Huomaavaisuudesta taikaa häätunnelmaan

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Huomaavaisuudesta taikaa häätunnelmaan

häätunnelmaa voi rakentaa

Kuva Janina Jaakkola

Ikimuistoinen tunnelma häissä syntyy panostamalla jokaisen vieraan viihtymiseen – omaa puolisoa unohtamatta. Pienet, ja näennäisen näkymättömät, asiat vaikuttavat vieraan viihtymiseen enemmän kuin suuret, ja kenties kalliit, panostukset hääkoristeluun tai ohjelmaan ja esiintyjiin.

Vieraat viihtyvät

Häävieraat ovat hääpäivän viihtyvyyden rakentumisessa merkittävässä osassa, joten tunnelmaan panostaminen on tärkeää. 

Häiden etiketin seuraaminen on hyvä peruslähtökohta varmistaa vieraiden viihtyminen. Kun seurataan hääperinteitä ja yleisiä hyviä tapoja sopivalla tavalla, kaikille on selvää, miksi, miten ja milloin mitäkin tapahtuu. Tämän lisäksi on hyvä miettiä, miten taataan juhlien onnistuminen juuri teidän vieraidenne osalta?

Vieraiden huomioimisen voi aloittaa jo kutsuista. Jos häihin on tulossa lapsia, heille voi askarrella omat, värikkäät kutsukortit, joissa kerrotaan erityisesti lapsille järjestetystä ohjelmasta. Juhlissa lapsilla voi olla omien viihdyttäjien lisäksi lasten menu sekä oma pöytä ja leikkitila. Lapsiperheet haluavat juhlia myös yhdessä, joten tanssibiisien joukkoon voi valita muutamia pienempienkin suosikkeja. Lisää hääohjelmaideoita lapsille Häät.fistä >>

Istumajärjestys kannattaa suunnitella erityisesti vieraiden viihtymistä ajatellen, tarvittaessa etiketistä piittaamatta. Me suomalaiset olemme joskus jurouteen taipuvaisia ja ujoja, joten huolehdi että jokaisesta pöydästä löytyy joku joka tempaisee kaikki mukaansa ilon juhlaan. Joskus sopiva ohjelmanumero voi auttaa rentouttamaan tunnelmaa. Lue ideoita Häät.fistä >>

Vessoihin voi varata selviytymistarvikkeita aina sukkahousuista rakkolaastareihin ja kynsiviiloista särkylääkkeisiin.

Juomatarjoilussa on tarpeen ottaa huomioon myös ne jotka eivät voi tai halua juoda alkoholia. Pelkkä vesi holittomana vaihtoehtona on kuskille tai antibioottikuurilaiselle tylsää.

Hääparin vanhempien juhlista tulee ikimuistoiset, kun morsiamelle on teetetty esimerkiksi samanlainen kimppu kuin morsiamen tai sulhasen äidillä oli aikoinaan tai morsiuspuku on valmistettu suvun perintökankaista.

Vanhempia tai muita vieraita voi muistaa myös jollain erityisellä tavalla juhlapuheissa, antamalla heille etukäteen kirjoitetun kirjeen tai vaikkapa palauttamalla vaihtoon menevän sukunimen kehyksissä.

Jos on syytä olla huolissaan, että edesmenneen läheisen huomioiminen juhlapuheessa vie tunnelman väärään suuntaan, muistelemiselle voi varata juhlatilassa oman paikan kuvan ja kynttilän muodossa.

 Kaasoa ja bestmania on hyvä muistaa vähintäänkin kiittämällä heitä työstään. Lahjan voi antaa päivän päätteeksi tai toimittaa jälkikäteen kiitoskortin yhteydessä.

Yllätyksiä puolisolle

Jotta hääpäivä ei vierähtäisi liian nopeasti ohitse, kannattaa jo etukäteen pohtia, miten myös omaa puolisoa voisi huomioida keskellä juhlaa. Pienet hellyyden osoitukset, kuten kädestä pitäminen, pitkät katseet ja suukottelu kuuluvat päivään toki luonnostaan, mutta haluaisitteko viettää esimerkiksi hetken aivan kahdestaan keskellä hääpäivää? Sattuuko juhlapaikalle siirtyessänne matkan varrelle jokin teille tärkeä paikka, jossa voisitte pysähtyä?

Juuri ennen h-hetkeä ajoitettu viesti kirkon eteiseen morsiamen saattajan välittämänä tai kirkon eteen bestmanilta sulhaselle voi olla tunnepurkausten kannalta vaarallinen idea, mutta toisaalta sopivalla huumorilla höystettynä se voi poistaa ylimääräisen jännityksen.

Yllätyksiä omalle rakkaalle voi ripotella hääjuhlan ohjelmaan yhteistyössä bestmanin tai kaason kanssa. Saatko pidettyä puolisollesi mieluisan bändin tai muun esiintyjän salassa hääpäivään saakka? Entä mahtuuko pieneksi ja intiimiksi tarkoitettujen häiden vieraslistalle pari yllätysvierasta? Voiko kyyti juhlapaikalta hääyön viettoon olla aivan erityisen romanttinen?

Yllätyksen voi antaa myös lahjan muodossa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi yhteisillä valokuvillanne kuvitettu kirjanen, jonka jokaisella sivulla olisi yksi syy, jonka vuoksi halusit juuri hänen kanssaan naimisiin?

Hääyönä jokainen voi keksiä lukuisia tapoja toisen muistamiseen. Ensimmäistä päivää avioparina on tapana juhlistaa huomenlahjojen vaihtamisen merkeissä. Huomenlahjan ei tarvitse olla arvokas, vaan se voi olla aivan hyvin jotain itse tehtyä tai heti kulutettavaa, kuten hierontaöljyä, vartalosuklaata tai muuta herkuteltavaa. Tärkeintähän on, että te kaksi olette nyt yhtä!


Teksti Miia Kärnä

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 1/2015

Muokattu: 24.3.2020