarin tai tekemällä ns. itsepalvelu-drinkkibaarin ohjeineen ja tarvikkeineen.

Hugo on esimerkiksi italialainen pirskahteleva mojito, jota perinteisesti juodaan aperitiivina, mutta soveltuu loistavasti myös drinkiksi tai booliksi.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Itse sekoittaen Hogo syntyy näin:

(yhdelle)

1 rkl seljankukkamehutiivistettä
noin 1 dl Proseccoa
1 rkl kivennäisvettä (pidennä maun/viinapään mukaan)
muutama mintunlehti
1/4 limen mehu
jääpaloja

VALMISTUS

Täytä lasi jäillä ja laita muutama mintunlehti sekaan. Annostele muut aineet joukkoon ja sekoita lusikalla. Koristele limeviipaleella ja mintunlehdillä. Nauti!

MUISTA

Jos teet Hugosta booliversion isompaan tarjoiluastiaan, muista että kuohuviinin raikastavat poreet menevät helposti hukkaan. Kuohuviini pitää tulee lisätä booliin vasta vähän ennen tarjoilua, jonka jälkeen boolia ei saa enää sekoittaa paljon.

Boolia vaivattomasti!

Monet valmistajat tarjoavat nykyään myös valmiita booli- ja drinkkisekoituksia, joita vain kaadetaan tarjoiluastiaan, koristellaan ja nautitaan.

– Alkosta on saatavissa Hugoa valmiiksi sekoitettuna. Il Hugoa voi tarjoilla drinkkilaseissa suoraan tai boolina kannusta.

– Kokeile il Hugoa myös lämpimänä, Hot Hugo! Lämmitä juomaa mintunlehtien ja limen kanssa, ja nauti kuumana. Se sopii erityisesti talvisiin juhliin glögimäisenä raikkaana juomana, Eerikäinen vinkkaa.

Kuohuviinistä on moneksi – ota käyttöön muuhunkin kuin onnittelumaljana

Unohda pommacit, kuohuvaakin saa alkoholittomana!

Vaikka häät eivät olisikaan täysin alkoholittomat, nykyisin on itsestään selvää, että tarjolla on myös laadukkaat vaihtoehdot alkoholittomia juomia tarjolla.

Alkoholittomien juomien suosio on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana paljon. Kuvaavaa on, että Alkon tilastoissa alkoholittomien juomien myynti on jo isompaa kuin samppanjan.

Kuluttajat haluavat vaihtoehtoja. Tilanteissa, joissa on totuttu juomaan alkoholia, halutaan yhä useammin tarjota täysin alkoholiton vaihtoehto.
Alkoholittomien juomien maine ja saatavuus paranee myös koko ajan.

– Alkoholittomia juomia ei ihan hirveästi vielä ole tarjolla, mutta valikoima laajenee kokoajan. Myös Henkellin kaltaiset perinteiset viinitalot ovat alkaneet tuottaa alkoholittomia tuotteita, lisää Eerikäinen.

Kuvat Henkell & Co. ja Pixabay

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä HENKELL & CO SUOMI

Muokattu: 22.2.2023