Kuohuviinin ja samppanjan käsittelyssä on muutamia huomioitavia asioita, jotka kannattaa muistaa oli sitten kysymys kahden kesken nautitusta arvosamppanjasta tai isolle vierasjoukolle tarjottavasta onnittelumaljasta.
Muista paine! Kun kuljetat kuohuviinin omassa kassissaan ja säilytät sitä suljetussa paikassa, vältät suurimmat vahingot, jos pullo kaikesta huolimatta särkyy. Älä jätä pulloa lämpimään. Autossa voi olla kesällä jopa 70 lämpöastetta, ja paine voi lämmössä räjäyttää pullon.
Älä säilytä kuohuviiniä esimerkiksi kirjahyllyssä tai viinitelineessä, koska pullo altistuu lämmölle ja auringonvalolle ja sen laatu heikkenee yllättävän nopeasti.
Älä avaa pulloa heti kuljetuksen jälkeen, äläkä koskaan lämpimänä, sillä korkki ja viini lentävät paineella ulos. Laita kuohuviinipullo ennen tarjoilua jäähtymään ajoissa.
Kuohuviinien oikea tarjoilulämpötila on 6–8 astetta, ruoan kanssa tarjottuna muutaman asteen lämpimämpi. Jääkaapissa oikean tarjoilulämpötilan saavuttaminen vie 2–3 tuntia.
Viinin voi jäähdyttää myös viinijäähdyttimessä, joka täytetään puoliksi jäillä ja puoliksi vedellä. Näin juoma jäähtyy sopivaksi noin 20 minuutissa.
Avatessasi korkkia suuntaa pullon suu turvallisesti poispäin ihmisistä. Jos pullo on suljettu muovikorkilla, se irtoaa erittäin helposti, jolloin korkin tuloa on todella syytä jarruttaa.
Kuohuviiniä kaadetaan lasiin noin 1 dl. Kaada kaikkiin laseihin ensin vähän viiniä ja loppumäärä vasta sitten, kun kaatokuohu on laskenut. Yhdestä kuohuviinipullosta (0,75 l) saat 6–8 lasillista.
Jaa juttu